Κυριακή 24.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τα συγκινητικά λόγια του Μ. Κοτσιλίνη για τον θάνατο του Φιλήμονα

Κεφαλονιά
26 Οκτωβρίου 2016 / 14:41

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ. Έφυγε απο τη ζωή, σε ηλικία 95 ετών, ο Γεράσιμος Χανδρινός, ο γνωστός σε όλους μας Φιλήμονας. Έφυγε ο άνθρωπος, που τον ήξεραν και οι πέτρες σε όλη την Κεφαλονιά.

Μικρόσωμος, προσιτός, χαρούμενος, αγαπητός από όλους, εντάχθηκε πριν από πολλά χρόνια  στην κοινωνία της Πυλάρου. Παντρεύτηκε στα Μακρυώτικα  την Ανδρονίκη, το γένος Αλυσανδράτου. Δεν απόκτησαν παιδιά και τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα πέρασε στον οίκο  Ευγηρίας  Αργοστολίου.
Έφυγε ο βιολιτζής, που έδινε ουσία, χρώμα  και χαρά στους γάμους, τα βαφτίσια και τα λαικά  πανηγύρια της Πυλάρου και όλης της Κεφαλονιάς.
Έφυγε ο  πολυεπαγγελματίας αγωνιστής της ζωής. Κουρέας,δάσκαλος μουσικής και χορού, ψιλικατζής, μανάβης, παραγγελιοδόχος, φωτογράφος, σοβατζής, καφετζής, ταξιτζής, επισκευαστής ομπρελών  και ραδιοφώνων, ταχυδρόμος, κοινοτικός τηλεφωνητής,  πλανόδιος  προβολέας  ταινιών κινηματογράφου, ήταν     οι δραστηριότητες, που ασκούσε κατά καιρούς. Μα πάνω από όλα ασκούσε και αγαπούσε με πάθος τη μουσική και το βιολί του.
Έφυγε ο λαϊκός οργανοπαίχτης, που μαζί με τον Λυκούργο Τζάκη κράτησαν και διέδωσαν την λαική μουσική των νησιών μας. Γενιές ολόκληρες  απόλαυσαν και  μεγάλωσαν με  τη μουσική του Φιλήμονα.  Στα πέτρινα χρόνια, πριν την ανάπτυξη της Κεφαλονιάς, ο Φιλήμονας δίδασκε τους νέους  μέσα στο καφενείο των Μακρυωτίκων - έως πρόσφατα Δημοτικό καφενείο- το Διβαράτικο, τον μπάλο, το κουτσό, αλλά και τους ευρωπαικούς χορούς.
Αποτελούσε χαρακτηριστική φυσιογνωμία της Πυλάρου. Ο κάθε ένας από μας , που τον γνώριζαν από κοντά, έχει να θυμηθεί κάτι ευχάριστο από τον Φιλήμονα. Πρόκειται για ανθρώπους, που δεν υπάρχουν πιά και δεν αντικαθίστανται. Χάθηκαν στη βουή της σύγχρονης  ζωής, ξεπεράστηκαν από τα πρότυπα  των μίντια και νικήθηκαν από την δύναμη της παθητικής ακρόασης, της εσωστρέφειας και των tablet.
Ευτύχησα σαν Δήμαρχος της περιοχής, να ζήσω και πάλι από κοντα τον Φιλήμονα. Σε πείσμα όσων έλεγαν, πως ο Φιλήμονας είναι ξεπερασμένος, ήταν παρων σε όλα τα λαικά πανηγύρια που οργάνωνε ο Δήμος. Οργανώθηκε  το 2004, ειδική τελετή για τον Φιλήμονα. Μίλησαν γι αυτόν ειδικοί και του απονεμήθηκε  αναμνηστική πλακέτα, την οποία  είχε έκτοτε σε περίοπτη θέση στο μικρό, κουκλίστικο καταφύγιό του -που μέχρι το τέλος του, ήταν ταυτόχρονα κουρείο, ψιλικατζίδικο, κατοικία  και αρχείο από μουσικές παρτιτούρες. Τα βιολιά του όρθια στη θήκη τους  ήταν μάρτυρες, πως ο φιλήμονας δεν ήταν μόνο  ό,τι  φαινόταν.
Προς τιμή του, το τμήμα  Μουσικών οργάνων του ΤΕΙ  Ιονίων Νήσων,σε συνεργασία με τον Δήμο, με πρωταγωνιστή τον λίαν αξιόλογο καθηγητή κ. Νικόλαο Μπούκα,  ερεύνησε το αρχείο του,ανέθεσε πτυχιακή εργασία για το έργο του, κατέγραψε τον αυθεντικό Φιλήμονα και κυκλοφόρησε ειδική κασέτα με τα τραγούδια και τους χορούς του  Φιλήμονα, που υπάρχει και πωλείται  στα καταστήματα του Αργοστολίου.
Ο Φιλήμονας έφυγε, αλλά η ζωή  και η δράση του δεν ξεχάστηκαν και δεν πρέπει να ξεχαστούν. Είμαι σίγουρος, πως  οι νέοι της Κεφαλονιάς, όπου βρεθούν, στις χαρές τους ή στα πανηγύρια, χορεύοντας το διβαράτικο και τον μπάλο και τραγουδώντας, συνειδητά ή ασυναίσθητα, θα  αναφέρονται με σεβασμό στους εργάτες και συνεχιστές της λαικής μας παράδοσης, μεταξύ των οποίων εξέχουσα θέση έχει ο Φιλήμονας.
Αργοστόλι 26-10-2016
Κοτσιλίνης Μάρκος
Πρώην Δήμαρχος Πυλαρέων