Δευτέρα 20.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μάσκες (στην Αγγλία) μέχρι να σβήσει ο ήλιος (;)

κορονοϊός
09 Δεκεμβρίου 2020 / 17:53

Ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος του Ηνωμένου Βασιλείου, Πάτρικ Βαλάνς, προειδοποίησε τους Βρετανούς ότι ίσως χρειαστεί να φορούν μάσκες προσώπου και τον επόμενο χειμώνα, παρά το ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού της χώρας βρίσκεται σε εξέλιξη.

- Οι ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου προέτρεψαν άτομα που έχουν ιστορικό «σημαντικών» αλλεργικών αντιδράσεων να μην κάνουν το εμβόλιο Pfizer / BioNTech, μετά από δύο άτομα που ο οργανισμός τους αντέδρασε στο φάρμακο.

- Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησε με συστάσεις για το κλείσιμο καταστημάτων σε ολόκληρη τη χώρα έως τις 10 Ιανουαρίου, αναφέροντας ότι μόνο ένα εμβόλιο δεν θα επιβραδύνει σημαντικά την εξάπλωση των λοιμώξεων το πρώτο τρίμηνο.

- Η Ελβετία σχεδιάζει να απαγορεύσει όλες τις δημόσιες εκδηλώσεις εκτός από τις εκκλησιαστικές υπηρεσίες και τις νομοθετικές συναντήσεις από τις 12 Δεκεμβρίου για να επιβραδύνει την εξάπλωση του ιού. Η κυβέρνηση σκοπεύει να παραγγείλει εστιατόρια, καταστήματα και αγορές να κλείσουν στις 7 μ.μ. έως τις 20 Ιανουαρίου, ενώ οι ιδιωτικές συγκεντρώσεις θα είναι επίσης περιορισμένες.

- Επιτρέπεται στις δημόσιες πισίνες και τους κινηματογράφους της Ισλανδίας να ανοίξουν ξανά με μειωμένη χωρητικότητα, μετά από πτώση νέων μολύνσεων. Τα καταστήματα ενδέχεται επίσης να έχουν τη δυνατότητα να υποδεχτούν έως και 100 άτομα, ανάλογα με το μέγεθος του καταστήματος, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της χώρας.

- Η Γαλλία θα προσαρμόσει το σχέδιό της για χαλάρωση ορισμένων περιορισμών, εάν χρειαστεί για την καταπολέμηση του ιού, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκάμπριελ Αττάλ.

- Ο πρωθυπουργός της Μολδαβίας, Ίον Τσίκου έχει δοκιμαστεί θετικά για τον ιό, δήλωσε ο σύμβουλός του Μπόρις Χάρεα. "Ο πρωθυπουργός θα διαχειρίζεται την κυβέρνηση από απόσταση", πρόσθεσε.

- Ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος του Ηνωμένου Βασιλείου, Πάτρικ Βαλάνς, προειδοποίησε τους Βρετανούς ότι ίσως χρειαστεί να φορούν μάσκες προσώπου και τον επόμενο χειμώνα, παρά το ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού της χώρας βρίσκεται σε εξέλιξη.

- Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι μόνο τα μέτρα δημόσιας υγείας μπορούν να αποτρέψουν μια νέα αύξηση των λοιμώξεων, επειδή "η επίδραση του εμβολίου στην παροχή κάποιου είδους ανοσοποιητικού φραγμού είναι ακόμη μακριά."

- Ένα ξέσπασμα κρουσμάτων, που εντοπίστηκε τον περασμένο μήνα σε ένα εκτροφείο μινκ στη Γαλλία δεν περιελάμβανε μεταλλαγμένο στέλεχος του COVID-19, δήλωσε η υπουργός γεωργίας της χώρας, Julien Denormandie.

- Η κυβέρνηση της Σουηδίας πρότεινε νέα προσωρινή νομοθεσία για να επεκτείνει τις εξουσίες της για την καταπολέμηση της πανδημίας, δίνοντάς της μεγαλύτερη δυνατότητα για την εφαρμογή και την επιβολή μέτρων καραντίνας.

- Ο αριθμός των νέων μολύνσεων της Γαλλίας αυξήθηκε κατά 13.713 τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ ο αριθμός των ατόμων σε εντατική θεραπεία μειώθηκε κατά 110 σε 3.088, φέρνοντας τον πλησιέστερο στον αριθμό 2.500-3.000 που είπε η κυβέρνηση ότι απαιτείται για να περιορίσει περαιτέρω τον αποκλεισμό σε εθνικό επίπεδο.