Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Χαστούκι» στον τουρισμό της Κέρκυρας το δεύτερο «άκυρο» της Βρετανίας

Πράσινη λίστα
04 Ιουνίου 2021 / 12:43

Απανωτές ακυρώσεις στα ξενοδοχεία και στα τουριστικά καταλύματα με την ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης

ΚΕΡΚΥΡΑ. Βαρύ είναι το πλήγμα για τον τουρισμό της Κέρκυρας από το νέο «χαστούκι» της Βρετανίας που έθεσε για δεύτερη συνεχή φορά την Ελλάδα εκτός «πράσινης» λίστας. Ήδη η ανησυχία στους επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου είναι διάχυτη, καθώς προμηνύεται μια εξαιρετικά δύσκολη τουριστική σεζόν, δεδομένου ότι οι Βρετανοί τουρίστες αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών στο νησί.

Μάλιστα πολλά ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα που είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους μετά την πρώτη ανακοίνωση της «πράσινης» λίστας τον περασμένο Μάιο, είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην αναθεώρηση της, ώστε να ανοίξουν και να υποδεχθούν τους επισκέπτες από το εξωτερικό.

Οι κρατήσεις μέχρι στιγμής κινούνται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα για την εποχή και η εικόνα δεν αναμένεται να αλλάξει εάν η Βρετανία δεν εντάξει την Ελλάδα ή τα νησιά της σε ασφαλείς τουριστικούς προορισμούς.

Ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων από το βορρά έως το νότο υψώνουν «κραυγή» αγωνίας, καθώς το 80%- 100% των πελατών τους προέρχεται από την βρετανική αγορά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας Μπάμπη Βούλγαρη τα ξενοδοχεία που έχουν ανοίξει και δη οι μεγάλες μονάδες είναι πολύ λίγες και οι κρατήσεις ελάχιστες. «Ήταν πολύ σκληρή η στάση της Βρετανίας, καθώς δεν ενέταξε κανέναν νέο προορισμό στην πράσινη λίστα. Αν και υπάρχει μεγάλη όρεξη για ταξίδια, ωστόσο οι κρατήσεις δεν προχωρούν. Πολλά ξενοδοχεία λόγω και της ισχύς των αναστολών συμβάσεων μέχρι τον Ιούνιο, δεν λειτουργούν. Σίγουρα προμηνύεται μια δύσκολη σεζόν και το μεγάλο στοίχημα είναι να τα πάμε καλύτερα από πέρσι», ανέφερε ο ίδιος.

«Κραυγή» αγωνίας

Την ίδια ώρα η παραμονή της Ελλάδας στο «πορτοκαλί» με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία, αποτελεί το θέμα συζήτησης στους επαγγελματίες του χώρου. Ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων από το βορρά έως το νότο υψώνουν «κραυγή» αγωνίας, καθώς το 80%- 100% των πελατών τους προέρχεται από την βρετανική αγορά. «Η απόφαση της Βρετανίας μας δημιουργεί πρόβλημα, καθώς η λειτουργία του ξενοδοχείου μας στηρίζεται 100% στην συγκεκριμένη αγορά. Αυτή τη στιγμή το ξενοδοχείο παραμένει κλειστό και αναμένουμε τις εξελίξεις», αναφέρει στην «Ε» επαγγελματίας που διατηρεί ξενοδοχειακή οικογενειακή επιχείρηση στον Αγ. Γεώργιο των Πάγων.

Παρόμοια η εικόνα και στον Κάβο, που συγκεντρώνει κάθε χρόνο χιλιάδες Άγγλους επισκέπτες. Ερμητικά κλειστές παραμένουν και εκεί οι πόρτες των ξενοδοχείων. «Δεν υπάρχει καθόλου ενδιαφέρον από την βρετανική αγορά και έχουμε πολλές ακυρώσεις. Αυτή τη στιγμή οι κρατήσεις δεν αγγίζουν ούτε το 10%. Ευελπιστούμε στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής», δηλώνει ιδιοκτήτης ξενοδοχείου της περιοχής.

Δυσοίωνο είναι το κλίμα που διαμορφώνεται και στις μικρές μονάδες καταλυμάτων στις Μπενίτσες που άνοιξαν με την προοπτική ότι η Ελλάδα θα «πρασινίσει». «Από την Πέμπτη το βράδυ που ανακοινώθηκε η απόφαση έχουμε απανωτές ακυρώσεις που φτάνουν το 30%. Ο εισερχόμενος τουρισμός από Γερμανία, Πολωνία και από άλλες χώρες δεν αρκεί για να γεμίσουν τα κρεβάτια. Ακόμα και όσοι κάνουν κράτηση, επιλέγουν ευέλικτες πολιτικές, ώστε να μην χρειαστεί να προκαταβάλλουν χρήματα», επισημαίνει ιδιοκτήτης ενοικιαζόμενων δωματίων στις Μπενίτσες.