Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γκίκας: «Το εργασιακό νομοσχέδιο είναι φιλεργατικό και στηρίζει την οικογένεια» (video)

Στέφανος Γκίκας
16 Ιουνίου 2021 / 13:00

Ο βουλευτής Κέρκυρας της ΝΔ υποστηρίζει ότι το σχέδιο νόμου αποτελεί τομή στην εργατική νομοθεσία της χώρας.

ΚΕΡΚΥΡΑ (Γραφείο βουλευτή). Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας για το Εργασιακό Νομοσχέδιο, το οποίο μετά από τριήμερη συζήτηση θα ψηφιστεί απόψε το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία.

Ο Στέφανος Γκίκας ξεκίνησε την τοποθέτησή του εξηγώντας ότι το σχέδιο νόμου αποτελεί τομή στην εργατική νομοθεσία της χώρας. Διαπίστωσε ότι η Αντιπολίτευση δεν άδραξε την ευκαιρία να συμβάλλει με παραγωγικό τρόπο στη συζήτηση. «Δυστυχώς ακολούθησε μία ακραία αντιπολιτευτική τακτική, θα έλεγα με μικροπολιτική λογική, ένα «όχι» σε όλα, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο δήθεν «αντιεργατικό», είπε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε ότι οι διατάξεις είναι πρωτίστως φιλεργατικές, αφού προστατεύουν την εργασία και κυρώνονται σημαντικές Συμβάσεις του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, ενώ ενσωματώνεται Ευρωπαϊκή Οδηγία για την ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής. Σημείωσε ότι με αυτή την Οδηγία δίνεται μάλιστα «η δυνατότητα να ψηφιστούν παροχές που δεν υπήρχαν στη χώρα μας, οι οποίες στηρίζουν τη μητρότητα, την πατρότητα και ενισχύουν την οικογένεια. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι στις μέρες μας, το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι το δημογραφικό. Συνεπώς όταν υπάρχουν νόμοι που βοηθούν την οικογένεια, μόνο θετικοί μπορούν να είναι.»

Ο Βουλευτής αναφέρθηκε στο επιχείρημα της Αντιπολίτευσης, σύμφωνα με το οποίο οι θετικές διατάξεις αποτελούν «περίβλημα» για αντιεργατικές ρυθμίσεις. Ωστόσο εξήγησε ότι οι αντιδράσεις δεν ευσταθούν, καθώς με το άρθρο 55 κατοχυρώνεται για μία ακόμη φορά η 8ωρη εργασία, οι υπερωρίες αυξάνονται μεν στις 150 ώρες κατ΄ έτος, φτάνοντας ωστόσο τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Τόνισε μάλιστα ότι προβλέπεται αυξημένη αμοιβή.



Σε ότι αφορά στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ο κ. Γκίκας επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη «δεν ανακαλύπτει τον τροχό», αφού πρόκειται για καθεστώς που ισχύει και στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια, ενώ είναι πάγια ευρωπαϊκή τακτική. Η καινοτομία του νομοσχεδίου βρίσκεται στη δυνατότητα σύναψης ατομικής συμφωνίας εργαζόμενου και εργοδότη για τη διευθέτηση χρόνου εργασίας.


Ο Βουλευτής αναφέρθηκε επιπλέον στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, την οποία χαρακτήρισε «όπλο» του εργαζόμενου για την προστασία του. Όπως εξήγησε θα καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο η τήρηση του 8ώρου, οι υπερωρίες και η διευθέτηση του χρόνου εργασίας. «Ο εργαζόμενος θα προστατεύεται διότι δεν μπορεί να υπάρχει ασυδοσία από τον εργοδότη», είπε και συμπλήρωσε: «Μαζί με τη θέσπιση πλαισίου για την τηλεργασία δημιουργείται ένα νέο τοπίο που υπηρετεί τον εργαζόμενο και τοποθετεί ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινείται η εργοδοσία.»

Ο Στέφανος Γκίκας αναφέρθηκε και στις διατάξεις που αφορούν στη συνδικαλιστική δράση σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο διορθώνει κακώς κείμενα της συνδικαλιστικής διαδικασίας. Εξήγησε ότι προβλέπεται η κατάργηση της δυνατότητας χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων από επιχειρήσεις, κόμματα και ΔΕΚΟ και με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η ανεξαρτησία τους. Επιπλέον, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προβλεπόμενη προστασία του κοινωνικού συνόλου από τις συνέπειες απεργιακών κινητοποιήσεων, αφού προβλέπεται η εξασφάλιση της παροχής ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας στην κοινή ωφέλεια, η οποία ορίζεται στο 1/3.

Ο Βουλευτής επεσήμανε παράλληλα ότι τερματίζεται «το φαινόμενο καταστρατήγησης των δικαστικών αποφάσεων» οι οποίες κρίνουν παράνομες τις απεργίες και εν συνεχεία αυτές επανακηρύσσονται από δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια σωματεία.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Στέφανος Γκίκας παρατήρησε ότι το Εργασιακό Νομοσχέδιο προβαίνει στον εκσυγχρονισμό της Ελληνικής εργατικής νομοθεσίας η οποία παρέμεινε περίπου ίδια τα τελευταία 40 χρόνια. Υπογράμμισε ότι στηρίζει την μητρότητα, την πατρότητα και τις νέες οικογένειες και περιορίζει σημαντικά τα αρνητικά φαινόμενα του παρελθόντος. Συμπέρανε ότι πρόκειται για ένα μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο το οποίο πρέπει να στηριχθεί από όλες της πτέρυγες της Βουλής.