Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το Μουσείο του Μέλλοντος με τη ματιά των παιδιών

Ζωγραφική
24 Ιουνίου 2021 / 17:15
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Οι λιλιπούτειοι δημιουργοί ζωγράφισαν το μοναδικό και ιδανικό μουσείο για εκείνα έχοντας ως δυνατό όπλο τη φαντασία

ΚΕΡΚΥΡΑ. Έβαλαν τη φαντασία τους να δουλέψει δημιουργικά και μέσα από τις πινελιές τους παρουσίασαν το ιδανικό μουσείο του μέλλοντος. Ο λόγος για 20 μαθητές ηλικίας 6 – 13 ετών που δημιούργησαν με τα έργα τους μια ψηφιακή έκθεση ζωγραφίζοντας το Μουσείο του Μέλλοντος.
 
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Μουσείου Ιονίου Πανεπιστημίου με εμπνευστές την Μουσειολόγο και μέλος του Πανεπιστημιακού Μουσείου Μαρία Τσουκά και την υπάλληλο του ιδρύματος Δήμητρα Κόκκαλη υπό την επίβλεψη του Διευθυντή του Μουσείου Σταύρου Βλίζου.
 
Οι λιλιπούτειοι δημιουργοί κλήθηκαν μέσα από τις ζωγραφιές τους να παρουσιάσουν το μοναδικό και ιδανικό μουσείο για εκείνα έχοντας ως δυνατό όπλο τη φαντασία τους και τα χρώματά τους.
 
Στόχος η δημιουργία μιας ψηφιακής έκθεσης με τα έργα των παιδιών, τα οποία είναι διαθέσιμα στον επίσημο ιστότοπο του Μουσείου του Ιονίου Πανεπιστημίου με προβολή και στα κοινωνικά δίκτυα.
 
Οι μικροί καλλιτέχνες είχαν περίπου ένα μήνα στη διάθεσή τους για να αποτυπώσουν στο χαρτί την σκέψη τους χρησιμοποιώντας ό,τι υλικά ήθελαν. Στη συνέχεια καλούνταν να το φωτογραφίσουν και να το αποστείλουν στο Μουσείο του Ιονίου Πανεπιστημίου, ώστε να πάρει σάρκα και οστά η ψηφιακή έκθεση.
 
Εντυπωσιακό το αποτέλεσμα
 
Το αποτέλεσμα, όπως εξηγούν οι υπεύθυνες του έργου, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Οι μικροί δημιουργοί «ξέφυγαν» από την στενή έννοια των Μουσείων με αγάλματα και εκθέματα και τη θέση αυτών πήραν μουσεία με διαφορετικό και πρωτότυπο περιεχόμενο. Μουσεία γκράφιτι, παιχνιδιών, βιβλίων, βυθισμένων ναυαγίων κ.α.

«Η φαντασία των παιδιών μας εξέπληξε ευχάριστα, καθώς αποτύπωσαν στις ζωγραφιές τους ιδέες πρωτότυπες που ξεφεύγουν από αυτό που περιμένει να δει κανείς σε ένα μουσείο», ανέφερε η κ.Κόκκαλη τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη δράση πραγματοποιήθηκε φέτος για πρώτη φορά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων.
 
Στόχος, όπως τόνισε είναι μέσα από την συγκεκριμένη πρωτοβουλία αλλά και από άλλες που θα ακολουθήσουν να γίνει γνωστή η δράση του Μουσείου Ιονίου Πανεπιστημίου στην τοπική κοινωνία. «Γίνεται μια προσπάθεια να έρθει πιο κοντά το Μουσείο στην τοπική κοινωνία και να γίνει διάχυση του έργου του», εξηγεί η ίδια.
 
Το Μουσείο Ιονίου Πανεπιστημίου
 
Τον Ιανουάριο του 2019, ιδρύθηκαν οι Μουσειακές Συλλογές του Ιονίου Πανεπιστημίου με στόχο την υποστήριξη του εκπαιδευτικού έργου των σχολών και των τμημάτων του Ιονίου Πανεπιστημίου σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, ενισχύοντας την επιστημονική έρευνα και τη μετάδοση της γνώσης τόσο στην πανεπιστημιακή κοινότητα όσο και στο ευρύ κοινό. Ειδικότερα στο Μουσείο περιλαμβάνονται οι Συλλογές Τυπογραφίας, Ιστορίας του Σχολείου και της Εκπαίδευσης και Ψηφιακού Πολιτισμού και Τεχνών. Στόχος του νέου μουσειακού οργανισμού είναι η ανάδειξη των ποικίλων θεμάτων προβολής και διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από τη στενή συνεργασία με τους πολιτιστικούς φορείς και την κοινωνία των Ιονίων Νήσων.

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.