Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Λαϊκή Συσπείρωση Νότιας Κέρκυρας για τα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας

Λαϊκή Συπείρωση
06 Σεπτεμβρίου 2021 / 17:05

Στο Δήμο μας έχουμε περιοχές (Χλωμός - Λίνια, Αη Γιώργης Αργυράδων – Περιβόλι - Πετριτή) που βρίσκονται στο «κόκκινο» με κάθε έντονη βροχόπτωση, πολύ δε περισσότερο όταν έχουμε πλημμύρες.

Ερώτηση για τα αντιπλημμυρικά έργα στον Δήμο Νότιας Κέρκυρας κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση

Προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νότιας Κέρκυρας

Παρακαλώ να εισάγετε το παρακάτω θέμα για συζήτηση και λήψη απόφασης στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο.

Θέμα: Μέτρα Αντιπλημμυρικής Προστασίας

Η Λαϊκή Συσπείρωση πολλές φορές έχει τονίσει την ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας.

Έχουμε τη γνώμη ότι η λήψη μέτρων για την προστασία του λαού, της περιουσίας του αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος, από πλημμύρες πυρκαγιές και σεισμούς, πρέπει να είναι στις πρώτες προτεραιότητες του κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ).

Σήμερα οι δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας μας παρέχουν όλα τα μέσα, ώστε αξιοποιώντας τα με μελέτη και σχέδιο να πάρουμε τα αναγκαία μέτρα πρόληψης για να αντιμετωπίσουμε και τα πιο ακραία φαινόμενα, ελαχιστοποιώντας τις συνέπειες.

Όμως απαιτείται πολιτική βούληση για να παρθούν οι ανάλογες αποφάσεις και να διατεθούν οι αντίστοιχοι πόροι. Η πραγματικότητα όμως δείχνει ότι συμβαίνει το εντελώς αντίθετο.

Η άποψη που κυριαρχεί διαχρονικά στις αστικές κυβερνήσεις και μεταφέρεται και σε τοπικό επίπεδο, στην ΤΑ, είναι ότι «δεν συμφέρει η λήψη ολοκληρωμένων, επιστημονικά σχεδιασμένων μέτρων πρόληψης», γιατί κοστίζουν. Προτιμούν να δρουν πυροσβεστικά, ή εκ των υστέρων, όταν ξεσπάσει το πρόβλημα. Βάζουν την ανθρώπινη ζωή, τις περιουσίες, το περιβάλλον στο ζύγι «κέρδους οφέλους».

Αφού δεν θα έχουν το «αναμενόμενο κέρδος» γιατί να «ξοδέψουν» για μέτρα πρόληψης; Προτιμούν να αποζημιώσουν για τις καταστροφές, παρά να δαπανήσουν κεφάλαια για μέτρα πρόληψης. Τα κεφάλαια τα χρειάζονται για να χρηματοδοτούν τους μεγαλοεπιχειρηματίες για την «ανάπτυξη». Να ξοδεύουν για εξοπλισμό που παραγγέλνει το ΝΑΤΟ για αποστολή στο Αφγανιστάν κλπ. Έτσι λειτουργεί η καπιταλιστική οικονομία, με αυτή τη λογική.

Είναι μερικές από τις «αξίες» και «καλές Ευρωπαϊκές πρακτικές» που μοιράζεται η χώρα μας με τις χώρες της ΕΕ και τον υπόλοιπο καπιταλιστικό κόσμο. Τώρα αν έχουμε και ανθρώπινες παράπλευρες απώλειες φαίνεται ότι είναι μέσα στο πλαίσιο αυτών των αξιών. Η σήψη του καπιταλιστικού συστήματος, αναδύει δυσοσμία από όπου και αν το ξεσκεπάσεις.

Όλοι μιλούν για την κλιματική αλλαγή και τις αναμενόμενες συνέπειες της, υψηλές θερμοκρασίες και φωτιές πλημμύρες κλπ. Όμως τα σημάδια έχουν εμφανιστεί πριν πολλά χρόνια. Αν ανατρέξει κανείς ακόμα και στη 10ετία του ’80 (1987) θα δει ότι υπήρχαν 10 νεκροί από πλημμύρες στη χώρα μας και ακολούθησαν πολλές άλλες:
Αύγουστος του 1990 με 5 νεκρούς. Νοέμβρης 1992 με 4 νεκρούς και κατεστραμμένο το 70% του οδικού δικτύου στην Καβάλα κλπ.

Σήμερα τα φαινόμενα αυτά έχουν μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση. Θυμίζουμε την πλημμύρα στη Μάνδρα, τις περσινές πλημμύρες του Αυγούστου στη χώρα μας, αλλά και τις πρόσφατες στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Στην περιοχή μας, στο Δήμο Νότιας Κέρκυρας, είχαμε ακραία καιρικά φαινόμενα και πλημμύρες το 2017 με έναν νεκρό στο Περιβόλι και το Νοέμβρη του 2019 με μεγάλες καταστροφές στη Δημοτική Ενότητα Κορισσίων (Αϊ Γιώργης, Λίνια, Πετριτή κλπ) όπου κινδύνευσαν και άνθρωποι.

Στο Δήμο μας έχουμε περιοχές (Χλωμός - Λίνια, Αϊ Γιώργης Αργυράδων – Περιβόλι - Πετριτή) που βρίσκονται στο «κόκκινο» με κάθε έντονη βροχόπτωση, πολύ δε περισσότερο ‘όταν έχουμε πλημμύρες. Υπάρχουν και άλλες περιοχές στις οποίες δημιουργούνται προβλήματα από έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες. Όμως στις πιο πάνω περιοχές το πρόβλημα είναι οξύτατο. Σε περιόδους πλημμυρικών φαινομένων κινδυνεύουν άνθρωποι, σπίτια, περιουσίες.
Οι περιοχές αυτές κτίστηκαν τα τελευταία 30-40 χρόνια και δεν έχει παρθεί

ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΤΡΟ.

Αντίθετα η άναρχη και ανεξέλεγκτη δόμηση, με την ανοχή κράτους και ΤΑ, έκλεισε ρέματα, αυλάκια και διεξόδους των όμβριων υδάτων προς τη θάλασσα.
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο Αϊ Γιώργης Αργυράδων όπου έχει μετακομίσει το μεγαλύτερο μέρος του παραδοσιακού χωριού.

Μοιάζει ανοχύρωτη πόλη. Το ίδιο και η Λίνια και η περιοχή Πετριτή χωρίς να ξεχνάμε και τις άλλες περιοχές όπου έχουν πρόβλημα. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς ούτε να συμβιβαζόμαστε με τα ελάχιστα.
Τα έργα τα οποία έχει δρομολογήσει ο δήμος μας είναι σταγόνα στον ωκεανό των προβλημάτων.

Έπρεπε να έχουν παρθεί μέτρα πριν δεκαετίες. Να τα διεκδικήσουμε τώρα.
Μπροστά μας είναι το φθινόπωρο και ο χειμώνας άρα πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα. Καθαρισμοί ρεμάτων, αυλακιών, γεφυριών κλπ. Να διεκδικήσουμε χρηματοδότηση από την πολιτεία για τεχνικά έργα ανακούφισης και διάνοιξης διεξόδων των όμβριων προς τη θάλασσα, τα οποία να εντάξουμε στο επόμενο τεχνικό πρόγραμμα.

Να διεκδικήσουμε χρηματοδότηση ολοκληρωμένης επιστημονικής μελέτης και κατασκευής έργων αντιπλημμυρικής προστασίας όλων των περιοχών που πάσχουν.