Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το θρυλικό Σπιτφάιρ, ανακατασκευασμένο, στην Κέρκυρα, την Πέμπτη (video)

Πολεμική αεροπορία
25 Μαΐου 2021 / 17:53
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Το καταδιωκτικό αεροσκάφος, με το οποίο οι Εγγλέζοι αναχαίτισαν τα γερμανικά Στούκας στον β΄ παγκόσμιο, θα προσγειωθεί το μεσημέρι της Πέμπτης στο «Ι. Καποδίστριας».

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το Supermarine Spitfire MJ755 απογειώθηκε την Τρίτη από τη Βρετανία με προορισμό το αεροδρόμιο του Τατοΐου, νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης. Ανακατασκευάστηκε από το ίδρυμα «Ίκαρος» για λογαριασμό της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του Βασίλη Πια για το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Το MJ755 είχε παραδοθεί στις 27 Φεβρουαρίου 1947 στην τότε Ελληνική Βασιλική Αεροπορία από τον υποσμηναγό της Βρετανικής Αεροπορίας (RAF) Τζορτζ Νταν. Ήταν ένα από τα 77 περίπου καταδιωκτικά Σπιτφάιρ, που είχε δώσει η βρετανική κυβέρνηση για την ανασύσταση της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας. Τον Απρίλιο εκείνης της χρονιάς είχε ενταχθεί στην δύναμη της 335 Μοίρας Διώξεως στο Σέδες. Το 1949 χρησιμοποιήθηκε ως εκπαιδευτικό στη Σχολή Αεροπορίας Εφέδρων Αξιωματικών Χειριστών στο Τατόι. Το 1950 μεταφέρθηκε στο Κρατικό Εργοστάσιο Αεροπλάνων στο Φάληρο, όπου μετατράπηκε σε φωτοαναγνωριστικό. Στα τέλη του 1953 πραγματοποίησε την τελευταία του πτήση, πριν καθηλωθεί οριστικά στο έδαφος, και χρησιμοποιηθεί ως στατικό έκθεμα αρχικά στο Τατόι, και αργότερα στην αυλή του Πολεμικού Μουσείου. Μετά τη δημιουργία του Μουσείου Πολεμικής Αεροπορίας, μεταφέρθηκε ξανά στο Τατόι το 1995, πριν σταλθεί το 2018 στο ιστορικό αεροδρόμιο Μπίγκιν Χιλ έξω από το Λονδίνο, σε ειδικό κέντρο ανακατασκευής.

Για όλα αυτά μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπρόεδρος του ιδρύματος, Δ. Κόλλιας, λέγοντας ότι «Η εκπαίδευση των Ελλήνων χειριστών, που θα πετούν σε επετειακές εκδηλώσεις το αεροσκάφος θα ξεκινήσει τον Ιούνιο στο Ηνωμένο Βασίλειο, γιατί προς το παρόν όλα είναι κλειστά εκεί λόγω πανδημίας».
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.