Τρίτη 05.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Περίπατος γνωριμίας και προστασίας της λιμνοθάλασσας Αντινιώτη

ΟΓΕ
19 Αυγούστου 2021 / 14:56

Με την Ομάδα Γυναικών Βόρειας Κέρκυρας της ΟΓΕ - Κυριακή 22 Αυγούστου, στις 6:30μμ στον Άγιο Σπυρίδωνα Περίθειας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Ομάδα Γυναικών Βόρειας Κέρκυρας της ΟΓΕ, οργανώνει περίπατο γνωριμίας στην Λιμνοθάλασσα Αντινιώτη και καλεί τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού μας να γνωρίσουν και να απολαύσουν μια από τις πιο όμορφες περιοχές του τόπου μας, που κινδυνεύει με καταστροφή, αν υλοποιηθούν τα σχέδια επενδυτών για την τσιμεντοποίησή της.
 
Η ανακοίνωση:

Η λιμνοθάλασσα Αντινιώτη προστατεύεται από τη συνθήκη Natura 2000
. Ανήκει σε ένα μοναδικό σύμπλεγμα υδροβιότοπου, το οποίο αποτελείται από το έλος Κουνουφάδι και τη λιμνοθάλασσα Αντινιώτη που είναι γνωστή για τα σπάνια υδρόβια φυτά και τα μοναδικά αγριολούλουδα, με 16 διαφορετικά είδη ορχιδέας και σπάνια είδη όπως είναι οι Opphrys, Orchis και Serapias. Η ιχθυοκαλλιέργεια γίνεται με φυσική μετανάστευση ειδών από τη θάλασσα στη λίμνη.  Η Λιμνοθάλασσα Αντινιώτη θεωρείται ένα αρκετά πολυποίκιλο οικοσύστημα, όπου βρίσκουν καταφύγιο περισσότερα από 90 είδη ενδημικών και αποδημητικών σπάνιων πουλιών. Το πιο αξιοσημείωτο είδος της λιμνοθάλασσας είναι η βίδρα ή σβίδρα, (Lutra lutra) η οποία ζει σε μικρούς πληθυσμούς παράκτια της λίμνης και θεωρείται από τα σπανιότερα και πιο απειλούμενα θηλαστικά στην Ευρώπη.
 
Τα αρπακτικά του κεφαλαίου θέλουν να κάνουν φαραωνικές επενδύσεις, να εκμεταλλευτούν τη φύση και τους εργαζόμενους της περιοχής καταστρέφοντας το περιβάλλον και την τοπική οικονομία. Το προσπάθησαν και παλιότερα, αλλά δεν το κατάφεραν. Δεν πρόκειται ούτε τώρα να τους αφήσουμε!
 
Καλούμε τον εργαζόμενο λαό της περιοχής να γνωρίσει και να προστατέψει το οικοσύστημα της λιμνοθάλασσας. Ελάτε να απολαύσουμε τον περίπατο στις παραλίες της περιοχής και στις όχθες της λίμνης και να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στα σχέδια του κεφαλαίου και της κυβέρνησης. Η ΝΔ όπως κι οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δίνουν τα πάντα για την κερδοφορία των λίγων, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στη ζωή του λαού και στο περιβάλλον. Καλούμε εργατικά σωματεία, αγροτικούς συλλόγους, περιβαλλοντικούς, πολιτιστικούς, αθλητικούς και γυναικείους συλλόγους, τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού μας, τη νεολαία και κάθε δραστήριο άνθρωπο, να συσπειρωθούμε στον αγώνα για την προστασία της λίμνης και της γύρω περιοχής, από «εμβληματικές επενδύσεις» που φέρνουν μόνο καταστροφή στο περιβάλλον, πλήγμα στην τοπική οικονομία και εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Απαιτούμε η Περιφέρεια και ο Δήμος να μην παρέχουν καμία διευκόλυνση στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Η λίμνη είναι πηγή ζωής για  όλους κι όχι πεδίο κερδοφορίας για λίγους!

Περίπατος γνωριμίας και προστασίας της λιμνοθάλασσας Αντινιώτη από την τσιμεντοποίηση και την οικολογική καταστροφή

Κυριακή 22 Αυγούστου, στις 6:30μμ στον Άγιο Σπυρίδωνα Περίθειας