Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γ. Μαχειμάρης: Αθάνατος ο Φίλης Κορωνάκης, στη μνήμη και στις καρδιές μας

Φίλης Κορωνάκης
28 Ιουνίου 2021 / 15:16

ΑΧΑΡΑΒΗ. Ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης εκπροσωπώντας το Δήμο Βόρειας Κέρκυρας

και δη το Δημοτικό Συμβούλιο και τους δημότες, εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο τύπου  για την απώλεια του  αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Φίλη Κορωνάκη:

Φίλης Κορωνάκης: Η προσωπικότητα με την ακηλίδωτη στάση ζωής, τη συνέπεια λόγων και έργων, την ανιδιοτέλεια, τον προσωπικό κώδικα ήθους και αξιών.

Με μεγάλη θλίψη ακούσαμε το δυσάρεστο νέο  της απώλειας του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Φίλη Κορωνάκη. Ο αγωνιστής που πέρασε 4.560 μέρες σε φυλακές-και στης Κέρκυρας- και σε εξορίες. –Ο αγωνιστής που θα λεγε κανείς πως τα λόγια του Τάσου Λειβαδίτη γράφτηκαν για εκείνον:
«Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος, δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν’ αγωνίζεσαι για την ειρήνη και για το δίκιο. Θα βγεις στους δρόμους, θα φωνάξεις, τα χείλια σου θα ματώσουν απ’ τις φωνές
το πρόσωπό σου θα ματώσει από τις σφαίρες μα ούτε βήμα πίσω….»
Προσωπικότητα  με ακηλίδωτη στάση ζωής, ανιδιοτέλεια, αξιοπρόσεκτη συνέπεια λόγων και έργων, προσωπικό κώδικα ήθους και αξιών , γενναιότητα, χαρακτηριστικά που τον έκαναν   αποδεκτό με σεβασμό σ όλο το φάσμα του πολιτικού κόσμου..
Στην διάρκεια της κατοχής φυλακίστηκε για την δράση του από τους Γερμανούς κατακτητές σε στρατόπεδο ομήρων στα Γιάννενα και σε στρατόπεδο συγκέντρωσης της Θεσσαλονίκης. Στη διάρκεια του εμφυλίου αλλά και μετά από αυτόν υπέστη νέες διώξεις.
Η άρνησή του να υπογράψει «δήλωση μετάνοιας» και να αποκηρύξει τις ιδέες του ανοίγει και για τον ίδιο, το μακρύ δρόμο των διώξεων, των βασανιστηρίων και της εξορίας, της αναλγησίας των ανθρώπων, του τρόμου… του άνυδρου τοπίου ,της πέτρας, εκεί που λογάριαζαν  στα δάχτυλα.. μεθαύριο Απρίλης και το Πάσχα …αντιμεθαύριο  θάνατος…
Ακούραστος πρωτεργάτης στην προσπάθεια διατήρησης της ιστορικής μνήμης και της ανάδειξη της νησίδας Λαζαρέτο, τόπου εκτελέσεως των αγωνιστών, ως μνημείου Εθνικής Αντίστασης και Εθνικής Συμφιλίωσης. Θεματοφύλακας στη συνεχής ανανέωση της υπόσχεσης που έδωσαν οι συγκρατούμενοι στους συναγωνιστές τους που πήγαιναν για εκτέλεση, ότι θα κάνουν κάθε τι δυνατό για να μην επαναληφθεί η τραγική ιστορία των εκτελέσεων σε ένα πολιτισμένο κράτος.
Μεγάλε Αγωνιστή Φίλη ..στη μνήμη των καιρών θα είσαι  η λαμπρή σελίδα.

Μεγάλη η τιμή που συνεργάστηκα μαζί σου σε αρκετές περιόδους. Θα θυμόμαστε το αφοπλιστικό χάρισμά σου στην προώθηση της εθνικής συμφιλίωσης, του δίκιου, της ανθρωπιάς του αγώνα για το φως και της λαϊκής ενότητας.
Θα σε θυμόμαστε πάντοτε στη δύσκολη πορεία της γενιάς μας αλλά και των νεότερων γενιών που προσπαθούν να φτιάξουν τη δική τους ιστορία μέσα από τους δικούς τους δρόμους, μέσα στην κρίση και  την ανασφάλεια. Θα αντλούμε θάρρος και ορθή σκέψη από την παρακαταθήκη που μας αφήνεις.
Εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου  στην οικογένειά του, στους φίλους και τους συναγωνιστές του.

ΑΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΜΑΣ.