Παρασκευή 10.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σήμα κινδύνου για την διασπορά του κορονοϊού στην Κέρκυρα

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ
15 Ιουλίου 2021 / 14:45
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Στο «κόκκινο» βρίσκεται το ξενοδοχείο καραντίνας. 70 από τα 84 δωμάτια φιλοξενούν τουρίστες είτε ως θετικά κρούσματα είτε ως στενές επαφές

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Τον κώδωνα του κινδύνου για μεγάλη και ανεξέλεγκτη διασπορά στην Κέρκυρα, λόγω και της άρσης των μέτρων, κρούει ο επιδημιολόγος Γιάννης Αλαμάνος, εφιστώντας την προσοχή στον εμβολιασμό των νέων κυρίως ανθρώπων. Όπως επισημαίνει αν ιός διασπαρεί στις νέες ηλικίες οι νοσηλείες θα αυξηθούν και θα επιφέρουν έως και θανάτους. «Υπάρχει ενδεχόμενο η διασπορά να είναι μεγαλύτερη από την προηγούμενη, διότι δεν έχουμε μέτρα σε ισχύ και δεν τηρείται ούτε το μέτρο της χρήσης μάσκας στους εσωτερικούς χώρους.

Η διασπορά επομένως μπορεί να φτάσει στους ανεμβολίαστους. Και στην Κέρκυρα υπάρχει μια σημαντική αύξηση των κρουσμάτων και εμφανίζει την τάση που παρουσιάζει όλη η χώρα. Έχει διαφορετικό χαρακτήρα από την προηγούμενη φορά και αφορά κυρίως νέες ηλικίες και ανεμβολίαστους που διασπείρουν τον ιό», τόνισε σε δηλώσεις του στην ΕΡΑ Κέρκυρας, επισημαίνοντας ότι καταγράφεται μεγάλη κινητικότητα με σημεία υπερμετάδοσης, όπως είναι τα διάφορα πάρτυ.

Σύμφωνα με τον ίδιο απαιτείται μια οργανωμένη καμπάνια ενημέρωσης από τους αρμόδιους φορείς (τοπική αυτοδιοίκηση, τουριστικούς παράγοντες κ.α), ώστε να πείσει κι αυτούς που έχουν αναστολές για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, καθώς όπως αναφέρει γίνονται μόλις 200-300 νέες δόσεις καθημερινά.
 
Κρούσματα

Ο δείκτης πάντως των κρουσμάτων στην Κέρκυρα έχει πάρει ανοδική πορεία με διψήφιο νούμερο και από την αρχή της εβδομάδας μέχρι και χθες επιβεβαιώθηκαν συνολικά 62 κρούσματα κορονοϊού.

Η κατάσταση στο νοσοκομείο μέχρι αυτή την ώρα βαίνει καλώς, χωρίς να παρατηρείται κάποιου είδους πίεση, καθώς στη ΜΕΘ νοσηλεύεται ένας 73χρονος Βρετανός που είχε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του κατά της νόσου, και ακόμη έξι άτομα στην Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων.
 
Εμβολιασμοί

Όπως αναφέρει ο υποδιοικητής του Μέγα Εμβολιαστικού Κέντρου Άγγελος Σπύρου, ο αυξανόμενος αριθμός των κρουσμάτων έχει επηρεάσει θετικά την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος, καθώς κατά μέσο όρο γίνονται καθημερινά 500 εμβολιασμοί στις εγκαταστάσεις του ΕΑΚΚ.«Σε ορισμένες περιπτώσεις τα ραντεβού έχουν εξαντληθεί, καθώς τα αυξανόμενα κρούσματα ωθούν τον κόσμο να εμβολιαστεί», ανέφερε ο ίδιος στην «Ε». Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στην Κέρκυρα έχουν εμβολιαστεί με την α’ δόση 57.541 άτομα (+144 την 14/07/2021), ενώ και με τις δυο 51.257 (+495 την 14/07/2021). Βέβαια όπως επισημαίνει ο κ.Σπύρου η πλειοψηφία όσων προσέρχονται για εμβολιασμό αφορούν κυρίως στην β’ δόση.
 
Γεμίζει το ξενοδοχείο καραντίνας

Στο μεταξύ στο «κόκκινο» βρίσκεται το ξενοδοχείο καραντίνας στην Κέρκυρα, όπου από την αρχή της εβδομάδας  έως σήμερα αυξήθηκε ραγδαία ο αριθμός των τουριστών που διαμένουν εκεί, είτε ως θετικά κρούσματα είτε ως στενές επαφές. Αυτή τη στιγμή από τα 84 διαθέσιμα δωμάτια είναι κατηλλειμμένα τα 70, καθώς ο αριθμός παρουσίασε άνοδο από την περασμένη Δευτέρα που έφτανε τα 37!Πρόκειται κυρίως για παρέες νέων ανθρώπων που ταξιδεύουν ομαδικά και εφόσον κάποιος βρεθεί θετικός, υποχρεωτικά τα υπόλοιπα άτομα μπαίνουν σε καραντίνα ως στενές επαφές.

«Έχουμε μεγάλα γκρουπ νέων Ιταλών αυτή τη στιγμή που μπορεί για να ταξίδεψαν να είχαν rapid  ή PCR  τεστ ,όμως καθότι οι χρόνοι που διενεργούνται είναι διαφορετικοί σε κάθε περίπτωση, έρχονται στην Ελλάδα και λένε ότι κόλλησαν εδώ» διευκρίνισε στην «Ε» ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Κώστας Ζορμπάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο αν και η ευθύνη για τον ορισμό των ξενοδοχείων καραντίνας γίνεται κεντρικά από το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ, ωστόσο δεν θα χρειαστεί να προστεθεί κι άλλη ξενοδοχειακή μονάδα στην Κέρκυρα για να λειτουργήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο.
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.