Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Θα ΄ναι σαν να ΄χουμε Γαλάζιες Σημαίες στην Κέρκυρα, αλλά δεν θα ΄χουμε...

Γαλάζιες Σημαίες
06 Οκτωβρίου 2020 / 12:41

Οι λουόμενοι το καλοκαίρι του ΄21 θα μπορούν ν΄ απολαύσουν 12 κερκυραϊκές παραλίες με υποδομές επιπέδου Γαλάζιας Σημαίας, η πιστοποίησή τους ωστόσο -ελέω κορωνοϊού- θα έρθει ένα χρόνο μετά, το καλοκαίρι του 2022

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Την αποτύπωση της πραγματικότητας όσον αφορά στις Γαλάζιες Σημαίες του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων έδωσε στο enimerosi.com ο ειδικός συνεργάτης της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, Άγγελος Κουλούρης.

Αφορμή στάθηκε η ερώτηση του δημοτικού συμβούλου της παράταξης «Κέρκυρα να Ζεις», Δημήτρη Θεόδοτου, στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, αναφορικά με την απώλεια προθεσμιών από πλευράς Δήμου για τις υποψηφιότητες των παραλιών.

Ο Άγγελος Κουλούρης, ξεκαθάρισε στο enimerosi.com, πως ο Δήμος έκανε ό,τι όφειλε να κάνει, προκειμένου να κερδίσει τις Γαλάζιες Σημαίες και πως για το γεγονός ότι το καλοκαίρι του '21 δεν θα υπάρχει καμία (απ' αυτές που προτείνει ο Δήμος) βραβευμένη παραλία, ευθύνεται η αδυναμία των αναδόχων προμηθευτών να εξοπλίσουν τις υποψήφιες παραλίες.

«Πρέπει να εξηγήσουμε στον κόσμο ότι οι συνθήκες φέτος, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού ήταν ιδιαίτερες και δημιούργησαν πολλά προβλήματα, που δεν μπορούσαν να προβλεφθούν.

Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων, όχι μόνο δεν έχασε καμία προθεσμία, αλλά αντιθέτως ήταν εντός χρονικών ορίων και κατέθεσε φάκελο με 12 υποψήφιες παραλίες για να λάβουν το βραβείο της Γαλάζιας Σημαίας.

Η αδυναμία ωστόσο, των αναδόχων εταιρειών να προμηθευτούν όλα εκείνα τα υλικά που χρειάζονται για να δημιουργηθούν οι απαιτούμενες υποδομές, ώστε μια παραλία να πληροί τις προδιαγραφές της Γαλάζιας Σημαίας, δεν μας επιτρέπουν να έχουμε στην Κέρκυρα βραβευμένες παραλίες για το καλοκαίρι του 2021.

Ωστόσο, αν όλα εξελιχθούν καλά με την πανδημία, τον Ιούλιο του '21, οι παραλίες μας -αυτές οι 12 για τις οποίες και φέτος είχαμε την πεποίθηση ότι θα έπαιρναν την βράβευση / πιστοποίηση της Γαλάζιας Σημαίας- θα είναι καθ' όλα έτοιμες από πλευράς υποδομών, κάτι που θα κριθεί και κατά την επίσκεψη του ειδικού κλιμακίου που ελέγχει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των υποψήφιων παραλιών. Κάτι που σημαίνει ότι το καλοκαίρι του 2022 όλες αυτές οι παραλίες είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα διαθέτουν Γαλάζια Σημαία.

Με άλλα λόγια, το επόμενο καλοκαίρι οι λουόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα ν' απολαύσουν τις υποδομές που αντιστοιχούν σε Γαλάζια Σημαία σε 12 παραλίες της Κέρκυρας, ακόμα κι αν -λόγω κορωνοϊού- δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει φέτος αυτή η βράβευση.

Αυτό, το τυπικό μέρος δηλαδή, θα υπάρχει σε δύο καλοκαίρια από σήμερα. Είναι ωστόσο, άδικο να ακυρώνουμε τη συνολική προσπάθεια που έγινε από τη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών και τη δημοτική Αρχή φέτος, η οποία -αν δεν υπήρχε η ιδιαιτερότητα της πανδημίας- θα είχε άμεσα αποτελέσματα όσον αφορά στις βραβεύσεις των παραλιών μας με Γαλάζιες Σημαίες»,
εξήγησε στο enimerosi.com ο Άγγελος Κουλούρης.


Η δήλωση της Δημάρχου για το θέμα των Γαλάζιων Σημαιών

Δήλωση έκανε και η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων, Μερόπη Υδραίου, σχετικά με τις Γαλάζιες Σημαίες και ενδεχόμενη ολιγωρία από πλευράς δημοτικής Αρχής. Αναλυτικά:

«Σχετικά με την δήλωση του δημοτικού συμβούλου, Δημήτρη Θεόδοτου, για τις Γαλάζιες Σημαίες -και για να μη δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις- θέλω να διευκρινίσω:

Το 2013 υπήρχαν Γαλάζιες Σημαίες σε 35 παραλίες στον ενιαίο Δήμο Κέρκυρας.

Το 2014 χάθηκαν 5, ενώ το 2015 χάθηκαν όλες έως το 2019. Οι μόνες 4 ήταν από resort στις παραλίες Κομμένο, Κοντόκαλι, Αλυκές Ποταμού και Δασιά.

Φέτος έχουν υποβληθεί 12 υποψηφιότητες για Γαλάζιες Σημαίες, στις παραλίες Μπαρμπάτι, Ύψος (2), Δασιά club Med, Παλαιοκαστρίτσα (2), Έρμονες, Γλυφάδα, Μπενίτσες, Άγιος Γόρδης, Αγία Αικατερίνη και Κανόνι.
Οι δυο τελευταίες υποβάλλονται για πρώτη φορά.

Ο μόνος λόγος, που δεν προλάβαμε φέτος, είναι γιατί οι προμηθευτές, λόγω πανδημίας, δεν είχαν πρόσβαση στα απαραίτητα υλικά, ώστε να φτιαχτεί ο αναγκαίος και εγκεκριμένος εξοπλισμός για τις υποψήφιες παραλίες.

Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων, όχι μόνο δεν ολιγώρησε, αλλά φρόντισε να κερδίσει όλες τις Γαλάζιες Σημαίες, που χάθηκαν το 2015, με την προσθήκη μάλιστα, ακόμη δύο».