ΚΕΡΚΥΡΑ. Μια περίπτωση ελονοσίας (!) ιχνηλατεί στην Κέρκυρα, το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ αν και έχει περάσει μεγάλο διάστημα από τη διάγνωση. Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, η περίπτωση αφορά σε ασυμπτωματικό επισκέπτη του νησιού, που νοσηλεύτηκε στις αρχές Νοεμβρίου, στην παθολογική κλινική.
Οι γιατροί διέγνωσαν τα συμπτώματα της ελονοσίας και απέδωσαν την προσβολή στην προέλευση του επισκέπτη. Παρά ταύτα και λόγω του γεγονότος ότι συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν και δυο μήνες μετά, ιχνηλατούνται οι επαφές του στην παλιά πόλη.
Σύμφωνα με το ενημερωτικό του ΕΟΔΥ, Η ελονοσία (malaria) είναι λοιμώδης νόσος που προκαλείται από το παράσιτο «πλασμώδιο» της ελονοσίας και μεταδίδεται κυρίως μέσω δήγματος (τσιμπήματος) μολυσμένου Ανωφελούς κουνουπιού (Anopheles). Η ελονοσία ενδημεί -με συνεχιζόμενη μετάδοση- σε >80 χώρες/περιοχές του πλανήτη (WHO, World Malaria Report, 2019), κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική. Η ελονοσία ήταν ενδημική και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής έως τα μισά του 20ού αιώνα, εξαλείφθηκε όμως από αυτές, κατόπιν εντατικών προγραμμάτων ελέγχου.
Στην Ελλάδα η νόσος εκριζώθηκε το 1974, μετά από εντατικό και επίπονο πρόγραμμα καταπολέμησης (1946-1960). Έκτοτε καταγράφονται πανελλαδικά ετησίως 20-110 εισαγόμενα κρούσματα ελονοσίας, δηλαδή κρούσματα που προσβλήθηκαν σε χώρα του εξωτερικού. Η καταγραφή εισαγόμενων κρουσμάτων ελονοσίας είναι απολύτως αναμενόμενη, με την αύξηση των ταξιδιών και μετακινήσεων πληθυσμών παγκοσμίως, και παρατηρείται σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες.
Ο Ε.Ο.Δ.Υ. ανέπτυξε -ήδη από το 2011- και εφαρμόζει συστηματικά και αδιαλείπτως επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση της ελονοσίας, ενώ το καλοκαίρι του 2015 δημοσιεύθηκε το Σχέδιο Δράσης για την Αντιμετώπιση της Ελονοσίας «ΜΕΡΟΠΗ» του Υπουργείου Υγείας. (Σ.σ. Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα ή καταστάσεις είναι εντελώς συμπτωματική και ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα, όπως λέγανε παλιά και στις ταινίες)