Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Απόλυτη η αντίθεση των κατοίκων με την εταιρεία (ikos) για την πολεοδομική άδεια στο άλλοτε Club Med

μεντιτερανέ
11 Nov 2020 / 17:34
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Διχασμένη εμφανίζεται και η δημοτική Αρχή. Τις θέσεις της δημάρχου επικαλείται το Τοπικό συμβούλιο που ζητάει την εισφορά σε γη. Την εισφορά σε χρήμα προτιμούν άλλοι δημοτικοί παράγοντες και υπηρεσιακά στελέχη.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, του κεντρικού Δήμου, μεταφέρεται η πολεοδόμηση της έκτασης του πρ. Club Med. Το θέμα ήταν γραμμένο στην ημερήσια διάταξη της δια περιφοράς συνεδρίασης την Τρίτη (10/11) και αποσύρθηκε ύστερα από αίτημα της παράταξης Σαρλή.

Αφορά στις προϋποθέσεις για την έκδοση πολεοδομικής άδειας από τη νέα ιδιοκτήτρια εταιρεία, που έχει και διαχειρίζεται και το συγκρότημα του Ikos Δασιά. Αυτές, όπως προβλέπεται, μπορεί να είναι εισφορά σε γη ή εισφορά σε χρήμα προς όφελος του Δήμου ώστε να προχωρήσει αυτός σε πολεοδομικές και άλλες ρυθμίσεις στην υποδομή, πέραν του επίμαχου οικοπέδου για τη βελτίωση της ζωής των περιοίκων και της λειτουργικότητας του χώρου στην ευρύτερη περιοχή. 

Οι νέοι ιδιοκτήτες επιθυμούν η εισφορά αυτή να είναι σε χρήμα. Ένα ποσόν εφάπαξ υπολογίζεται στα 2,5 εκ. €. 

Ακριβώς αντίθετες είναι οι θέσεις του τοπικού συμβουλίου της Κοινότητας Κάτω Κορακιάνας. Με την απόφαση του, το Σάββατο (7/11), το τ.σ. ζητάει γη αντί του χρηματικού ποσού. Καλεί το δημοτικό συμβούλιο, και μάλιστα ομόφωνα, να αποφασίσει σχετικά και τους τρεις βουλευτές να συμπαρασταθούν. 
 
Οι διαδικασίες
 
Πρόκειται για ένα γήπεδο περίπου 250 στρεμμάτων. Στον νόμο ορίζεται η εναλακτική υποχρέωση του ιδιοκτήτη να προσφέρει το 1/3 στον Δήμο, περίπου 70 στρέμματα. Η πολεοδομική άδεια αναφέρεται στη δυνατότητα να κτίσει περί τα 35 στρέμματα στο εναπομένον πλέον οικόπεδο, των περίπου 180 στρ.

Το δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να έχει γνωμοδοτήσει σχετικά το αργότερο εντός διμήνου από την υποβολή του αιτήματος για την πολεοδόμηση και την έκδοση άδειας. Αυτή η προθεσμία λήγει σε δυο εβδομάδες και συγκεκριμένα την Τρίτη 24/11. Στην συνέχεια θα πρέπει να αποφανθεί σχετικά και η Περιφέρεια. Κι αυτό σε ανώτατο χρονικό περιθώριο, τέσσερις μήνες από την υποβολή του αιτήματος. Δηλ. μέχρι τις 24 Ιανουαρίου 2021. Στην αντίθετη περίπτωση, αν για οποιοδήποτε λόγο δεν υπάρξουν οι αποφάσεις της Αυτοδιοίκησης, η υποχρέωση προσφοράς σε γη παύει να υφίσταται και απομένει μόνον η χρηματική αποζημίωση, γεγονός που ταυτίζεται με τις προθέσεις της εταιρείας.

Σε κάθε περίπτωση, την πολεοδόμηση θα αποφασίσει Υπηρεσία της γενικής κυβέρνησης (υπουργείο Ανάπτυξης) δυνάμει του δικαιώματος που απέκτησε πρόσφατα, αφαιρώντας το από την Αυτοδιοίκηση με αφορμή ακριβώς την αντίθεση του δήμου Βόρειας Κέρκυρας στην υπόθεση του Ερημίτη.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.