Σάββατο 02.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ενισχυμένη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών ζήτησε η Υδραίου

ΚΕΔΕ
25 Ιανουαρίου 2021 / 17:43

Ειδικά, αυξημένα κονδύλια για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων καθώς και για έργα οδοποιΐας, ζήτησε η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Μερόπη Υδραίου, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η γενναία χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και απαραίτητων έργων καθημερινότητας, ήταν τα βασικά αιτήματα τα οποία έθεσε η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπη Υδραίου στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης. Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση συμμετείχε ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για την Αυτοδιοίκηση, Στέλιος Πέτσας οι οποίοι δεσμεύτηκαν ότι θα γίνεται διαβούλευση με την ΚΕΔΕ και τους Δημάρχους για κάθε νομοθετική ρύθμιση ή μεταρρύθμιση που αφορά την αυτοδιοίκηση.

Στα θέματα της συνεδρίασης περιλαμβάνονταν συζήτηση για παράταση προγραμμάτων και έγκαιρη προκήρυξη νέων για απασχόληση κοινωφελούς χαρακτήρα, πρόταση για παράταση των συμβάσεων των καθαριστριών σχολικών μονάδων των Δήμων κ.α. .Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι η νέα ηγεσία του Υπ. Εσωτερικών προσεγγίζει θετικά τις απόψεις της ΚΕΔΕ για την κινητικότητα και την ανάγκη ουσιαστικής μεταρρύθμισης στην κρατική λειτουργία και την αυτοδιοίκηση.

Επιπρόσθετα, την ερχόμενη εβδομάδα τίθεται προς ψήφιση το νομοσχέδιο που αφορά το πρόβλημα κυβερνησιμότητας των Δήμων από την εφαρμογή της απλής αναλογικής. Επίσης, τη συνεδρίαση απασχόλησε και το θέμα των προτάσεων της Επιτροπής ΕΣΠΑ της ΚΕΔΕ για τη συμμετοχή της Τ.Α. στον σχεδιασμό και την εφαρμογή των Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2021-2027 και γενικότερα των Αναπτυξιακών Προγραμμάτων της χώρας.
 
Η παρέμβαση της Μ. Υδραίου
 
Από την πλευρά της, η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Μερόπη Υδραίου έθεσε μετ’ επιτάσεως αιτήματα που αφορούν τη λειτουργία των Δήμων και ειδικότερα επεσήμανε ότι θα πρέπει: 
-Να υπάρξει ειδικό κονδύλι με κωδικό ονοματισμένο και τακτική χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και για διενέργεια άμεσων κατεπειγουσών παρεμβάσεων για προβλήματα που προκαλούνται από θεομηνίες και έκτακτα και ακραία καιρικά φαινόμενα.
-Να υπάρχει ενισχυμένο κονδύλι για τη δημοτική και αγροτική οδοποιία.
-Να δοθεί η δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού με πιο ευέλικτες διαδικασίες και λιγότερη γραφειοκρατία.
-Να ενισχυθεί με σοβαρό ποσό η ΣΑΤΑ σχολείων ώστε οι Δήμοι να μπορούν να ανταποκριθούν στις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν.
-Σε ό,τι αφορά τα απορρίμματα, να υπάρξουν διακριτοί ρόλοι μεταξύ του α και του β βαθμού αυτοδιοίκησης που να προκύπτουν από συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα διασαφηνίζει αρμοδιότητες, πεδία ευθύνης. Επεσήμανε επίσης ότι η Π.Ι.Ν. μπορεί να έχει επιτελικό ρόλο και να καθορίζει χωροταξικούς και περιβαλλοντικούς όρους καθώς να έχει και καθοριστική συμβολή στον σχεδιασμό του ΠΕΣΔΑ.
-Σε κάθε νομοθέτημα, να τίθεται υπόψιν η αρχή της νησιωτικότητας με τις ιδιαιτερότητες που αυτή εμπεριέχει.
-Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο, η Δήμαρχος επεσήμανε ότι θα πρέπει να εξασφαλίζεται η κυβερνησιμότητα των Δήμων ώστε η εκάστοτε δημοτική αρχή να έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει το πρόγραμμα για το οποίο την ψήφισαν και εμπιστεύτηκαν οι δημότες.