Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τσίπρας και Ζάεφ μοιράστηκαν το βραβείο ειρήνης της Βεστφαλίας

συμφωνία των πρεσπών
28 Αυγούστου 2021 / 19:45

Το βραβείο θεσμοθετήθηκε το 1998 από την Εταιρεία Οικονομικής συνεργασίας για τη Βεστφαλία-Λίπε σε ανάμνηση τριών βασικών αρχών της Συμφωνίας Ειρήνης της Βεστφαλίας το 1648 που σφράγισε τον τέλος του Τριακονταετούς Πολέμου: τη θρησκευτική ειρήνη, την ανεκτικότητα και το ομοσπονδιακό σύστημα.

ΜΑΝΣΤΕΡ. (ΓΕΡΜΑΝΙΑ). Ο πρώην Έλληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας μοιράστηκε το Σάββατο το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης της Βεστφαλίας με τον Πρωθυπουργό Ζάεφ.
 
Το βραβείο θεσμοθετήθηκε το 1998 από την Εταιρεία Οικονομικής συνεργασίας για τη Βεστφαλία-Λίπε σε ανάμνηση τριών βασικών αρχών της Συμφωνίας Ειρήνης της Βεστφαλίας το 1648 που σφράγισε τον τέλος του Τριακονταετούς Πολέμου: τη θρησκευτική  ειρήνη, την ανεκτικότητα και το ομοσπονδιακό σύστημα.
 
Μιλώντας στην εκδήλωση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε μεταξύ των άλλων, Θέλαμε μια Συμφωνία που θα άντεχε και δεν θα κατέρρεε απέναντι στην πρώτη δυσκολία.
Μια Συμφωνία που δεν θα έλυνε μόνο τις διαφορές μας, αλλά θα μας έδενε σε μια νέα στρατηγική εταιρική σχέση για να αντιμετωπίσουμε μαζί προκλήσεις και να αξιοποιήσουμε μαζί ευκαιρίες.
 
Αναφερόμενος στις τρέχουσες, διεθνείς εξελίξεις, είπε, Η εμπειρία της παγκόσμιας πανδημικής κρίσης, καθώς και οι εξελίξεις που βλέπουμε στο Αφγανιστάν πρέπει να μας δίνουν ένα μάθημα:
Ότι δεν πρέπει να γυρίσουμε στα οικονομικά και γεωστρατηγικά μοντέλα των τελευταίων 40 χρόνων.

Πρέπει να είναι σαφές ότι υπό αυτές τις συνθήκες, η ΕΕ θα αποτύχει ως διεθνής δύναμη εάν δεν αποκτήσει μια ξεκάθαρη, αξιόπιστη, αποφασιστική φωνή υπέρ της ειρήνης.
Και ειρήνη σημαίνει επίλυση περιφερειακών διαφορών, προστασία του διεθνούς δικαίου και προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Όσον αφορά στις περιφερειακές διαφορές, η πιο ξεκάθαρη δοκιμασία είναι στην ίδια την Eυρώπη: τα Δυτικά Βαλκάνια, το Κυπριακό και η Ανατολική Μεσόγειος.

Η ΕΕ πρέπει να στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών ενεργά.
Πρέπει να κάνει ό,τι χρειάζεται για να λάβουν χώρα οι Διακυβερνητικές Διασκέψεις για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία και να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες Βελιγραδίου-Πρίστινας.
Και η ΕΕ πρέπει να δώσει ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι η μόνη δυνατή λύση για το Κυπριακό είναι η επανένωση του νησιού στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ.
Πρέπει να υπογραμμίσει ότι οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας θα βελτιωθούν μόνο εάν σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.