Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η δράση της Ομάδας Γυναικών Βόρειας Κέρκυρας για τη Λίμνη Αντινιώτη

Λίμνη Αντινιώτη
25 Αυγούστου 2021 / 09:28

ΚΕΡΚΥΡΑ. πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η δράση για ευαισθητοποίηση και προστασία της λιμνοθάλασσας Αντινιώτη από την τσιμεντοποίηση και την οικολογική καταστροφή

Με πρωτοβουλία της Ομάδας Γυναικών Βόρειας Κέρκυρας της ΟΓΕ, συγκεντρώθηκαν στην παραλία του Άγιου Σπυρίδωνα Περίθειας, κάτοικοι της περιοχής και εκπρόσωποι φορέων για να ενημερωθούν για τον κίνδυνο που απειλεί το οικοσύστημα της λιμνοθάλασσας.  Ο προγραμματισμένος περίπατος δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί, λόγω του αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς στην προστατευμένη περιοχή NATURA.

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε η Βάσω Σαλβάνου, εκ μέρους της Ομάδας Γυναικών Βόρειας Κέρκυρας της ΟΓΕ και αμέσως μετά κάλεσε την Σοφία Ηλία-Σαλβάνου να παρουσιάσει ένα σύντομο χρονικό των προκλήσεων, απειλών και καταστροφών στο οικοσύστημα της λιμνοθάλασσας.

Η Σοφία Ηλία-Σαλβάνου μεταξύ άλλων είπε: «Το οικοσύστημα της Αντηνιώτης έχει έκταση 2000 στρέμματα. Τα 900 είναι ο Νήσος, γύρω στα 500 η λιμνοθάλασσα και 600 το περιβάλλον έλος. Πρόκειται για λιμνοθάλασσα και όχι λίμνη και έχει αιγιαλό και παραλία... Η λιμνοθάλασσα προστατεύεται επισήμως από την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία και καταπατείται ανεπισήμως... ο ίδιος ο Δήμος, επί Δημαρχίας Μαχειμάρη, αφάνισε μέρος του υγροβιότοπου και την πηγή της Αηδόνος για τη κατασκευή γηπέδου και χωματερής... πέρασαν τους σωλήνες του αποχετευτικού Αχαράβης μέσα στη NATURA στην παραλία του Αλμυρού και έφτιαξαν υπέργειο τσιμεντομπλοκ αντλιοστάσιο πλησίον στις παλιομπούκες, επί δημοτικής αρχής Βάρελη... Η λιμνοθάλασσα απειλήθηκε στις δεκαετίες του 1990 και 2000 από τα χημικά των αεροψεκασμών με LEBAYCID από το Δήμο... Το 2005 επιχειρήθηκε μέσα στο έλος η ανέγερση ξενοδοχείου 1200 κλινών κι ισοπεδώθηκαν αμμοθίνες, αρχαίοι τάφοι, υδρόβια βλάστηση 64 στρεμματων. Ο Περιφερειάρχης Βόσδου, αναγκάστηκε να αποσύρει την παράνομη έγκριση περιβαλλοντικών όρων κατόπιν αγώνων του λαού και ενεργειών που προτωστάτησε ο Σπύρος Σαλβάνος... Στις 8/9/2005 ο Σπύρος Σαλβάνος δέχτηκε δολοφονική επίθεση πληρωμένων μπράβων, αλλά δεν πτοήθηκε, ο αγώνας συνεχίστηκε και η επένδυση απορρίθφηκε... Το 2008 επιχειρήθηκε από την εταιρεία Ευρωσύνδεσμοι ΑΕ η κατασκευή ξενοδοχείου στον Νήσο Αγίας Αικατερίνης σε οικόπεδο 243 στρ.  Μετά από αγώνες απορρίφθηκε η επένδυση από το ΥΠΕΧΩΔΕ... Σήμερα επιχειρείται σε όμορο οικόπεδο εκτάσεως 245,5 στρεμ. η κατασκευή Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος με ξενοδοχείο, 45 βίλλες, συνεδριακούς χώρους,  SPA, ιατρικά κέντρα  κλπ.  Πρόκειται για 237,3 οικοδομήσιμα στρέμματα. Αξιοποιώντας το χωρικό εργαλείο του ΕΣΧΑΣΕ,  υπαγόμενη στον  επενδυτικό αναπτυξιακό, μνημονιακό  Νόμο του ΣΥΡΙΖΑ (Ν4608/2019) , η εταιρεία ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΕ  επιχειρεί μια FAST TRACK στρατηγική τάχα επένδυση, καταστρέφοντας το οικοσύστημα...  Απαιτούνται τουλάχιστον 250 τόνοι νερού ημερησίως(που δεν υπάρχει), ενώ η τσιμεντοποίηση και ο φωταγωγισμός θα είναι άνευ προηγουμένου. Η επένδυση απέχει 200μ. από το βάλτο, ενώ ο νόμος απαιτεί 500μ. Θα ανοίξει δρόμο και σε επενδυτή όμορου οικοπέδου (ΓΕΤΟΕ ΑΕ) που απέτυχε το 2008 και τότε με την κατασκευή μιας ολόκληρης πόλης θα ζήσουμε τον αφανισμό του οικοσυστήματος...

