Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σάρκα και οστά παίρνει η αποτύπωση της περιβαλλοντικής κατάστασης στο Τεμπλόνι

ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ
19 Ιουλίου 2021 / 13:58

Η έρευνα διάρκειας τριών ετών στον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου και στην ευρύτερη περιοχή, υλοποιείται ως πολιτική δέσμευση της Περιφερειακής Αρχής και «τα αποτελέσματα αναμένεται «να δείξουν το δρόμο σε αυτή την περιφερειακή αρχή, στις επόμενες αλλά και στους ΟΤΑ Α΄ΒΑΘΜΟΎ για τον τρόπο διαχείρισης της συγκεκριμένης περιοχής», όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ.Ιωάννου στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα στην πρώην νομαρχία.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την ευρύτερη περιοχή του Τεμπλονίου επισκέπτεται αύριο κλιμάκιο του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»  με επικεφαλής τον Διευθυντή Ερευνών και Προϊστάμενο του Εργαστηρίου Φασματομετρίας Μάζας και Ανάλυσης Διοξινών Λεόντιο Λεοντιάδη, προκειμένου να εντοπιστούν και να καταγραφούν τα σημεία δειγματοληψίας για τη διεξαγωγή των μετρήσεων ποιότητας ατμόσφαιρας, υδάτων, εδαφών.

Η έρευνα πραγματοποιείται, στο πλαίσιο υλοποίησης της προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογράψει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με το ερευνητικό κέντρο για την πλήρη περιβαλλοντική αποτύπωση του Τεμπλονίου αλλά και της ευρύτερης περιοχής σε ακτίνα 5 χλμ.  

Το κλιμάκιο θα συνοδεύει ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Χωροταξίας, Σπύρος Ιωάννου, στελέχη της Περιφέρειας Ιονίων, καθώς και τοπικοί φορείς που κατά καιρούς έχουν εκφράσει την αγωνία τους για την κατάσταση που επικρατεί εντός του ΧΥΤΑ.
 
Η έρευνα διάρκειας τριών ετών με  τίτλο «Ερευνητικό πρόγραμμα για την ολοκληρωμένη διερεύνηση και παρακολούθηση της ποιότητας της ατμόσφαιρας, των υπογείων υδάτων, των κτηνοτροφικών και των ελαιουργικών προϊόντων στην ευρύτερη περιοχή του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου Κέρκυρας-Εκπόνηση σχεδίου δειγματοληψιών, διενέργεια εξειδικευμένων χημικών αναλύσεων, χρήση υπολογιστικών εργαλείων προσομοίωσης διασποράς ρύπων», υλοποιείται ως πολιτική δέσμευση της Περιφερειακής Αρχής  και «τα αποτελέσματα αναμένεται «να δείξουν το δρόμο σε αυτή την περιφερειακή αρχή, στις επόμενες αλλά και στους ΟΤΑ Α΄ΒΑΘΜΟΎ για τον τρόπο διαχείρισης της συγκεκριμένης περιοχής», όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ.Ιωάννου στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα στην πρώην νομαρχία.
 
«Η έρευνα θα έχει μια διάρκεια χρόνου και βάθους, όπου θα εξαντλήσει σχεδόν την τριετία. Πράττουμε αυτό που ήταν απολύτως επιβεβλημένο σύμφωνα με τις υποσχέσεις που κατά καιρούς είχαν δοθεί, και έπρεπε επιτέλους μια πολιτική αρχή να το υλοποιήσει ως δέσμευσή της. Αυτό κάναμε ως Αντιπεριφέρεια και από την πρώτη κιόλας στιγμή με την σύμφωνη γνώμη της κ.Περιφερειάρχου, ώστε να εγκριθεί και να υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα. Όλες οι υπηρεσίες θα συνδράμουν το έργο. Είναι πολύ σημαντικό το έργο και η χρονική στιγμή, όταν για πρώτη φορά στην Κέρκυρα εκτελείται μια έρευνα σε τέτοιο βάθος», ανέφερε ο κ.Ιωάννου.
 
Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε δίωρη συνάντηση εργασίας στελεχών του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος» του Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Χωροταξίας και διευθυντικών στελεχών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, προκειμένου να συζητηθεί το σχέδιο δράσης της εν λόγω έρευνας και όλες οι απαραίτητες προκαταρκτικές εργασίες.


 
«Οι μετρήσεις για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα θα γίνουν σε δυο περιόδους για να έχουμε την εποχιακή διακύμανση και θα αφορούν την συγκέντρωση σε οργανικούς ρύπους και βαρέα μέταλλα και στη συνέχεια να δούμε τι κατάσταση υπάρχει στον υδροφόρο ορίζοντα στα υπόγεια - επιφανειακά ύδατα, καθώς είναι γνωστό από τις περιβαλλοντικές μελέτες ότι η μόλυνση του περιβάλλοντος και κυρίως οι οργανικοί ρύποι πέφτουν στο έδαφος κι από εκεί διαχέονται στα υπόγεια ύδατα και μέσω του εδάφους περνάνε στα ζώα και συσσωρεύονται στον λιπώδη ιστό τους», ανέφερε ο κ.Λεοντιάδης διευκρινίζοντας ότι θα υπάρχουν παραδοτέα έργα σε συχνά διαστήματα και εκθέσεις που θα δείχνουν την πορεία της μελέτης, ενώ όπου χρειαστεί άμεση αντιμετώπιση θα γίνεται παρέμβαση.
 
Χαιρετισμό στην συνέντευξη Τύπου απηύθυνε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, που αναφέρθηκε στις παθογένειες έως σήμερα, ενώ τόνισε την αναγκαιότητα υλοποίησης της έρευνας για την πλήρη αποτύπωση της κατάστασης στο Τεμπλόνι.