Δευτέρα 25.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αυτές είναι οι δέκα Γαλάζιες Σημαίες της Κέρκυρας για το 2021

Γαλάζια σημαία
18 Μαΐου 2021 / 13:31

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ακριβώς οι ίδιες παραλίες με τη περσινή χρονιά πήραν τον τίτλο της Γαλάζιας Σημαίας 2021

Ο λόγος της διατήρησης του ίδιου αριθμού παραλιών είναι, σύμφωνα με παλαιότερη δήλωση της Δημάρχου Μερόπης Υδραίου, οι συνθήκες της πανδημίας, που δεν επέτρεψαν την αναγόρευση νέων παραλιών, ενώ ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας είχε υποβάλει υποψηφιότητες για 12 παραλίες. «Πρέπει να εξηγήσουμε στον κόσμο ότι οι συνθήκες φέτος, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού ήταν ιδιαίτερες και δημιούργησαν πολλά προβλήματα, που δεν μπορούσαν να προβλεφθούν» είχε αναφέρει στο enimerosi.com o ειδικός συνεργάτης της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, Άγγελος Κουλούρης.

Η Μερόπη Υδραίου δήλωνε τον Οκτώβρη του 2020 «Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων, όχι μόνο δεν έχασε καμία προθεσμία, αλλά αντιθέτως ήταν εντός χρονικών ορίων και κατέθεσε φάκελο με 12 υποψήφιες παραλίες για να λάβουν το βραβείο της Γαλάζιας Σημαίας.

Η αδυναμία ωστόσο, των αναδόχων εταιρειών να προμηθευτούν όλα εκείνα τα υλικά που χρειάζονται για να δημιουργηθούν οι απαιτούμενες υποδομές, ώστε μια παραλία να πληροί τις προδιαγραφές της Γαλάζιας Σημαίας, δεν μας επιτρέπουν να έχουμε στην Κέρκυρα βραβευμένες παραλίες για το καλοκαίρι του 2021».

Η ανακοίνωση

Οι βραβεύσεις ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζια Σημαία” στη χώρα μας.

Με 545 βραβευμένες ακτές, 16 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη, η Ελλάδα κατέχει την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 49 χώρες (επισυνάπτεται ο σχετικός πίνακας). Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, στο σύνολο των 49 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 13,5% των συνολικών βραβευμένων ακτών. Πρώτη στην Ελλάδα αναδείχθηκε και πάλι φέτος, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, με 96 σημαίες. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 4.040 ακτές, 707 μαρίνες και 78 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο.

Οι δέκα παραλίες της Κέρκυρας με Γαλάζιες Σημαίες 


Δήμος Βόρειας Κέρκυρας
Canal d’ Amour

Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων

Αλυκές Ποταμού/Louis Kerkyra Golf

Δασιά/Ikos

Δαφνίλα/Eva

Δαφνίλα/Grecotel Daphnila Bay Dassia

Κομμένο/Corfu Imperial

Κοντόκαλι/Kontokali Bay Resort

Δήμος Νότιας Κέρκυρας

Άγιος Ιωάννης Περιστερών/Marbella Corfu

Ίσσος/Labranda Sandy Beach Resort

Μωραΐτικα/Domes Miramare Corfu

Μαρίνες

Τον τίτλο της Γαλάζιας Σημαίας διατήρησε και φέτος η Μαρίνα Γουβιών


Η ετήσια αναγγελία των βραβεύσεων του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία», έγινε φέτος διαδικτυακά, παρουσία πολλών εκπροσώπων της πολιτείας και κλαδικών φορέων του Τουρισμού. Στην εκδήλωση απεύθυναν χαιρετισμό:

Ο Υπουργός Τουρισμού, κος Χάρης Θεοχάρης, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κος Κώστας Κατσαφάδος, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κος Κωνσταντίνος Αραβώσης, η Πρόεδρος του ΕΟΤ, κα Άντζελα Γκερέκου, ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κος Αλέξανδρος Βασιλικός, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, κος Γρηγόρης Τάσιος, ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), κος Γιώργος Βερνίκος, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κος Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Μαρινών Ελλάδος, κος Σταύρος Κατσικάδης και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Dr Αντώνιος Αυγερινός.

Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Πρέπει επιπλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια για τις ακτές (38 για τις μαρίνες και 51 για τα σκάφη), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά.


Κριτήρια του Προγράμματος
Α. Καθαριότητα θάλασσας και ακτής

«Εξαιρετική» ποιότητα των υδάτων κολύμβησης που επιβεβαιώνεται με δειγματοληπτικούς ελέγχους όπως ορίζεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.
Μη απόρριψη στην περιοχή βιομηχανικών και αστικών λυμάτων, χωρίς κατάλληλη επεξεργασία και καθαρισμό.
Επαρκείς κάδοι απορριμμάτων, που να αδειάζονται σε τακτά διαστήματα καθώς και ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης.
Συνεχής, τακτικός καθαρισμός της ακτής από σκουπίδια, αποτσίγαρα κ.λπ.


Β. Οργάνωση ακτής

Συνεχής πληροφόρηση του κοινού για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης, με την ανάρτηση των επίσημων αποτελεσμάτων των μικροβιολογικών αναλύσεων στον υποχρεωτικό πίνακα ανακοινώσεων της κάθε ακτής.
Σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση τυχόν θαλάσσιας ρύπανσης εξ ατυχήματος, με άμεση ενημέρωση του κοινού.
Απαγόρευση της κίνησης οχημάτων και μοτοποδηλάτων στην ακτή.
Απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης.
Επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης.

Γ. Ασφάλεια επισκεπτών

Παρουσία εκπαιδευμένων, πτυχιούχων ναυαγοσωστών σε υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και τη σχετική νομοθεσία, ή άμεση πρόσβαση σε τηλέφωνο για περίπτωση ανάγκης, σωστικά εφόδια και πρώτες βοήθειες.
Προσβασιμότητα και παροχή υπηρεσιών για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).

Δ. Προστασία της φύσης και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση

Έντυπες πληροφορίες και οδηγίες συμπεριφοράς για την ακτή, καθώς και για περιοχές με ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον, χλωρίδας και πανίδας, στον παράκτιο χώρο.
Οργάνωση δραστηριοτήτων από τον διαχειριστή της ακτής, που να επιβεβαιώνουν και να υλοποιούν το ενδιαφέρον του για το φυσικό περιβάλλον της ακτής και την ανάγκη προστασίας του.
Υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τους επισκέπτες της ακτής.