Σύντομους χαιρετισμούς έκαναν εκπρόσωποι φορέων, τονίζοντας την ανάγκη αγωνιστικής συστράτευσης για την αποφυγή του περιβαλλοντικού εγλήματος που σχεδιάζεται». Μίλησαν οι:        

- Σωκράτης Τρύφωνας, Δημ. Σύμβουλος Βόρειας Κέρκυρας (Τραβέρσο πορεία στο Βορρά)

- Βέρα Κορωνάκη, Πρόεδρος του Σύλλογου Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας

- Δημήτρης Φατήρας, Πρόεδρος του περβαλλοντικού συλλόγου «Ερημίτης Πλους»

- Κώστας Ρούσσινος, Δημ.Σύμβουλος Βόρειας Κέρκυρας της Λαϊκής Συσπείρωσης, που τόνισε ότι η Λαϊκή Συσπείρωση έχει επίμονα καταθέσει ερωτήσεις στη Δημοτική Αρχή, ρωτώντας αν έχουν ζητηθεί άδειες από τις υπηρεσίες του Δήμου, για τη δημιουργία ξενοδοχείου στην Αντινιώτη.

Σύντομο χαιρετισμό εκ μέρους των ταξικών σωματείων απήυθυνε η Ασπασία Λάμπουρα, μέλος του ΔΣ του Κερκυραϊκού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, που δήλωσε ότι: η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση των εργαζομένων. Δεν έχουμε ανάγκη τους στρατηγικούς επενδυτές που ληστεύουν το περιβάλλον και ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους, οι εργαζόμενοι μπορούμε και πρέπει να διαχειριστούμε μόνοι μας το περιβάλλον και τον πλούτο που παράγουμε. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Γιάννης Μπορμπότης, Δημ.Σύμβουλος Κεντρικής Κέρκυρας και Γραμματέας της ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ.

Στη συνέχεια μίλησε η Τζένη Σκέμπρη, πρόεδρος της Ομάδας Γυναικών Βόρειας Κέρκυρας της ΟΓΕ, που προβάλλοντας εικόνες από τη χλωρίδα και την πανίδα, από τη ζωή του οικοσυστήματος, ανέδειξε την σημασία του για την οικολογική ισορροπία και κατέδειξε την καταστροφή που πρόκειται να συντελεστεί αν πραγματοποιηθεί η επένδυση. Τόνισε τις ευθύνες των κυβερνήσεων διαχρονικά, τόσο της ΝΔ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου τον αναπτυξιακό νόμο προσπαθεί να αξιοποιήσει η εταιρεία για να χτίσει μεγαθήρια μέσα στην περιοχή NATURA. Ακόμη θύμισε το ρόλο της Τοπικής Διοίκησης που έχει δράσει είτε ως ντίλερ επιχειρηματικών συμφερόντων ή καταστρέφοντας τμήμα του υγροβιότοπου με χωματερές και εγκαταστάσεις ασύμβατες με το οικοσύστημα που προστατεύεται από τη συνθήκη Natura 2000. Ενημέρωσε ότι το ΚΚΕ έχει κάνει ερώτηση στη Βουλή ζητώντας τον πλήρη φάκελο της επένδυσης.

Η πρόεδρος εκφράζοντας την λαϊκή απαίτηση, ζήτησε  η κυβέρνηση να μην εγκρίνει την επένδυση και η Περιφέρεια και ο Δήμος να μην παρέχουν καμία διευκόλυνση στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Τέλος η πρόεδρος κάλεσε σε αγωνιστική εγρήγορση εργατικά σωματεία, αγροτικούς συλλόγους, περιβαλλοντικούς, πολιτιστικούς, αθλητικούς και γυναικείους συλλόγους, τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού μας, τη νεολαία και κάθε δραστήριο άνθρωπο, για να συσπειρωθούμε στον αγώνα για την προστασία της λιμνοθάλασσας και της γύρω περιοχής, από «εμβληματικές επενδύσεις» που φέρνουν μόνο καταστροφή στο περιβάλλον, πλήγμα στην τοπική οικονομία και εκμετάλλευση των εργαζομένων. Η συγκέντρωση έκλεισε με το σύνθημα: Η λιμνοθάλασσα είναι πηγή ζωής για  όλους κι όχι πεδίο κερδοφορίας για λίγους!