Πέμπτη 03.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επιτροπή Πολιτών κατά του ΧΥΤΑ Λευκίμμης: Αγωνιζόμαστε, δεν διαβουλευόμαστε

ΧΥΤΑ Λευκίμμης
03 Οκτωβρίου 2016 / 15:45

ΚΕΡΚΥΡΑ. Διαψεύδει τα περί διαβούλευσης και συνεργασίας με την Περιφέρεια στο θέμα του ΧΥΤΑ Λευκίμμης, η Επιτροπή Πολιτών κατά του ΧΥΤΑ Ν. Κέρκυρας.

Όπως αναφέρει σε ανοικτή επιστολή ο γραμματέας της Επιτροπής Αριστοτέλης Κοτινάς: « Κατά τη βραδινή εκπομπή  «ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ» του   τοπικού   τηλεοπτικού σταθμού START  στις 26-9-2016,ο κ. Περιφερειάρχης σχολίασε αναφερόμενος στην ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ότι: «…ένα τμήμα των ανθρώπων της Λευκίμμης έχουν κάμει προτάσεις για το θέμα του ΧΥΤΑ   Ν. Κέρκυρας…» και συμπληρώνει: «…με αυτό το κομμάτι των συμπολιτών μας είμαστε και τώρα σε διαβούλευση… συνεργάζονται με την υπηρεσία μας…»
Προς αποφυγή παρανοήσεων δηλώνουμε:
Η   Επιτροπή   μας, όπως αναγράφεται και στον τίτλο της, αγωνίζεται με τεχνικά και νομικά μέσα, να μην αδειοδοτηθεί και λειτουργήσει ο πολλαπλά και σωρευτικά παράνομος ΧΥΤΑ Ν. Κέρκυρας. Για το σκοπό αυτό, μεταξύ άλλων ενεργειών, μέλη της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ μας το 2015 και 2016 έχουν συναντηθεί 2 φορές με τον ίδιο τον κ. Περιφερειάρχη και  υπηρεσιακούς  παράγοντες της  ΠΙΝ  που  χειρίζονται  τα θέματα του ΧΥΤΑ Λευκίμμης. Τους επισημάναμε με έμφαση και τους εκθέσαμε γραπτώς με προκαταρκτικό 26 σελίδων ΥΠΟΜΝΗΜΑ μας– το οποίο διαβιβάστηκε σε όλους τους υπηρεσιακά, θεσμικά και πολιτικά εμπλεκόμενους παράγοντες καθώς και στα ΜΜΕ - τους  λόγους   για   τους   οποίους   θα   ήταν καταστροφική για το περιβάλλον, την υγεία και την οικονομία της ευρύτερης περιοχής της Λευκίμμης  μια πιθανή απόφαση της ΠΙΝ για αδειοδότηση του παράνομου ΧΥΤΑ και όχι να «διαβουλευθούμε και συνεργαστούμε».
Εξ άλλου ο κ. Δήμαρχος μετά από σύσκεψη με  τον Περιφερειάρχη, τον πρόεδρο του ΦΟΣΔΑ, τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και υπηρεσιακούς παράγοντες στις 26/9/2014 δήλωσε: «Για το Δήμο της Κέρκυρας το θέμα του ΧΥΤΑ Λευκίμμης έχει λήξει. Δεν υπάρχει συζήτηση για οποιαδήποτε χρήση της εγκατάστασης ως ΧΥΤΑ, ως ΧΥΤΥ ή ως σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων. Συνεπώς, οι κάτοικοι της Λευκίμμης   δεν   έχουν   λόγο   να   ανησυχούν   για  το   θέμα   αυτό».  
Ας πρωτοτυπήσουν επιτέλους οι Τοπικοί μας άρχοντες, τηρώντας τις προεκλογικές και μετεκλογικές τους υποσχέσεις έστω μια  φορά. Ίσως έτσι καταφέρουν να επανακτήσουν μέρος της χαμένης τους αξιοπιστίας».