Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αλεξάκης: Σε επικοινωνιακό λαβύρινθο η παράταξη Γαλιατσάτου

Αλέξανδρος Αλεξάκης
20 Απριλίου 2021 / 15:50

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Μετά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 17 Απριλίου, με θέμα συζήτησης την στήριξη του έργου του Ιονίου Πανεπιστημίου εν γένει,

ο κ. Γαλιατσάτος προέβη σε δημοσίευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέσω της οποίας επικρίνει για ακόμα μια φορά την παράταξη μας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της Επτανησιακής Πρωτοβουλίας Αλέξανδρος Αλεξάκης.

Αναλυτικά: Ο Ν. 4559/18 επί της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενσωμάτωσε το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, με έδρα στο Αργοστόλι, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Αποτελέσματα της διαδικασίας αυτής ήταν η κατάργηση του Τμήματος Ήχου και Μουσικών Οργάνων (ΤΗΜΟ), που λειτουργούσε στο Ληξούρι και η ίδρυση του Τμήματος Εθνομουσικολογίας.

Τον Νοέμβριο του 2019 και συγκεκριμένα στην συνεδρίαση της 23ης και 24 ης Νοεμβρίου, το θέμα που αφορούσε το μέλλον του Τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης που λειτουργεί στην Λευκάδα, αλλά και την τύχη του Τμήματος Ήχου και Μουσικών Οργάνων του Ληξουρίου, συζητήθηκε παρουσία και εκπροσώπων των σπουδαστών του ΤΗΜΟ. Ένα από τα βασικά αιτήματα τους ήταν η διατήρηση του άρτιου εξοπλισμού του τμήματος τους και η αποτροπή της μεταφοράς του σε άλλο τμήμα, αποδυναμώνοντας  την υλικοτεχνική υποδομή του ΤΗΜΟ και απομακρύνοντας την πιθανότητα επανασύστασης του.

Στη συνεδρίαση αυτή, η παράταξη μας κατέθεσε ψήφισμα, το οποίο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία και στο οποίο υπερθεματίσαμε για την συνέχιση της λειτουργίας των τμημάτων τόσο στην Κεφαλονιά, όσο και στην Λευκάδα, με την σύσταση παράλληλα επιτροπής ειδικών επί του θέματος, οι οποίοι θα έθεταν συγκεκριμένα επιχειρήματα στην υπουργό.

Στο σημείο αυτό θυμίζουμε ότι στον ίδιο νόμο ορίζεται ότι (Άρθρο 9/Παρ. 3) "στο  Ιόνιο Πανεπιστήμιο λειτουργεί από την 1.10.2018 έως την 31.8.2022 Συμβούλιο Ένταξης, με έδρα στην Αθήνα, στο οποίο μετέχουν ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων που υπηρετεί κατά την 1.10.2018, οι Αντιπρόεδροι της Διοικούσας Επιτροπής του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων που υπηρετούν κατά την 1.10.2018, καθώς και ο εκάστοτε Αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων του Ιονίου Πανεπιστημίου, ως μέλη. Το Συμβούλιο Ένταξης είναι αρμόδιο για τη διευθέτηση θεμάτων που αφορούν την ένταξη του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων και τη διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής των προγραμμάτων σπουδών των Τμημάτων του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων, που παρέχονται μεταβατικά, σύμφωνα με το άρθρο 13, όπως:

α) την εισήγηση προς τη Σύγκλητο για την εύρυθμη λειτουργία και την ολοκλήρωση των προγραμμάτων σπουδών των Τμημάτων του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων”.
Σε συνέχεια των παραπάνω, τον Δεκέμβριο του 2019 και ενώ έχουν προωθηθεί οι απαιτούμενες ενέργειες για την ακαδημαϊκή λειτουργία όλων των τμημάτων, κατά την 7η Συνεδρίαση της Συγκλήτου του Ιονίου Πανεπιστημίου, λαμβάνεται ομόφωνη απόφαση υπέρ του τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης στην Λευκάδα και κατά του Τμήματος Εθνομουσικολογίας Ληξουρίου, προεξοφλώντας τυπικά οποιαδήποτε συζήτηση περί της επαναλειτουργίας του Τμήματος Ήχου και Μουσικών Οργάνων, όπως ήταν και το αίτημα των φοιτητών.

Ο νόμος των 4559/18 των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προχώρησε στην κατάργηση ενός τμήματος, στο οποίο ήδη φοιτούσε ένας αριθμός νέων ανθρώπων και στην δημιουργία ενός νέου με εντελώς διαφορετικό αντικείμενο και επαγγελματική προοπτική για τους αποφοίτους, χωρίς σχεδιασμό και ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς λογική.

Στον ίδιο παραλογισμό φαίνεται πως επιμένει ο κος Γαλιατσάτος και η παράταξη του. Μετά την τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 17 Απριλίου 2021, με θέμα συζήτησης την στήριξη του έργου και την ενδυνάμωση της λειτουργίας του Ιονίου Πανεπιστημίου εν γένει, ο ίδιος προέβη σε δημοσίευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέσω της οποίας επικρίνει για ακόμα μια φορά την παράταξη μας. Μας εγκαλεί δήθεν για άρνηση της πρότασης στήριξης της ακαδημαϊκής λειτουργίας του Τμήματος Εθνομουσικολογίας Ληξουρίου, το οποίο έχει τεθεί σε αναστολή έως ότου ολοκληρωθεί η παρακολούθηση του προγράμματος σπουδών του ΤΗΜΟ από τους φοιτητές που είχαν ήδη εισαχθεί, προκειμένου να μην επηρεαστεί η εκπαιδευτική διαδικασία του προγράμματος.

Φαίνεται πώς στον πρώην Περιφερειάρχη αρέσουν οι επικοινωνιακές ανασκαφές, καθώς δεν χάνει ευκαιρία να ανασύρει θέματα, με μοναδικό σκοπό την διασπορά εντυπώσεων και την παραπλάνηση της κοινωνίας των Επτανήσων, για θέματα μάλιστα αρκετά σύνθετα που δεν εξαντλούνται σε επιφανειακή έρευνα και προσέγγιση σε αδρές γραμμές.

Η «Επτανησιακή Πρωτοβουλία» έχει πλήρη γνώση του συγκεκριμένου ζητήματος, που ανέξοδα θίγει ο κος Γαλιατσάτος, ο οποίος κάνει επιλεκτική αναφορά στα γεγονότα, παραλείποντας όσα αγγίζουν τον πολιτικό του φορέα, τα έργα και τις ημέρες του.

Φαίνεται πως η σκαπάνη του δεν έφτασε αυτή την φορά μέχρι το 2018, ώστε να ανασύρει τον επίμαχο νόμο που ο κος Γαβρόβλου εισήγαγε στη Βουλή,  ψηφίστηκε από την κυβέρνηση των Τσίπρα/Καμμένου και αποτέλεσε το ΤΕΛΟΣ ουσιαστικά του Τμήματος Ήχου και Μουσικών Οργάνων.

Ο κος Γαλιατσάτος και η παράταξη του, έχουν φανερά εγκλωβιστεί σε έναν επικοινωνιακό λαβύρινθο.

Είναι φανερό πώς δεν έχουν χάσει μόνον τον μίτο, αλλά, μέρες που έρχονται, μάλλον έχουν χάσει μαζί τα αυγά και τα πασχάλια.