Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σε έξι Χώρες αναστέλλεται η χρήση συγκεκριμένης παρτίδας του εμβολίου AstraZeneca

ευρώπη
11 Μαρτίου 2021 / 17:09

Η Δανία ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει προσωρινά τη χρήση του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, AstraZeneca μετά από αναφορές ασθενών, που εμφάνισαν θρόμβους αίματος από τότε που εμβολιάστηκαν. Ωστόσο, οι υγειονομικές αρχές της χώρας πρόσθεσαν: "Δεν έχει καθοριστεί, προς το παρόν, ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του εμβολίου και των θρόμβων αίματος."

• Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δήλωσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν το εμβόλιο AstraZeneca με το θάνατο ενός ατόμου που πέθανε από «σοβαρά προβλήματα πήξης του αίματος» και την ασθένεια ενός άλλου στην Αυστρία λίγο μετά τον εμβολιασμό τους.

• Η Αυστρία ανέστειλε τη χρήση της συγκεκριμένης παρτίδας του εμβολίου AstraZeneca μαζί με την Εσθονία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο και τη Λετονία. "Αν και ένα ελάττωμα ποιότητας θεωρείται απίθανο σε αυτό το στάδιο, η ποιότητα της παρτίδας διερευνάται", πρόσθεσε ο EMA.

• Η κυβέρνηση της Γαλλίας εργάζεται για ένα «πέρασμα υγείας COVID-19», δήλωσε ο εκπρόσωπός της Γκάμπριελ Αττάλ. Το πέρασμα θα αποδίδεται σε άτομο με αντισώματα ή με αποτελέσματα αρνητικής εξέτασης που θα χρησιμοποιηθούν για την πρόσβαση σε εστιατόρια ή άλλους κοινόχρηστους χώρους.

• Η Μάλτα διέταξε το κλείσιμο όλων των σχολείων και των μη απαραίτητων καταστημάτων λόγω της αύξησης νέων μολύνσεων, τις τελευταίες ημέρες.

• Η Ουκρανία ανέφερε ρεκόρ νοσηλείας κατά τις τελευταίες 24 ώρες, με 4.250 περισσότερες λοιμώξεις να αντιπροσωπεύουν αύξηση σχεδόν 22%, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Μακσίμ Στετάνοφ.

• Η Ουγγαρία ανέφερε 8.312 νέα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες, τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό, που καταγράφηκε από την έναρξη της πανδημίας.

• Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ξεκίνησε μια κυλιόμενη ανασκόπηση των δεδομένων σχετικά με τη θεραπεία με αντισώματα που αναπτύχθηκε από την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Eli Lilly, αλλά παραδέχτηκε ότι είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα σχετικά με την αποτελεσματικότητά του.

• Η φαρμακευτική εταιρεία GlaxoSmithKline ισχυρίζεται ότι σταμάτησε τις δοκιμές της για ένα νέο φάρμακο αντισωμάτων νωρίς, επειδή αποδεικνέται υψηλής αποτελεσματικότητας κατά του ιού. Σκοπεύει τώρα να ζητήσει αμέσως άδεια για χρήση έκτακτης ανάγκης στις Η.Π.Α. και σε άλλες χώρες.

• Ο αριθμός επιβατών στο αεροδρόμιο Heathrow του Ηνωμένου Βασιλείου έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1966. Μόλις 461.000 άτομα ταξίδεψαν μέσω του αεροδρομίου τον Φεβρουάριο, μείωση 92% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2020.

• Τουλάχιστον 3.000 νοσοκόμες έχουν πεθάνει από το COVID-19, από την έναρξη της πανδημίας, ανέφερε η παγκόσμια ομοσπονδία νοσηλευτών, καθώς προειδοποίησε για μαζική έξοδο εργαζομένων στον τομέα της υγείας που υποφέρουν από εξάντληση και άγχος.

• Πολύ περισσότεροι άνθρωποι στη Γερμανία θα εμβολιαστούν από τον Απρίλιο όταν οι οικογενειακοί γιατροί θα αρχίσουν να εμβολιάζουν αλλά η ιδέα ότι το 25% του πληθυσμού μπορεί να εμβολιαστεί σε μόλις ένα μήνα δεν είναι ρεαλιστική, προειδοποίησε ο υπουργός Υγείας Jens Spahn. "Οι ρυθμοί εμβολιασμού δεν μπορούν να αυξηθούν αμέσως σε 20 εκατομμύρια το μήνα ή σε 10 εκατομμύρια την εβδομάδα", είπε.