Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διαμαρτυρία για τους υδρογονάνθρακες στο Περιφ. Συμβούλιο - Η απάντηση του Θ. Γαλιατσάτου

υδρογονάνθρακες
14 Απριλίου 2019 / 07:16

Το θέμα της εξόρυξης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο απασχόλησε τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, το οποίο συνεδρίασε στην Κεφαλονιά, μετά από παράσταση διαμαρτυρίας κατοίκων.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ. Μαχητικό παρόν έδωσαν το πρωί του Σαββάτου, δεκάδες Κεφαλονίτες στο χώρο συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου στα Τραυλιάτα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ανοιχτής Συνέλευσης Κεφαλονιάς- Ιθάκης ενάντια στην Εξόρυξη Υδρογονανθράκων. Οι συγκεντρωμένοι μπήκαν στην αίθουσα και ζήτησαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο να πάρει απόφαση κατά των εξορύξεων.


Στέφανος Σαμοΐλης: Τι έλεγε παλιότερα ο Θ. Γαλιατσάτος
Στην κινητοποίηση συμμετείχε με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Στέφανο Σαμοΐλη, ο συνδυασμός «Ανυπότακτο Ιόνιο» εκφράζοντας την αντίθεση του στις εξορύξεις ζητώντας να ανακληθούν οι συμβάσεις για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και την Ελλάδα. Μάλιστα, στην ανακοίνωσή του, το "Ανυπότακτο Ιόνιο" υπενθυμίζει την παλαιότερη  τοποθέτηση του Θ. Γαλιατσάτου, το 2014: "Βρισκόμαστε σε μια συγκυρία όπου οι μνημονιακές επιλογές και οι εγχώριοι εκπρόσωποι, επιβάλλουν και προωθούν την πραγματικότητα το ξεπούλημα του ορυκτού και ενεργειακού πλούτου, έναντι πινακίου φακής παρουσιάζοντάς το ο πρωθυπουργός ως «success story»....Είναι ένα στημένο παιχνίδι… για ξεπούλημα, με στόχο να οικονομήσουν… οι λίγες εταιρείες ανά τον κόσμο που κάνουν τη συγκεκριμένη δουλειά.Επειδή η προστασία του περιβάλλοντος και η αναζήτηση βιώσιμων και διατηρήσιμων πηγών ενέργειας, αποτελούν ψιλά.. γράμματα, είμαστε υποχρεωμένοι ν’ αντιδράσουμε στη μεθόδευση αυτή»

Θ. Γαλιατσάτος: Η θέση της Περιφέρειας είναι ξεκάθαρη
Το Περιφερειακό Συμβούλιο άκουσε τις τοποθετήσεις εκπροσώπων των συγκεντρωμένων, οι οποίοι κατέθεσαν τις αντιρρήσεις τους στις εξορύξεις και τους φόβους τους για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, τη σεισμικότητα, τον τουρισμό και την αλιεία.
 
Ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος στην τοποθέτησή του τόνισε ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι η μόνη που έθεσε αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και οι οποίοι έγιναν δεκτοί στο σύνολό τους. Μάλιστα ως εξέλιξη ενημέρωσε ότι συστάθηκε ήδη το Περιφερειακό Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο για την πορεία των εργασιών προκειμένου να εξασφαλιστεί η πιστή τήρηση των περιβαλλοντικών όρων.
 
 «Επιλέξαμε μετά από εκτεταμένο  διάλογο με τις κοινωνίες στα νησιά μας, να θέσουμε αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις στην προοπτική της εξόρυξης των υδρογονανθράκων στο Ιόνιο. Δεν έχουμε κάνει βήμα από τις θέσεις μας για την προστασία του περιβάλλοντος και η θέση μας αυτή, έφερε ως αποτέλεσμα ήδη να γίνει δεκτή και να ανακοινωθεί επισήμως η σύσταση Παρατηρητηρίου, το οποίο θα έχει ουσιαστικό λόγο και θα συγκροτηθεί με το κατάλληλο επιστημονικό, εξειδικευμένο προσωπικό , αλλά και με τη συμμετοχή των εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας και των περιβαλλοντικών οργανώσεων, για να μπορεί να λειτουργεί πραγματικά ο Περιφερειακός Κοινωνικός έλεγχος σε αυτή τη διαδικασία.Αυτή είναι μια κατάκτηση για τα νησιά μας, που κερδίσαμε εξαιτίας της αδιαπραγμάτευτης στάσης μας για ουσιαστικά ζητήματα.
Υπενθυμίζουμε ότι  το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει λάβει απόφαση το 2017, με την οποία απορρίψαμε τη στρατηγική μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τα οικόπεδα που ξεκινούν από τη Β. Κέρκυρα μέχρι νότια της  Πελοποννήσου και θέσαμε πέντε όρους για την διαφύλαξη της ασφάλειας, την πρόβλεψη για τη σεισμικότητα της περιοχής, την ενσωμάτωση στους κανόνες και τις αποφάσεις της ΕΕ, τα αντισταθμιστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και την τοπική οικονομία και τον σχεδιασμό και την υλοποίηση όλων όσων απαιτούνται από Δημόσιο Φορέα που θα αποτελέσει τον βραχίονα για να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα χωρίς παρέκκλιση»
, δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος.
 
Εν συνεχεία και προκειμένου να γίνει εκτενής συζήτηση σε σοβαρή βάση κατατέθηκε η πρόταση να υπάρξει ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με τόπο διεξαγωγής και πάλι την Κεφαλονιά, πρόταση η οποία υπερψηφίστηκε από το Σώμα.