Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μπιάγκης - «Ας είναι η αρχή ενός Στρατηγικού Σχεδιασμού τα 12 Ναυτικά στο Ιόνιο»

Μπιάγκης Δημήτρης
19 Ιανουαρίου 2021 / 15:39
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

ΚΕΡΚΥΡΑ. (Γραφείο Βουλευτή). Ο Βουλευτής Κέρκυρας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Δημήτρης Μπιάγκης πραγματοποίησε

ομιλία στην Ολομέλεια της Τρίτης 19-1-2021 στη συζήτηση του Νομοσχεδίου «Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου».

Βασικά Σημεία της Ομιλίας του Βουλευτή ήταν τα εξής:

√ Επιτυχημένο αφήγημα εξωτερικής πολιτικής δεν θα πρέπει να θεωρείται η αύξηση της κυριαρχίας της χώρας μας στα θαλάσσια ύδατα μόνο από τη μια πλευρά του χάρτη, δηλαδή μόνο από το Ιόνιο. Θα πρέπει η σημερινή μας απόφαση να αποτελέσει μέρος της ευρύτερης, συνολικής μας στρατηγικής για την κατοχύρωση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων σε όλη την επικράτεια, και δυτικά, και νότια και ανατολικά,  σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

√ Οι εξελίξεις πολλές φορές μας απέδειξαν την αναγκαιότητα η εξωτερική μας πολιτική να αλλάξει και να αποκτήσει ενεργητικά χαρακτηριστικά, ιδίως και μετά τη Συμφωνία  Τουρκίας – Λιβύης.

► Γιατί, λοιπόν, δεν μας παρουσιάζετε ένα συνολικό πλαίσιο ή καλύτερα μία συνολική πολιτική για τον καθορισμό όλων των θαλάσσιων συνόρων;
► Γιατί λοιπόν μας φέρνετε να επικυρώσουμε μία τμηματική ανακήρυξη θαλάσσιων συνόρων και παραλείπετε την νότια περιοχή από την Κρήτη και κάτω;
► Γιατί, λοιπόν, κύριε Υπουργέ,  παραλείπετε, την περιοχή κάτω από το Ταίναρο και έως τα δυτικά της Κρήτης και θα μπορούσα να πω και έως τα νότια της Κρήτης, έως εκεί που ξεκινά η συμφωνία μας με την Αίγυπτο;

√ Η Ελλάδα βρίσκεται συνεχώς με την απειλή του “casus belli” από τη γείτονα χώρα, την Τουρκία. Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα συνεχώς αμφισβητούνται. Η Τουρκική προκλητικότητα έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Ο Τούρκος Πρόεδρος, κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί ακόμα κι αυτές τις μεταναστευτικές ροές, για να μεθοδεύσει τις επιδιώξεις του, να εντείνει τις προκλήσεις στο Αιγαίο, ενώ μιλάει ακόμα και για Αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης.

√ Επιβάλλεται να υιοθετήσουμε μία ξεκάθαρη Εθνική Στρατηγική για την Εξωτερική μας Πολιτική και μάλιστα με σημαία μας την διαχρονική προσήλωσή μας και το σεβασμό που ιστορικά έχουμε επιδείξει στη Διεθνή Νομιμότητα και τους  κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

√ Ως προς το άρθρο 4 του παρόντος Νομοσχεδίου, έχει δημιουργηθεί μεγάλη αναστάτωση στους Έλληνες αλιείς, καθώς, αφήνουμε ένα «ανοιχτό παράθυρο» στους Ιταλούς αλιείες να εισέρχονται στα χωρικά μας ύδατα και να αλιεύουν. Δεδομένης, λοιπόν, της εξουσιαστικής δυνατότητας του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αποφασίζει για τη σχετική αλιευτική άδεια, αιτούμαι, από εσάς, κύριε Υπουργέ, «φειδώ» ως προς τη χρήση αυτής της δυνατότητας, έτσι ώστε να στηρίξουμε τους Έλληνες αλιείς, έναν εργασιακό κλάδο με περιορισμένες δυνατότητες χωροταξικά και οικονομικά. Τους το οφείλουμε.
Κλείνοντας την Ομιλία του, ο Βουλευτής τόνισε ότι: «Ως Ιόνιος πολιτευτής και πολίτης, αλλά και ως μέλος της Προοδευτικής παράταξης που πάντα ήταν παρόν στις μεγάλες μάχες για τα Εθνικά μας Συμφέροντα δεν δύναμαι και δεν μπορώ να καταψηφίσω τη Συμφωνία αυτή που επεκτείνει τα θαλάσσια σύνορά μας στο Ιόνιο.
Είναι όμως ευθύνη όλων μας να δούμε πως θα συμπορευτούμε συντεταγμένα και με ομοψυχία για την επέκταση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων  και στο Αιγαίο και στην Κρήτη. Το διεθνές δίκαιο ας είναι η «πυξίδα» μας, το Δίκαιο της θάλασσας ας είναι η αφετηρία μας…».

*Μπορείτε να παρακολουθήσετε την Ομιλία του Βουλευτή στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://youtu.be/cEvExupdzjg

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.