Σάββατο 02.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Προβληματίζει ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων - Τι δηλώνει ο επιδημιολόγος Γ. Αλαμάνος

Κρούσματα
26 Μαΐου 2021 / 13:46

Την σταδιακή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κέρκυρα μέσα στον Ιούνιο εκτιμά ο επιδημιολόγος Γιάννης Αλαμάνος, μιλώντας στην «Ε»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την σταδιακή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κέρκυρα μέσα στον Ιούνιο  εκτιμά ο επιδημιολόγος Γιάννης Αλαμάνος, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Covid του Δήμου Κέρκυρας, μιλώντας στην «Ε» με αφορμή τα 51 κρούσματα που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ την Τρίτη, προκαλώντας έκδηλη ανησυχία και αναστάτωση στην τοπική κοινωνία.

Όπως τονίζει, αυτό που προβληματίζει τόσο την Πολιτική Προστασία όσο και τον ΕΟΔΥ είναι οι τοπικές αναζωπυρώσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, λόγω μη τήρησης των προστατευτικών μέτρων.

«Αυτή τη στιγμή στην Κέρκυρα συνεχίζεται να υπάρχει ένας σταθερός αριθμός κρουσμάτων και μεγάλη διασπορά, με αποτέλεσμα το νοσοκομείο να δέχεται πίεση από τις εισαγωγές. Ο Μάιος ήταν ο μήνας με τα περισσότερα κρούσματα, λόγω της μεγάλης διασποράς κατά την Μ.Εβδομάδα και το Πάσχα και ο αντίκτυπος της κατάστασης είναι ορατός ακόμα και τώρα.

Παρατηρήθηκε δηλαδή μεγάλη απότομη αύξηση στο ποσοστό θετικότητας. Στο νοσοκομείο και στα ιδιωτικά εργαστήρια είναι σταθερά πάνω από 4%, το οποίο είναι το συμβατικό κατώφλι, όμως στους ελέγχους που διενεργεί ο ΕΟΔΥ και όπου πηγαίνει ο γενικός πληθυσμός, ο δείκτης θετικότητας που ήταν κάτω από το 1% ανέβηκε στο 2% αμέσως μετά το Πάσχα που είναι πολύ υψηλό. Την ίδια στιγμή έχουν χαλαρώσει πολύ και τα μέτρα», επισημαίνει ο επιδημιολόγος δίνοντας την σημερινή εικόνα που επικρατεί στην Κέρκυρα.

Αναφορικά με τα 51 κρούσματα που ανακοινώθηκαν, επισημαίνει ότι κατά κανόνα τα Σαββατοκύριακα και δη την Κυριακή είναι λιγότεροι αυτοί που προσέρχονται στις δημόσιες δομές για την διενέργεια διαγνωστικού τεστ για τον κορωνοϊό, ενώ πολλές φορές δεν ενσωματώνονται αμέσως τα αποτελέσματα των ιδιωτικών εργαστηρίων στα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τον κ.Αλαμάνο αυτή τη στιγμή ο αριθμός κρουσμάτων τείνει να σταθεροποιηθεί και σε συνδυασμό με το υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στην Κέρκυρα εκτιμάται ότι θα υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση της πανδημίας μέσα στον Ιούνιο.

«Ο Ιούνιος είναι ο μήνας σταδιακής υποχώρησης», τονίζει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας όμως ότι η πορεία της πανδημίας στην Κέρκυρα τον Μάιο  με το ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού είχε ως αποτέλεσμα να δεχθεί βαρύ πλήγμα ο τουρισμός  με αποκορύφωμα την ένταξη της Ελλάδας στην «πορτοκαλί» ζώνη της Αγγλίας.

Τοπικές αναζωπυρώσεις

Όπως πάντως αναφέρει, διάχυτη είναι η ανησυχία τόσο στις υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας όσο και στον ΕΟΔΥ για τοπικές αναζωπυρώσεις το καλοκαίρι, από νέες εστίες υπερμετάδοσης, όπως η διοργάνωση κάποιου πάρτι σε δημοφιλείς τουριστικές περιοχές  που επισκέπτονται και γι’ αυτόν τον σκοπό πολλοί τουρίστες. «Υπάρχουν φόβοι ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού θα υπάρξουν τοπικές αναζωπυρώσεις, όπως είναι τα πάρτι του διοργανώνονται σε Κάβο, Λαγανά κ.α. και να δημιουργηθούν νέες εστίες υπερμετάδοσης», καταλήγει ο κ.Αλαμάνος.