Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Σύλλογος Περιβάλλοντος για την παραχώρηση θαλάσσιου οικόπεδου εγγύς της Κέρκυρας για έρευνα υδρογονανθράκων

υδρογονάνθρακες
31 Οκτωβρίου 2016 / 20:46

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το από 26/10 Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την κατακύρωση στην κοινοπραξία της γαλλικής Total με την ιταλική Edison και τα ΕΛΠΕ του λεγόμενου «Οικοπέδου 2» για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος και οι σχετικές αναφορές του αθηναϊκού τύπου, «κρύβουν» το ότι η υπό παραχώρηση υποθαλάσσια περιοχή είναι πρώτα και κύρια κερκυραϊκού ενδιαφέροντος.

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας σημειώνει την παράλειψη. Τονίζουμε την ανάγκη εγρήγορσης των αρμόδιων τοπικών αρχών και παραγόντων επισημαίνοντας τα εξής: 
1. Το «Οικόπεδο 2» βρίσκεται δυτικά της Κέρκυρας, μέχρι την οριοθέτηση της ελληνικής και ιταλικής υφαλοκρηπίδας, με νότιο όριο μια νοητή οριζόντια γραμμή από το ακρω-τήριο «Ασπρόκαβος» - εξ ολοκλήρου στη «νησιωτική υφαλοκρηπίδα» της Κέρκυρας και των Διαποντίων Νήσων που αποτελούν γεωγραφικά της εξαρτήματα. Η θαλάσσια αυτή ζώνη είναι συνδεδεμένη περιβαλλοντικά και αλληλοεξαρτώμενη οικολογικά με το σύμπλεγμα της Κέρκυρας και των Διαποντίων, ιδίως δε με τα δυτικά παράλια. Σε κάθε περίπτωση, σύσκεψη της 9/4/2013 στο Σαν Τζιάκομο παρόντος του τότε υπουργού Περιβάλλοντος Ε. Λιβιεράτου αναγνώρισε έμπρακτα το ειδικό ενδιαφέρον των νησιωτικών δήμων και της περιφέρειας για το εν λόγω ζήτημα, το οποίο αποτελεί άλλωστε νομοθετικό «κεκτημένο». 
2. Από θέση αρχής, ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας δεν υποστηρίζει την εξόρυξη υδρογονανθράκων. Δεν μας διαφεύγει όμως ότι, με τη χώρα σε συνθήκες γενι-κευμένης οικονομικής και πολιτικής κρίσης, η εν λόγω παραχώρηση ξεκινά από γεωπολιτικά παίγνια που ξεπερνούν κατά πολύ την τοπική ικανότητα επιρροής ή ακόμη και παρέμβασης («αρωγή» Γαλλίας και Ιταλίας στην αποσόβηση του “GREXIT”, ελληνοαλβανική αντιπαράθεση για τις θαλάσσιες ζώνες). 
3. Είναι περιττό να αναφερθεί κανείς στο συντριπτικό πλήγμα που θα επέφερε στην τοπκή οικονομία μια περιβαλλοντική και οικολογική καταστροφή, ο κίνδυνος της οποίας εντείνεται στη πρώτη φάση, της «εξερεύνησης» των υποθαλάσσιων γεωλογικών σχηματισμών σε δυσανάλογα μεγάλα βάθη (άνω των 1.000 μέτρων). Το αυξημένο τοπικό ρίσκο νομιμοποιεί και συνεπάγεται αυξημένο δικαίωμα λόγου-εμπλοκής στη διαδικασία της έρευνας, καθώς και αυξημένα «ανταποδοτικά ωφελήματα» (ΑΩ). 
4. Τα ΑΩ έχουν ως σήμερα υπολογιστεί λογιστικά, ως ποσοστό απολαβών της Περιφέρειας επί σχετικού φόρου. Αυτό πρέπει να εξειδικευτεί με κατανομή σε Δήμους βάσει της εγγύτητας (κατανομή που έχει ήδη γίνει στην Περιφέρεια Ηπείρου). Ο Σύλλογος κρίνει αναγκαίο τον επιστημονικό χαρτογραφικό προσδιορισμό της θαλάσσιας έκτασης στην οποία η Ελληνική υφαλοκρηπίδα του Βορείου Ιονίου ταυτίζεται με τη νησιω- τική υφαλοκρηπίδα της Νήσου Κέρκυρας και όσων νησιωτικών συμπλεγμάτων συγκροτούν μαζί με αυτήν την Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Κέρκυρας. 
5. Ο Σύλλογος είχε προτείνει ήδη στη σύσκεψη του 2013, στον τότε υΠΕΚΑ, εκτός των «α νταλλαγμάτων», να προβλεφθεί η ενσωμάτωση των νήσων στο Δίκτυο Φυσικού Αε ρίου από το οποίο εξαιρούνται με συνέπειες αρνητικές για επιχειρήσεις και νοικοκυ ριά. Ή, εναλλακτικά, να θεσμοθετήσει η Πολιτεία μείωση τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στο επίπεδο του φυσικού αερίου με μία πολιτική ανάλογη του «μεταφορικού ισοδύναμου» για προστασία της νησιωτικότητας. 
Το Δίκαιο μοιράζει τη θάλασσα θεωρώντας ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα «γεννά» πάνω σ’ αυτήν δικαιώματα που οριοθετούνται ανταγωνιστικά. Η Οικολογία διερευνά επιστημο νικά και καταδεικνύει την εξάρτηση των ανθρώπινων κοινοτήτων από τα περιβάλλοντά τους. Ο Σύλλογος επιδιώκει την περιβαλλοντική προστασία των θαλασσών ως αναγκαία προϋπόθεση μιας ολιστικά νοούμενης ευημερίας των Κερκυραίων. Δεν προτάσσουμε μια οιονεί «περιουσια κή» αντίληψη ούτε μια στενά πλουτοπαραγωγική αξιοποίησή τους. Αλλά καλώς ή κακώς η α ποτελεσματική προστασία των θαλασσών μας θα εξαρτηθεί από την άμεση «αφύπνισή» μας και την πρόταξη τεκμηριωμένων, θεσμικών και κοστολογημένων αξιώσεων και στα δύο επίπεδα: το οικολογικό και το οικονομικό.