Τρίτη 30.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΟΓΕ Κέρκυρας: Οι τεράστιες ελλείψεις στην Υγεία οδήγησαν σε νέο lockdown

ΟΓΕ Κέρκυρας
09 Nov 2020 / 11:14

«Μέτρα τώρα» ζητά η Ομοσπονδία Γυναικών Κέρκυρας & Βόρειας Κέρκυρας

Η ανακοίνωση της ΟΓΕ
 
Με το lockdown πρέπει να μείνουμε σπίτι –όσες δεν δουλεύουμε σε σούπερ μάρκετ, δομές υγείας, φαρμακεία, σχολεία κτλ– για να αποφύγουμε το συγχρωτισμό,  για να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας, έτσι κι αρρωστήσουμε. Επειδή δεν έκαναν παρά μπαλώματα στα νοσοκομεία και τα μετέτρεψαν σε νοσοκομεία μιας νόσου, χωρίς το απαραίτητο ιατρικό-νοσηλευτικό-βοηθητικό προσωπικό. Επειδή εξάντλησαν τους υγειονομικούς κι ανέστειλαν τα απαραίτητα χειρουργεία. Επειδή, στους τόσους μήνες που προηγήθηκαν, δεν πήραν μέτρα στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
 
Οι γυναίκες του καθημερινού μόχθου ζούμε με το άγχος:
• Αν θα κολλήσουμε εμείς ή οι οικείοι μας κι αν θα υπάρχουν ΜΕΘ και γιατροί για να μας περιθάλψουν.
• Αν θα εξασφαλίσουμε την συνταγογράφηση των φαρμάκων για μας και τις οικογένειές μας.
• Αν ο μισθός και η σύνταξη θα φτάσουν για να πληρώσουμε τ’ απαραίτητα φάρμακα κι εξετάσεις.
• Αν θα εξασφαλίσουμε τις εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου, αλλά και μετά τη γέννα του παιδιού.
  • Πόσα θα πληρώσουμε για τον παιδίατρο και τα εμβόλια.
  • Αν θα μπορούμε να κάνουμε τις ιδιαίτερα απαιτητικές εξετάσεις μας στη φάση της εμμηνόπαυσης.
• Πώς θα μπορέσουμε να καλύψουμε τα έξοδα για φυσικοθεραπεία, οδοντίατρο, οφθαλμίατρο κτλ.
Κι όμως σήμερα, τον 21ο αιώνα, με το επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας, υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας με κρατική χρηματοδότηση που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες των οικογενειών μας για πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση. Υπάρχει η δυνατότητα να οργανωθεί το σύστημα Υγείας, δημόσιο και δωρεάν, για όλες και όλους με Νοσοκομεία σύγχρονα επαρκώς εξοπλισμένα με ΜΕΘ (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας) και ΜΑΦ (Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας), με κλινικές και γιατρούς όλων των ειδικοτήτων κι επανδρωμένα πλήρως με μόνιμο προσωπικό. Με Αγροτικά Ιατρεία στα χωριά που θα μπορούν να κάνουν κι επισκέψεις κατ’ οίκον σε ανάπηρους και ηλικιωμένους.  Με Κέντρα Υγείας αναπτυγμένα με γεωγραφικά, πληθυσμιακά, επιδημιολογικά κριτήρια που θα καλύπτουν όλο τον πληθυσμό, θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση, θα συνδέονται με τα κρατικά Νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ και θα διαθέτουν:
  • Όλα τα αναγκαία τμήματα (παθολογικό, καρδιολογικό, παιδιατρικό, οδοντιατρικό, γυναικολογικό, πνευμονολογικό κλπ.)
  • Μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό - βοηθητικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.
  • Κέντρο οικογενειακού προγραμματισμού, εμβολιασμών, γυναίκας και παιδιού, ψυχικής υγείας, φυσικοθεραπευτήριο, διαγνωστικά εργαστήρια, φαρμακείο παρέχοντας δωρεάν φάρμακα.
  • Όλο τον αναγκαίο εξοπλισμό για την πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση.
  • Στελέχωση και εξοπλισμό για κάλυψη του προγεννητικού ελέγχου και φροντίδας στην εγκυμοσύνη.
  • Στελέχωση κι εξοπλισμό για κατ’ οίκον επισκέψεις σε βαριά αρρώστους, ηλικιωμένους, ανάπηρους που χρειάζονται κλινική παρακολούθηση, ενέσεις κι αγωγή που δεν ξέρουμε και δεν μπορούμε να επωμιζόμαστε εμείς οι γυναίκες τις φροντίδες που το κράτος οφείλει να παρέχει δωρεάν και υπεύθυνα.
 
