Παρασκευή 10.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Α.Λαβράνος: Η διαγραφή δημοτικού συμβούλου δεν αποτελεί αρμοδιότητα και δικαίωμα του Δημάρχου

ΛΑΒΡΑΝΟΣ
13 Αυγούστου 2021 / 14:39

"Ουδέν σχόλιον", ήταν η απάντηση που έδωσε για το θέμα στο "enimerosi.com" ο Δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας Κώστας Λέσσης.

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Την υπόθεση της διαγραφής και παύσης από το αξιώμα του Αντιδημάρχου Νότιας Κέρκυρας Κ.Πλασκασοβίτη ύστερα από απόφαση του Δημάρχου Νότιας Κέρκυρας Κ.Λέσση φέρνει στο προσκήνιο ο Δημοτικός Σύμβουλος Νότιας Κέρκυρας Ανδρέας - Σπυρίδων Λαβράνος.

Σε επιστολή του προς τον κ.Λέσση επισημαίνει ότι η προαναγγελθείσα διαγραφή Δημοτικού Συμβούλου της παράταξης της πλειοψηφίας  δεν αποτελεί αρμοδιότητα  και δικαίωμα του Δημάρχου αλλά της πλειοψηφίας των Δημοτικών Συμβούλων που την απαρτίζουν.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει πρόσκληση  (αιτία ακυρότητας της απόφασης διαγραφής) και ζητά έγγραφη ενημέρωση για το αν και πότε στάλθηκαν οι επίσημες προσκλήσεις συνεδρίασης της  δημοτικής Ομάδας της πλειοψηφίας με θέμα την διαγραφή δημοτικού συμβούλου της παράταξης.

"Ουδέν σχόλιον", ήταν η απάντηση που έδωσε για το θέμα στο "enimerosi.com" ο Δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας Κώστας Λέσσης. 

Ειδικότερα όπως αναφέρει η επιστολή του κ.Λαβράνου:
Κύριε Δήμαρχε του Δήμου Νότιας Κέρκυρας 
Σχετικά  με τις ανακοινώσεις σας που έλαβαν χώρα  την Κυριακή 8-08-2021 στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και  στα τοπικά ΜΜΕ και αφορούσαν αφενός την διαγραφή μέλους της δημοτικής παράταξης της πλειοψηφίας και αφετέρου την παύση του από το αξίωμα του Αντιδημάρχου επιτρέψτε μου να σας γνωρίσω τα εξής:
Σύμφωνα με το άρθρο 66 παρ. 5 του Ν.3852/2010,  δημοτικός  σύμβουλος μπορεί να διαγραφεί από τη δημοτική παράταξη στην οποία ανήκει.
 Όμως για να λάβει χώρα το ανωτέρω απαιτείται:
  • Σύγκλιση  της δημοτικής ομάδας
  • Ειδικά αιτιολογημένη απόφαση της πλειοψηφίας των δύο τρίτων των συμβούλων που μετέχουν στην δημοτική παράταξη
  • Το δε πρακτικό λήψης της απόφασης, το οποίο φέρει τις απαιτούμενες υπογραφές  (τουλάχιστον οκτώ Δημοτικών Συμβούλων στην περίπτωσή μας) κοινοποιείται υποχρεωτικά στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, δίχως να ελέγχεται από αυτόν, καθώς και στον διαγραφέντα σύμβουλο.
Σε κάθε περίπτωση ο Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου οφείλει να ανακοινώσει την απόφαση διαγραφής στον δημοτικό Σύμβουλο και να την κοινοποιήσει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδος & Ιονίου.
Εκ των ανωτέρω προκύπτει ότι η προαναγγελθείσα διαγραφή Δημοτικού Συμβούλου της παράταξης της πλειοψηφίας  δεν αποτελεί αρμοδιότητα  και δικαίωμα του Δημάρχου αλλά της πλειοψηφίας των Δημοτικών Συμβούλων που την απαρτίζουν.
 Κατόπιν των ανωτέρω και με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα δεν έχω λάβει  πρόσκληση  (αιτία ακυρότητας της απόφασης διαγραφής) παρακαλώ όπως μου γνωρίσετε εγγράφως αν και πότε στάλθηκαν  επίσημες προσκλήσεις συνεδρίασης της  δημοτικής Ομάδας της πλειοψηφίας με θέμα την διαγραφή δημοτικού συμβούλου της παράταξής μας  και παράλληλα να μου αποστείλετε το ειδικά αιτιολογημένο πρακτικό διαγραφής με τις υπογραφές της πλειοψηφίας των δημοτικών Συμβούλων (τουλάχιστον οκτώ).
Σε κάθε περίπτωση και με γνώμονα την πληθώρα των προβλημάτων – αναγκών του τόπου μας θα ήθελα ειλικρινά να σας εκφράσω τη λύπη μου για τα εν λόγω γεγονότα, τα οποία πιστεύω ότι με καλή πρόθεση και διάλογο μπορούν να ξεπεραστούν για το καλό των Δημοτών της Νότιας Κέρκυρας.
Παρακαλώ για τις δικές σας  ενέργειες                                                                                        
                                                                                         


  Κέρκυρα 12-08-2021 
                                                                                 

Ανδρέας - Σπυρίδων Λαβράνος
Δημοτικός Σύμβουλος Νότιας Κέρκυρας
Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός,MSc