Παρασκευή 10.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Φωνή»: Ξέχασε η δημοτική αρχή τις υποσχέσεις περί δυναμικής ανακύκλωσης

ανακύκλωση
09 Μαρτίου 2021 / 14:28

Η «Φωνή-Δημότες για Διαφάνεια» δηλώνει ότι θα καταψηφίσει τις σχετικές προτάσεις στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο και αναμένει με ενδιαφέρον τον διαδεχόμενο του ΣΥ.ΔΙ.ΣΑ Κέρκυρας νέο ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων να σχολιάσει την υπόψη σύμβαση.

Η ανακοίνωση της παράταξης «Φωνή - Δημότες για διαφάνεια»

Με αφορμή την σύγκλιση του σημερινού 5ου έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου, καθίσταται πλέον ξεκάθαρη η επιλογή της Δημοτικής Αρχής να απεμπολεί συστηματικά τις προεκλογικές της εξαγγελίες περί «δυναμικής» ανακύκλωσης.

Η μεγάλη αγωνία της είναι να μην μείνει το καλοκαίρι με τα απορρίμματα "στο χέρι" ενώ εδώ 18 μήνες και παρά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την υιοθέτηση της φιλοσοφίας των μηδενικών αποβλήτων δεν έχει προβεί σε καμία απολύτως ενέργεια, με εξαίρεση τα αποτσίγαρα, προς την κατεύθυνση της διαλογής στην πηγή και την ανακύκλωσης στα όρια του Δήμου μας. Ως Δημότες που επομιζόμαστε αγόγγυστα τα σχετικά ανταποδοτικά τέλη, θα περιμέναμε τον παράλληλο σχεδιασμό της για την τύχη των απορριμμάτων που δεν θα μεταφερθούν για τα οποία παραμένει βουβή.

Το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο συγκαλείται δύο μόλις ημέρες πριν την κατάργηση του ΣΥ.ΔΙ.ΣΑ Κέρκυρας να αποδεχθεί την ανάληψη υποχρέωσης μιας υφιστάμενης σύμβασης μεταξύ ΣΥ.ΔΙ.ΣΑ Κέρκυρας και ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ, που σχετίζεται με την μεταφορά και επεξεργασία απορριμμάτων προς την Μ.Ε.Α. Κοζάνης, όταν αυτή η αρχική υποχρέωση υπογραφής, σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ έγκρισης (υπ.αρ.4978 Β’/11-11-2020), προέβλεπε εξ υπαρχής συμβαλλόμενο μέρος να είναι ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και όχι ο ΣΥ.ΔΙ.ΣΑ.

Καθίσταται πλέον πασιφανής η επιλογή μιας συνεχιζόμενης εμμονικής διαχείρισης των σύμμεικτων απορριμμάτων, με μόνο αντικείμενο, μια διαδικασία που θα δρομολογεί μια ροή συμβάσεων μεταφορών απορριμμάτων. Υπενθυμίζουμε πως αντίθετα με την έως σήμερα εφαρμοζόμενη πολιτική σύμφωνα με τον Ν.4555/2018 αποτελεί νομική υποχρέωσή μας η χωριστή συλλογή απορριμμάτων. Για αυτό εναλλακτικά για ακόμα μία φορά προτείνουμε την άμεση κινητοποίηση για διαφάνεια και μηνιαία δημοσίευση στοιχείων συλλογής μπλε και πράσινων κάδων, σύμφωνα με την Συνθήκη του Aarhus και την χωριστή συλλογή οργανικών απορριμμάτων με την ενεργοποίηση της εγκεκριμένης από την ΠΙΝ προμήθειας καφέ κάδων και την προκήρυξη διαγωνιστικής διαδικασίας για την δημιουργία μονάδων επεξεργασίας οργανικών απορριμμάτων (ΜΕΒΑ). Είναι εφικτός στόχος να έχουμε στην Κέρκυρα εντός ενός εξαμήνου δύο τέτοιες συνολικής δυναμικότητας ετήσιας διαχείρισης 14.000 τόνων οργανικών.

Η «Φωνή-Δημότες για Διαφάνεια» θα καταψηφίσει τις σχετικές προτάσεις στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο και αναμένει με ενδιαφέρον τον διαδεχόμενο του ΣΥ.ΔΙ.ΣΑ Κέρκυρας νέο ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων να σχολιάσει την υπόψη σύμβαση.

Η Πολιτική Γραμματεία "Φωνή-Δημότες για Διαφάνεια"