Αντί να καλύπτει το κράτος τις ανάγκες μας με δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, μας οδηγεί να καταφεύγουμε στα ιδιωτικά κέντρα υγείας και στους ιδιώτες γιατρούς. Να χρυσοπληρώνουμε την πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία, τα φάρμακα, τα τεστ κορωνοϊού κτλ. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων που προωθούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ που αντιμετωπίζει τις ανάγκες μας και των παιδιών μας ως «κόστος» για το κράτος κι «όφελος» για τους επιχειρηματικούς κολοσσούς στην Υγεία.
Η πολιτική τους βλάπτει σοβαρά την υγεία μας, που αποτελεί εμπόρευμα αντί για κοινωνικό αγαθό. Ενώ χαρίζουν εκατομμύρια στους κλινικάρχες και δισεκατομμύρια στους ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς.
  • Γι’ αυτό η κυβέρνηση, όπως και όλες οι προηγούμενες, δεν προσλαμβάνει το αναγκαίο μόνιμο και εξειδικευμένο Ιατρικό, Νοσηλευτικό και Βοηθητικό προσωπικό για να στελεχώσει τα Νοσοκομεία, τα Αγροτικά Ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας και να τα εξοπλίσει κατάλληλα και επαρκώς.
  • Γι’ αυτό δεν προχωράει στην επίταξη των ιδιωτικών δομών Υγείας (ΜΕΘ, κλίνες, ασθενοφόρα) αντιθέτως χρυσοπληρώνει τους ιδιώτες.
  • Γι’ αυτό η κυβέρνηση αφήνει εμάς και τις οικογένειές μας απροστάτευτες μπροστά στην πανδημία και τις άλλες παθήσεις για τις οποίες απαιτείται κατάλληλη πρόληψη και θεραπεία.
  • Γι’ αυτό αρνούμαστε να πληρώσουμε πάλι εμείς και οι οικογένειές μας τη νέα κρίση, που επιδιώκουν να μας φορτώσουν για να μην πάρουν μικρότερες επιδοτήσεις ξενοδόχοι, εφοπλιστές, τραπεζίτες...
 
Παλεύουμε κι απαιτούμε Δημόσια - Δωρεάν Υγεία, κατάργηση κάθε πληρωμής σε Υγεία και Φάρμακο:
  • Ενίσχυση των δομών Υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (ιατρών όλων των ειδικοτήτων, νοσηλευτών και βοηθητικού προσωπικού), προκειμένου να εξασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας του νησιού μας, με επαρκή υλικοτεχνική υποδομή, αποκεντρωμένα ιατρεία και κινητές μονάδες για κατ’ οίκον επισκέψεις όπου χρειάζεται.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων για να στελεχωθούν πλήρως δημόσια νοσοκομεία, Κέντρα Υγεία, Αγροτικά Ιατρεία, ΕΚΑΒ.
  • Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και των συμβασιούχων, όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας.
  • Επίταξη ιδιωτικών δομών Υγείας (ΜΕΘ, κλίνες, ασθενοφόρα), πριν θρηνήσουμε κι άλλα θύματα. Να επιταχθούν και να ενταχθούν στην ευθύνη του κράτους για να ενισχυθεί το σύστημα Υγείας με γιατρούς-νοσηλευτές, με τις απαραίτητες νέες κλίνες ΜΕΘ, για να ενισχυθεί ο αριθμός των απλών κλινών νοσηλείας ασθενών, των διαγνωστικών εργαστηρίων, και της πραγματοποίησης μοριακού ελέγχου και γρήγορων τέστ για τον κορωνοϊό δωρεάν για όλους και όλες.
  • Μέτρα για την προστασία της Υγείας και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Δωρεάν και με ευθύνη της εργοδοσίας τεστ σε όλους τους εργαζόμενους.
  • Να παρθούν μέτρα αντιμετώπισης του συγχρωτισμού σε κρίσιμους τομείς, όπως γηροκομεία, ορφανοτροφεία, φυλακές, στρατόπεδα, σχολεία, πανεπιστήμια, μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • Να γίνουν τώρα οι προσλήψεις που απαιτούνται για τα σχολεία και τους χώρους εκπαίδευσης.
  • Να καλυφθούν σχολεία και αθλητικά κέντρα με το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό.
 
Μένουμε Υγιείς, Δυνατές κι Όρθιες!
Παλεύουμε –σε όλες τις συνθήκες– για τη ΖΩΗ τη δική μας και των οικογενειών μας!