Δευτέρα 23.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τα Ιόνια νησιά στην καρδιά των λογοτεχνικών διαδρομών

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
14 Δεκεμβρίου 2020 / 15:48

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων συμμετέχει εδώ και δύο χρόνια στο έργο με τίτλο: «Πάρκο λογοτεχνικών ταξιδιών

στην Ελλάδα και τη Μεγάλη Ελλάδα» και ακρωνύμιο “POLYSEMi”.

Στο πλαίσιο του έργου αυτού έχει δημιουργηθεί μια ψηφιακή βιβλιοθήκη, γνωστή και ως “Πάρκο λογοτεχνικών ταξιδιών”, προσβάσιμη δωρεάν σε τοπικούς πληθυσμούς και σε ένα διεθνές κοινό με απώτερο σκοπό να δημιουργηθεί ένα ποιοτικό και βιώσιμο μοντέλο Λογοτεχνικού Τουρισμού.
Η συμμετοχή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στο έργο, έχει ως στόχο την ανάδειξη του λογοτεχνικού της πλούτου και κληρονομιάς, συμβάλλοντας στη δημιουργία του “Πάρκου” αυτού, το οποίο εστιάζει σε ένα νέο βιώσιμο μοντέλο θεματικού τουρισμού, προσελκύοντας τη μερίδα αυτή των τουριστών όλων των εποχών, που η έννοια του ταξιδιού δεν ορίζεται στο επισκέπτομαι έναν τόπο, αλλά στο ανακαλύπτω, μαθαίνω, γνωρίζω την άυλη αξία του τόπου που επισκέπτομαι, προσδοκώντας έτσι τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου.

Στο διασυνοριακό εταιρικό σχήμα υλοποίησης της Πράξης POLYSEMI εκτός από την Περιφέρεια Iονίων Νήσων συμμετέχουν:

•Το Πανεπιστήμιο του Μπάρι
•Ο Δήμος Taranto
•Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο- Επιτροπή Ερευνών
•Η Γενική Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισμού
Το “Πάρκο λογοτεχνικών ταξιδιών” θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων καθώς θα προσελκύσει ένα άλλο εναλλακτικό είδος επισκεπτών και θα δημιουργήσει ένα είδος ποιοτικού τουρισμού εκμεταλλευόμενο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας Ιονίων.

Δεν μπορούμε να παραλείψουμε και την πρόσφατη δήλωση της Περιφερειάρχη, κυρίας Ρόδη Κράτσα - Τσαγκαροπούλου η οποία επισήμανε πως “Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει σε μία διάσταση του πολιτισμού που δεν έχει αναδειχθεί η σημασία της ούτε το περιεχόμενό της, αυτό της Λογοτεχνίας.  Είναι μία νέα εύκαιρα για εμάς για να μπορέσουμε να αναδείξουμε τους ανθρώπους του καλλιτέχνες, τους λογοτέχνες, αλλά και χώρους που συνδέονται μαζί τους. Ανακάλυψα και εγώ τη σημασία που έχει αυτό το πρόγραμμα μέσα από την μεγάλη επισκεψιμότητα από Ιταλούς αλλά και Έλληνες που έχει στη Ζάκυνθο ένα απλό σπίτι, δεν είναι καν μουσείο, του Ούγκο Φόσκολο. Είναι πολύ σημαντικό να ανακαλύψουμε νέους δρόμους και να δώσουμε την ευκαιρία ο πλούτος αυτός να γίνει γνωστός αλλά και να αξιοποιήσουμε και εμείς αυτή την πλευρά, τον λογοτεχνικό τουρισμό.”