Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η μεταφορά των Φυλακών Κέρκυρας στο επίκεντρο της συνάντησης Γκίκα - Οικονόμου

Φυλακές Κέρκυρας
21 Ιουλίου 2021 / 14:24

Η συζήτηση για την αναγκαιότητα μεταφοράς των φυλακών έχει ανοίξει από τη δεκαετία του ’90

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ανοίγει και πάλι ο κύκλος των συζητήσεων για την μεταφορά των κλειστών φυλακών της Κέρκυρας από το κέντρο της πόλης σε κάποιο περιφερειακό σημείο του νησιού. Το ζήτημα μάλιστα αναμένεται να συζητηθεί στη συνάντηση που θα έχει αύριο ο βουλευτής της ΝΔ Κέρκυρας Στέφανος Γκίκας με τον αρμόδιο Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη που πραγματοποίησε ο βουλευτής ΝΔ Στέφανος Γκίκας στο Σωφρονιστικό Κατάστημα της Κέρκυρας ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται να μεταβεί στο νησί κλιμάκιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, προκειμένου να επισκεφθεί οικόπεδα του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, τα οποία θα υποδείξει η Δήμαρχος Μερόπη Υδραίου και να εξετάσουν αν είναι κατάλληλα για να κτιστούν οι νέες φυλακές.

«Πρόθεση του Υπουργείου είναι να ξεκινήσει αυτή η ιστορία. Περιμένουμε το επόμενο χρονικό διάστημα να έρθει κλιμάκιο από την Αθήνα για να δουν τα οικόπεδα του δήμου και αν πληρούν τις προδιαγραφές που απαιτούνται. Σε περίπτωση που τα δημοτικά οικόπεδα δεν πληρούν τα κριτήρια θα δούμε για οικόπεδα ιδιωτών», τόνισε στην «Ε » ο κ.Γκίκας. Όπως μάλιστα διευκρίνισε η χρηματοδότηση ενός τέτοιου έργου, μπορεί να επιτευχθεί είτε μέσω σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), είτε μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων είτε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Από τη δεκαετία του ‘90

Η συζήτηση πάντως για την αναγκαιότητα μεταφοράς των φυλακών έχει ανοίξει από τη δεκαετία του ’90, και παρότι αποτελεί ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας παραμένει ακόμη όνειρο απατηλό.
Οι προτάσεις που κατά το παρελθόν είχαν πέσει στο τραπέζι αφορούσαν οικόπεδα στην ευρύτερη περιοχή της Άφρας και στα Βραγκανιώτικα της νότιας Κέρκυρας, ωστόσο, επειδή δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις κρίθηκαν ακατάλληλα (πρέπει να βρίσκονται κοντά στα δικαστήρια, σε νοσοκομείο και στο λιμάνι για την διευκόλυνση των μεταγωγών).

«Δεν υπάρχουν δημόσιες γαίες στην Κέρκυρα που θα μπορούσαν να προσφερθούν για ανέγερση φυλακών , όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Εδώ δεν μπορεί να συμβεί διότι είναι κατακερματισμένες ιδιοκτησίες και ενδεχομένως πρέπει να αγοραστούν από πολλούς ιδιοκτήτες. Το δεύτερο εμπόδιο είναι η μορφολογία του εδάφους που έχουμε λοφώδεις επιφάνειες και εδώ η επιλογή είναι δύσκολη, γιατί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλείας», διευκρινίζει ο πρώην νομάρχης Στέφανος Πουλημένος.

Επί Μαχειμάρη

Δεσμεύσεις για την ανέγερση νέου σωφρονιστικού καταστήματος στην Κέρκυρα είχαν δοθεί πριν από το 2000, από τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης Ευάγγελο Γιαννόπουλο. Τότε είχε διαμηνύσει ότι αν βρεθεί οικόπεδο θα αναλάμβανε όλη την διαδικασία, η ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ, η δημόσια κατασκευαστική εταιρεία που είχε αναλάβει την αποπεράτωση δικαστικών μεγάρων και φυλακών στη χώρα. Το 2003 που ανέλαβε καθήκοντα νομάρχη, ο νυν δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης, βρήκε στα ταμεία μια μικρή χρηματοδότηση για την αγορά οικοπέδου. Οι διαδικασίες εκκινήθηκαν και στην ευρύτερη περιοχή από Τεμπλόνι έως Σκριπερό βρέθηκαν δυο διαθέσιμα οικόπεδα που πληρούσαν τις προδιαγραφές. Ωστόσο η διαδικασία για το οικόπεδο που τελικά επιλέχθηκε «πάγωσε» διότι κατατέθηκαν ενστάσεις για την αγορά του, ενώ στην πορεία, σύμφωνα με τον κ.Μαχειμάρη,  διαπιστώθηκε ότι το έργο για την ανέγερση νέων φυλακών στην Κέρκυρα βρισκόταν χαμηλά στην ιεράρχηση της χρηματοδότησης από την ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ.

«Δεν υπήρχε η πολιτική βούληση γι’ αυτό το έργο ή υπήρχαν πολλές άλλες ανάγκες χωρίς να έχει γίνει ιεράρχηση προτεραιοτήτων», αναφέρει ο ίδιος.


Τι δήλωσε το 2020 ο Χρυσοχοΐδης

Το θέμα επανέφερε στο προσκήνιο πέρσι το καλοκαίρι ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Κέρκυρα , όπου είχε δηλώσει χαρακτηριστικά, «ότι εάν υπάρχει χώρος-οικόπεδο ελεύθερο παντός βάρους, τότε μπορούμε να ξεκινήσουμε άμεσα τις διαδικασίες για την ανέγερση ενός σύγχρονου Καταστήματος κράτησης στην Κέρκυρα, που πιστεύω ότι θα είναι πολλαπλά χρήσιμο για τον τόπο».

Σημειώνεται ότι οι φυλακές της Κέρκυρας που βρίσκονται απέναντι από το νέο Δικαστικό Μέγαρο και το 3ο – 4ο Γυμνάσιο Κέρκυρας, κατασκευάσθηκαν κατά την περίοδο της Βρετανικής παρουσίας στο νησί (πρώτο μισό του 19ου αιώνα) το 1831-1832 και έχουν σαφείς επιρροές από το πρότυπο του Πανοπτικού Κτιρίου Εγκλεισμού (Panopticon), όπως αυτό σχεδιάστηκε από τον Άγγλο πολιτικό Jeremy Bentham.