Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Προσέγγιση και συνεργασία Δήμου Βόρειας Κέρκυρας και Ιονίου Πανεπιστημίου

Ιόνιο Πανεπιστήμιο
09 Δεκεμβρίου 2020 / 16:01

Περιβάλλον, τουρισμός, πολιτισμός αποτελούν τομείς ευρείας συνεργασίας του Δήμου με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

ΚΕΡΚΥΡΑ (Γραφείο Δήμου Βόρειας Κέρκυρας). Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης  με τον Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου Ανδρέα Φλώρο, την Τρίτη 8-12-2020. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και η Αντιδήμαρχος Κυκλικής οικονομίας και Περιβάλλοντος Σπυριδούλα Κόκκαλη, παρεμβαίνοντας ιδιαίτερα στα θέματα περιβάλλοντος.

Η τηλεδιάσκεψη ήταν το επόμενο βήμα που ακολούθησε τον κύκλο επιστολών στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για συνεργασία του Δήμου  Βόρειας Κέρκυρας  με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και την επιβεβαίωση  της πρυτανείας  του Ι.Π στην κατεύθυνση αυτή με προτεινόμενη μορφή εκείνη του εμπεριστατωμένου και διευρυμένου Μνημονίου Συνεργασίας ανάμεσα στους δύο φορείς.

Ο Πρύτανης ενημέρωσε για την ακαδημαϊκή και ερευνητική δραστηριότητα του Ιονίου Πανεπιστημίου  καθώς και την διαεπιστημονικότητα της εξειδίκευσης του σε κρίσιμους τομείς. Βασική προϋπόθεση η διαθεματικότητα, η αξιοποίηση δηλαδή ποικίλων στοιχείων για την πληρέστερη κατανόηση του γνωστικού αντικειμένου.

- Ιδιαίτερη έμφαση και αναφορά έκανε για το Τμήμα Περιβάλλοντος που ιδρύθηκε τον Οκτώβριο 2018 με έδρα τη Ζάκυνθο με αντικείμενο μεταξύ άλλων εκείνο της επεξεργασίας και διαχείρισης υγρών και στερεών αποβλήτων , της μελέτης της βιοποικιλότητας και του σχεδιασμού και της αξιολόγησης περιβαλλοντικών πολιτικών.

- Αναφέρθηκε στην ανακύκλωση, με προέκταση τη  δημιουργική επαναχρησιμοποίηση , τη διαδικασία μετατροπής υλικών άχρηστων ή ανεπιθύμητων προϊόντων σε νέα υλικά ή προϊόντα που θεωρούνται ότι έχουν μεγαλύτερη ποιότητα, όπως καλλιτεχνική αξία “ upcycling art

- Στην αναφορά του στο άλλο σημαντικό τμήμα του Ιονίου Πανεπιστημίου εκείνο του τουρισμού, έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού και των ειδικών μορφών του. Σημείωσε πως αυτή η ειδική μορφή αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης προωθεί  τα ιδιαιτέρα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής, µε βασικό γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και τα πολιτιστικά στοιχεία των τοπικών κοινωνιών και  προσφέρει στον επισκέπτη αυθεντικές εμπειρίες. Από τα είδη του θεματικού τουρισμού ειδική αναφορά έκανε στο θρησκευτικό-προσκηνηματικό , πολιτιστικό και στον τουρισμό υγείας.

- Μια σημαντική πρόταση συνεργασίας είναι εκείνη στην κατεύθυνση της δημιουργίας ψηφιακού αποθετηρίου πρόσβασης για τα αρχεία των παλιών κοινοτήτων. Η  επιστημονική εξειδικευμένη  κατάρτιση  σε ζητήματα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας, Μουσικολογίας  και γενικά αρχειακών τεκμηρίων  μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα  για να διασωθούν, οργανωθούν και ταξινομηθούν τα αρχεία των παλιών κοινοτήτων. Στην κατεύθυνση ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς επίσης η δημιουργία «Καλλιτεχνικού Σταθμού» ως χώρος πολιτισμού .

- Επεξήγησε παρέμβαση  σε μια άλλη ξεχωριστή συνιστώσα τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης εκείνη της αγροδιατροφής, τονίζοντας πως στα επόμενα χρόνια, ως ανθρώπινο γένος, καλούμαστε  να απαντήσουμε σε μεγάλες προκλήσεις που σχετίζονται με τη διατροφή μας, καταλήγοντας πως κατά τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί μια καταναλωτική συμπεριφορά, που συστήνει την επιστροφή στα παραδοσιακά, τοπικά προϊόντα.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος  Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης , τόνισε πως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο  σε όλη τη μέχρι τώρα διαδρομή του, συμβάλλει στην ενθάρρυνση μεταφοράς, ανταλλαγής απόψεων όπως επίσης στην προώθηση της έρευνας και καινοτομίας προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και της ανάπτυξης.

Μέσα από την όσμωση των κοινωνιών με την ακαδημαϊκή γνώση είναι βέβαιο ότι θα βρούμε εκείνους τους δρόμους που θα μας οδηγήσουν σε λύσεις απέναντι στα σύγχρονα προβλήματα που βιώνουμε. Άλλωστε, η ακαδημαϊκή κοινότητα είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την κοινωνία και την παραγωγική δραστηριότητα.
Εστίασε την παρέμβαση του  στο μεγάλο ζήτημα που πλήγωσε το νησί μας , εκείνο της διαχείρισης των απορριμμάτων .

Αναφέρθηκε στον εθελοντικό τουρισμό σε συνδυασμό με τις γωνιές ανακύκλωσης , τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ανέδειξε την Κέρκυρα σε   case study και στην εφαρμογή - που ήδη λειτουργεί - της upcycling art δημιουργικής επαναχρησιμοποίησης , μέσω των πράσινων σημείων  .

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ορθή αποτελεσματική διαχείριση ιδιαίτερων αποβλήτων –πρωτοποριακά- όπως εκείνων  των στρωμάτων με το διαχωρισμό τους στα μέρη που τα αποτελούν .

Τέλος τόνισε την αναγκαιότητα συνεργασίας  με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο  στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος αλλά και στην αξιοποίηση του τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου που εδρεύει στη Ζάκυνθο.

Η τηλεδιάσκεψη έκλεισε με τη δέσμευση στο αμέσως επόμενο διάστημα να πραγματοποιηθεί  τεχνική συνάντηση συνεργατών των δυο φορέων με εξειδικευμένα θέματα.