Τετάρτη 01.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για τις κλειστές επιχειρήσεις ψήφισε το δημ. συμβούλιο Κεντρ. Κέρκυρας

Δημοτικό συμβούλιο
17 Δεκεμβρίου 2020 / 09:51

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μέτρα ανακούφισης για τις επιχειρήσεις που πληττονται λόγω lockdown

ψήφισε το δημοτικό συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας στη συνεδρίαση της Τετάρτης. 
Το θέμα εισηγήθηκε ο Γιάννης Τριανταφυλλούδης της Παράταξης "Κέρκυρα Να ζεις" του Γιάννη Τρεπεκλή.

Μετά από εκτενή συζήτηση, το Σώμα αποφάσισε:

- Απαλλαγή καταβολής ανταποδοτικών τελών 100% για κλειστές και 80% για ανοιχτές πλειττόμενες επιχειρήσεις.

- Απαλλαγή καταβολής των τελών κατάληψης κοινοχρήστων χώρων, εφόσον οι επιχειρήσεις δεν κάνουν χρήση κοινοχρήστου χώρου.

- Απαλλαγή καταβολής των τελών διαμονής παρεπιδημούντων και απαλλαγή καταβολής των τελών επί των ακαθαρίστων εσόδων των καταστημάτων (0,5%),  τα οποία ισχύουν εκ του νόμου ανταποδοτικά για τις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν.

- Μείωση ενοικίου κατά 60% στα επαγγελματικά ακίνητα που εκμισθώνει ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας σε επιχειρήσεις που πλήττονται σύμφωνα με τη λίστα ΚΑΔ έως 31.12.2020 και κατά 80% από 1.1.2021 μέχρι όσο διαρκεί ο εγκλεισμός (lock down).

- Αναστολή πληρωμής ρυθμισμένων δόσεων για τρίμηνο και εκ νέου ρύθμιση μέχρι 120 δόσεις ή όσες θεσμοθετηθούν από σχετική νομοθεσία και όπως η κείμενη νομοθεσία ορίζει.

- Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας  τους θα τεθεί σε αναστολή, ή θα λυθεί μετά από καταγγελία του εργοδότη τους, ή δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον Ο.Α.Ε.Δ., απαλλαγή από το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού εφόσον παρασχεθεί βάση δεδομένων από τον ΟΑΕΔ με στοιχεία αξιόπιστα και ελέγξιμα.

- Οι κοινωνικές υπηρεσίες και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι αυτονόητο ότι θα συνεχίσουν όπως έπραξαν από την αρχή της πανδημίας με το σύνολο του δυναμικού τους για την καταγραφή και αντιμετώπιση των αναγκών νοικοκυριών που θα βρεθούν σε δυσχερή θέση οικονομικά, κοινωνικά και υγειονομικά.

- Συνέχιση λειτουργίας, όπως έγινε από την αρχή της πανδημίας, με άλλους φορείς (Περιφέρεια, Νοσοκομείο, Ιατρικό Σύλλογο, Ψυχολόγους, Ερυθρό Σταυρό κ.α.) γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης για όσους πολίτες τη χρειαστούν.

- Να ζητηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΙΑ.Δ.Ε.Υ.Α.Κ. να λάβει ανάλογα μέτρα ελάφρυνσης.

- Η Απόφαση αυτή θα σταλεί στην Οικονομική Επιτροπή και θα τεθεί εκ νέου στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η απόφαση ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα, με τον Γιώργο Καρύδη να ψηφίζει 'παρών', θεωρώντας τα μέτρα συνολικά ανεπαρκή.

Η απόφαση αποτελεί επικαιροποίηση προηγούμενης απόφασης που είχε ληφθεί κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown.