Παρασκευή 10.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δήλωση της Δημοτικής συμπαράταξης, Κερκυραϊκή Αναγέννηση - Φωνή-Δημότες για Διαφάνεια για την πολεοδόμηση του Club Med

club med
12 Nov 2020 / 19:56

Η εισήγηση της υπηρεσίας δόμησης προς το Δημοτικό Συμβούλιο θίγει ακροθιγώς το θέμα, δεν είναι διαφωτιστική επί του μεγέθους των παραμέτρων και δεν είναι ανάλογη προς την σοβαρότητα του θέματος.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το θέμα της γνωμοδότησης του Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων επί του αιτήματος της μετατροπής παραχωρούμενου τμήματος γηπέδου σε υποχρέωση χρηματικού ποσού εκ μέρους της εταιρείας με την επωνυμία «CORGARDENSAK,TE.ΞΕ, SANI-IKOSResorts», εισάγεται καθυστερημένα και με έκδηλη υποτίμηση της σημασίας του προς συζήτηση καίτοι εκκρεμεί από τα τέλη Σεπτεμβρίου 2020 και συνδέεται με τη σοβαρή συνέπεια, σε περίπτωση που παρέλθει άπρακτη η τασσόμενη προθεσμία των δύο μηνών, να θεωρείται δεδομένη η συναίνεση του Δήμου!
Η εισήγηση της υπηρεσίας δόμησης προς το Δημοτικό Συμβούλιο θίγει ακροθιγώς το θέμα, δεν είναι διαφωτιστική επί του μεγέθους των παραμέτρων και δεν είναι ανάλογη προς την σοβαρότητα του θέματος.
Πρόκειται για την εφαρμογή του άρθρου 173 του ΠΔ 14/1999 (Δ-580), το οποίο αναφέρεται σε τουριστικές εγκαταστάσεις και με την παράγραφο 7 του οποίου προβλέπεται ότι είναι δυνατή η υπέρβαση του ορίου εκμετάλλευσης των τεσσάρων χιλιάδων τ.μ.(4.000 τ.μ.) με την προϋπόθεση ότι πριν την έκδοση της οικοδομικής άδειας να παραχωρηθεί με συμβολαιογραφική πράξη και χωρίς αποζημίωση στο Δήμο, στα όρια του οποίου ανήκει το γήπεδο, έκταση ανάλογη με την επιπλέον των τεσσάρων χιλιάδων τ.μ. προς εκμετάλλευση με τους τρόπους που ορίζονται στην εν λόγω παράγραφο αναλόγως με το μέγεθος της εκμετάλλευσης.
Το παραχωρούμενο τμήμα πρέπει να είναι σε θέση εύκολα προσπελάσιμη από κοινόχρηστο χώρο.
Η προκείμενη εφαρμογή γίνεται σε ακίνητο της ανωτέρω αιτούσης εταιρείας, επιφανείας 245.458,57 τμ που βρίσκεται στη θέση Κεφαλόυψος (οικόπεδο πρώην ClubMED).
Η εισήγηση της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου δεν αναφέρει την ακριβή υπέρβαση του ορίου εκμετάλλευσης, από την παραχωρούμενη όμως έκταση η οποία έχει εμβαδόν 69.750 τ.μ., συνάγεται ότι πρόκειται για υπέρβαση της τάξης των 34.000τ.μ. η οποία εντάσσετε στη μεγαλύτερη δυνατή κλίμακα, αυτής της παραγράφου 7γγ. Με την παράγραφο 8 του εν λόγω άρθρου 173, ορίζεται ότι μετά από αίτηση του ενδιαφερομένουπρος την Περιφερειακή Ενότητα, η υποχρέωση παραχώρησης τμήματος του γηπέδου είναι δυνατόν να μετατραπεί σε υποχρέωση καταβολής χρηματικού ποσούπρος τον οικείο Δήμο. Η τιμή μονάδος στην περίπτωση αυτή ορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις για τις απαλλοτριώσεις. Η μετατροπή αυτή πραγματοποιείται με απόφαση του αρμόδιου περιφερειακού οργάνου μετά α) από γνωμοδότηση του οικείου Δήμου και β) από εισήγηση των αρμοδίων πολεοδομικών υπηρεσιών. 
Υπό τα ανωτέρω δεδομένα, η αυτονόητη θέση της συμπαράταξης μας είναι η με γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου μας, κατηγορηματική, απερίφραστη και απόλυτη 
ΑΠΟΡΡΡΙΨΗ
του αιτήματος μετατροπής της υποχρέωσης παραχώρησης του γηπέδου των 69.750 τ.μ. σε υποχρέωση καταβολής χρηματικού ποσού.Τη θέση αυτή επιβάλλει το συμφέρον του Κερκυραϊκού Λάου, η ιστορία της αυτοδιοίκησης στην Κέρκυρα, η επιβίωση της ευρύτερης περιοχής της Δασιάς και η στοιχειώδης διατήρηση του εναπομείναντος φυσικού κάλλους της.
 
Κέρκυρα, 12 Νοεμβρίου 2020
 
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της συμπαράταξης, Χρύσανθος Σαρλής, Χρυσόστομος Μπούκας και Αγγελική Ρίγγα