Τρίτη 30.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Γκουτιέρες ζητά παγκόσμιο σχέδιο εμβολιασμών

ευρώπη
18 Φεβρουαρίου 2021 / 16:45

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Antonio Guterres ζητά ένα παγκόσμιο σχέδιο εμβολιασμού σε μια προσπάθεια εμβολιασμού όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων, γεφυρώνοντας ταυτόχρονα το χάσμα μεταξύ πλουσιότερων και φτωχότερων χωρών. "Εάν επιτραπεί στον ιό να εξαπλωθεί σαν πυρκαγιά στον παγκόσμιο νότο, θα μεταλλαχθεί ξανά και ξανά".

- Η Βόρεια Μακεδονία ξεκίνησε το πρόγραμμα εμβολιασμού της την Τετάρτη, με τους γιατρούς και το ιατρικό προσωπικό να εμβολιάζονται πρώτοι. Η χώρα έλαβε την πρώτη παρτίδα δόσεων Pfizer-BioNTech από τη γειτονική Σερβία το σαββατοκύριακο.

- Έρευνες από το Πανεπιστήμιο της Νάντης της Γαλλίας δείχνουν ότι ένας στους πέντε ασθενείς με διαβήτη που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με τον ιό, πεθαίνει εντός 26 ημερών, ενώ ένας στους οκτώ που εισήχθησαν ήταν ακόμα στο νοσοκομείο 28 ημέρες μετά την πρώτη άφιξή τους.

- Οι ευρωπαϊκές χώρες αγνοούν τους ασθενείς με ψυχικά προβλήματα στις στρατηγικές εμβολιασμού ιών, παρόλο που είναι εξαιρετικά ευάλωτοι, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη σε 20 ευρωπαϊκές χώρες από κορυφαίους οργανισμούς ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστημίου Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Campus Duffel στο Βέλγιο. "Αυτοί οι ασθενείς αγνοούνται εντελώς στα περισσότερα σχέδια εμβολιασμού και αυτό πρέπει να αλλάξει", δήλωσε η Livia De Picker από το Βελγικό Πανεπιστήμιο.

- Η Ελβετία πρόκειται να αρχίσει να χαλαρώνει τους περιορισμούς από την 1η Μαρτίου. Καταστήματα, μουσεία και βιβλιοθήκες θα ανοίξουν ξανά, ενώ θα μπορούσαν επίσης να ανοίξουν ζωολογικοί, δημόσιοι κήποι και αθλητικές εγκαταστάσεις, με την τελική απόφαση γι' αυτό στις 24 Φεβρουαρίου.

- Η Τσεχία ανέφερε 1.227 νέα άτομα που εισήχθησαν στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση λόγω του ιού, αριθμός ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας. Ο επικεφαλής του ιατρικού συλλόγου της χώρας, Μίλαν Κούμπεκ, προέτρεψε την κυβέρνηση να μην χαλαρώσει τους περιορισμούς εν μέσω αναφορών ότι σκοπεύει να το πράξει.

- Η Κύπρος σχεδιάζει να ανοίξει εκ νέου τα αεροδρόμια της με μια αξιολόγηση κινδύνου για την υγεία με χρωματική κωδικοποίηση από την 1η Μαρτίου, η οποία ισχύει για ταξιδιώτες από τις κύριες τουριστικές αγορές και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα άτομα που φθάνουν από χώρες με «κεχριμπαρί χρώμα» θα πρέπει να κάνουν μια δοκιμή PCR 72 ώρες πριν από το ταξίδι, ενώ εκείνα από τις «πράσινες» χώρες θα πρέπει να κάνουν δωρεάν δοκιμή κατά την άφιξη.

- Οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης κάλεσαν τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel να διευκολύνει τους ελέγχους στα σύνορα που επέβαλε η Γερμανία στην Τσεχία και την Αυστρία σε μια προσπάθεια να επιτρέψει την ελεύθερη ροή αγαθών.

- Η Air France-KLM ανακοίνωσε απώλειες 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020 καθώς οι πανδημικοί περιορισμοί έπληξαν τον κλάδο των αερομεταφορών, προκαλώντας μείωση κατά 67% των επιβατών στη γαλλο-ολλανδική αεροπορική εταιρεία.

- Η Ρωσία ανέφερε 13.447 νέες περιπτώσεις τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ οι θάνατοι επίσης αυξήθηκαν, έως το 480, ανεβάζοντας τον αριθμό των θανάτων σε εθνικό επίπεδο σε 81.926.