Τετάρτη 01.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τουρισμός πολλαπλών ταχυτήτων στην Κέρκυρα

Βρετανία
23 Ιουνίου 2021 / 22:42
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Εν αναμονή των εξελίξεων στη Βρετανία, «στενάζουν» οι περιοχές που δουλεύουν κυρίως με Άγγλους τουρίστες

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τουρισμό πολλαπλών ταχυτήτων παρουσιάζει η Κέρκυρα, με τον Ιούνιο να αποτελεί δείγμα κακής γραφής και ενώ βρισκόμαστε μια «ανάσα» πριν την αναθεώρηση της βρετανικής λίστας για τους ασφαλείς τουριστικούς προορισμούς και την αγωνία να βρίσκεται στο «κόκκινο» για την ένταξη ή μη της Ελλάδας στην πράσινη λίστα. Τουριστικές περιοχές που παραδοσιακά επιλέγονται από Άγγλους επισκέπτες για τις διακοπές τους «πνέουν τα λοίσθια», όπως στον Κάβο και στο Σιδάρι, ενώ καλύτερη εικόνα όχι όμως η αναμενόμενη διαμορφώνεται σε άλλους παραδοσιακούς προορισμούς όπως είναι οι Μπενίτσες και η Παλαιοκαστρίτσα.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει ζήτηση σε πεντάστερα ξενοδοχεία, βίλες και σκάφη που παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ΙΚΟS στη Δασιά που παρουσιάζει υψηλές πληρότητες. Δυστυχώς όμως τα πράγματα είναι χειρότερα σε περιοχές που παραδοσιακά δέχονται μαζικό τουρισμό. Ο Ιούλιος κινείται σχετικά αργά και ανάλογα με τις αποφάσεις που θα πάρει η βρετανική κυβέρνηση, ίσως το β’ δεκαπενθήμερο του Ιουλίου να μην πάει χαμένο», ανέφερε στην «Ε» ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας Μπάμπης Βούλγαρης, επισημαίνοντας ότι οι κρατήσεις είναι περισσότερες από τον Αύγουστο και μετά.

Άδειες 15.000 κλίνες στον Κάβο

Στο μεταξύ ερημωμένος εξακολουθεί να παραμένει ο Κάβος, ο κατεξοχήν τουριστικός προορισμός για τους Άγγλους. Εν αναμονή της νέας αναθεώρησης της λίστας βρίσκονται οι ξενοδόχοι αλλά και οι εστιάτορες που κρατούν ερμητικά κλειστές τις πόρτες των επιχειρήσεών τους, καθώς η επισκεψιμότητα βρίσκεται στο μηδέν. Η αγωνία έχει χτυπήσει «κόκκινο» για τις 15.000 κλίνες που περιμένουν κόσμο να τις γεμίσει. «Αυτή τη στιγμή στον Κάβο λειτουργεί ένα εστιατόριο μέχρι τις 6 το απόγευμα, ενώ έχουμε ανοίξει μόνο δυο ξενοδοχεία και είναι νοικιασμένα συνολικά έξι δωμάτια. Τα πάντα είναι κλειστά γιατί δεν υπάρχει κόσμος», επισημαίνει χαρακτηριστικά ιδιοκτήτης ξενοδοχείου.

Ανάλογη η εικόνα και στο Σιδάρι που δεν λειτουργεί τίποτα, καθώς παραμένει άδειο από τουρίστες. Οι λιγοστοί επισκέπτες από Ρουμανία και Βουλγαρία σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αναπληρώσουν το τεράστιο κενό της βρετανικής αγοράς.

Χαμηλές πληρότητες στην Αχαράβη και στη Μεσογγή

Στην Αχαράβη οι πληρότητες στα λιγοστά ξενοδοχεία που έχουν ανοίξει βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα με τους ιδιοκτήτες να εμφανίζονται απογοητευμένοι από την τουριστική κίνηση της περιοχής. Γι’ αυτό εξάλλου και τα περισσότερα ξενοδοχεία έχουν μεταφέρει το άνοιγμά τους για τις αρχές Ιουλίου. «Η πληρότητα στο ξενοδοχείο μας αγγίζει το 30%. Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την υπάρχουσα επισκεψιμότητα που προέρχεται από τη Γερμανία, την Λιθουανία και την Ολλανδία», τονίζει ξενοδόχος της περιοχής.

Στη Μεσογγή η τουριστική κίνηση παραμένει εξαιρετικά χαμηλή τόσο στα ενοικιαζόμενα όσο και στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ τα εστιατόρια υπολειτουργούν. «Ο Ιούνιος χάθηκε και όσο είναι κλειστή η βρετανική αγορά θα έχουμε ίδια εικόνα και τον Ιούλιο. Υπάρχει μια τάση για κρατήσεις από μέσα Αυγούστου και μετά», επισημαίνει ξενοδόχος.

Συγκρατημένη αισιοδοξία στην Παλαιοκαστρίτσα

Τους πρώτους τουρίστες έχει δεχθεί η Παλαιοκαστρίτσα, όπου υπάρχει μια συγκρατημένη κινητικότητα κυρίως από το Ισραήλ. Οι περισσότερες επιχειρήσεις λειτουργούν και αναμένουν ότι η εικόνα θα βελτιωθεί από τις 5 Ιουλίου και μετά, καθώς υπάρχουν αρκετές κρατήσεις από το εξωτερικό. «Υπάρχει μια συγκρατημένη κινητικότητα αυτή τη στιγμή στην περιοχή. Λειτουργούν πολύ οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, ωστόσο οι πληρότητες δεν έχουν φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα. Ο Ιούνιος ήταν ένας χαμένος μήνας», δηλώνει ξενοδόχος.

Μικρή άνοδος στις Μπενίτσες

Μικρή άνοδο στις πληρότητες παρουσιάζουν τουριστικά καταλύματα στις Μπενίτσες. Καταγράφεται αύξηση από την γερμανική αγορά που δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια, ενώ η περιοχή αποτελεί «πόλο» έλξης και για Ολλανδούς, Βέλγους, Πολωνούς, Ρουμάνους Ρώσους και επισκέπτες από το Ισραήλ. «Η πληρότητα στα καταλύματά μας φτάνει αυτή τη στιγμή το 50% και από αρχές Ιουλίου θα αγγίξει το 80%. Περιμένουμε επισκέπτες από αυτό το Σαββατοκύριακο, καθώς η περιοχή γεμίζει σταδιακά από κόσμο», επισημαίνει ιδιοκτήτης ενοικιαζόμενων δωματίων στις Μπενίτσες.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.