Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μηνύματα για την επέτειο του «ΟΧΙ»

28 Οκτωβρίου
27 Οκτωβρίου 2020 / 17:37

Πρωτόγνωρος ο εορτασμός χωρίς παρελάσεις φέτος, λόγω πανδημίας - Τι δήλωσαν οι θεσμικοί και πολιτικοί φορείς της Κέρκυρας με αφορμή την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Μήνυμα της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδης Κράτσα:

Η επέτειος της  28ης Οκτωβρίου, είναι η μνήμη της εποποιίας της Ελλάδας,  είναι το  σύμβολο  της σταθερής πίστης των Ελλήνων στην εθνική αξιοπρέπεια και ελευθερία, όπως αυτό εκφράστηκε από το  ιστορικό ΟΧΙ στο φασιστικό τελεσίγραφο.

Η φράση του Ουινστον Τσώρτσιλ “οι ήρωες πολεμούν ως Έλληνες” εκφράζει όλο το ελληνικό μεγαλείο του 2ου Παγκοσμίου πολέμου.
 
Με συγκίνηση αποδίδουμε τιμή στους ήρωες και στα θύματα.
 
Υποσχόμεθα ότι δεν ξεχνάμε.                                                                 
 
Οι θυσίες δεν πήγαν χαμένες.        
 
Νικήθηκε ο φασισμός και ο ναζισμός, αναδείχτηκε η δύναμη της ελευθερίας και του ανθρωπισμού, η ματαιότητα των πολέμων μεταξύ ευρωπαίων και από τα συντρίμμια γεννήθηκε η ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης.
 
Ογδόντα χρόνια μετά το ΟΧΙ των Ελλήνων οι ευρωπαίοι εμπέδωσαν και σταθεροποίησαν την δημοκρατία και την Ειρήνη μεταξύ τους.
 
Σήμερα ενωμένοι και αποφασισμένοι πρέπει να προστατεύσουν τα ιδανικά και τα κεκτημένα τους, προστατεύοντας όλα τα μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας από εξωτερικούς κινδύνους και απειλές, όπως αυτές που απροκάλυπτα δέχεται η χώρα μας από την γειτονική Τουρκία.
 
Ζήτω η Ελλάδα.
 
Ζήτω η Ελευθερία.
 
Τα Ιόνια Νησιά γιορτάζουν την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 με υπερηφάνεια και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.


Ο βουλευτής Κέρκυρας της ΝΔ Στέφανος Γκίκας

Με αφορμή την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
 
«Το 1940 ο Ελληνικός λαός είπε ένα μεγάλο και τολμηρό «ΟΧΙ» στον φασισμό και στην υποδούλωση.
Η γενιά του 1940 μας γεμίζει υπερηφάνεια για την γενναιότητά της, για την αλληλεγγύη, την αυτοθυσία και κυρίως την αγάπη της για την Πατρίδα. Μη φοβούμενη τους κινδύνους και τις δυσκολίες, πολέμησε ηρωικά για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία της Ελλάδος. 

Τιμούμε τους Ήρωες του 1940 και είμαστε υπερήφανοι για την ιστορική μας παρακαταθήκη. Παράλληλα, αποτελεί υποχρέωσή μας να αξιοποιήσουμε όσα μας διδάσκει η ιστορία, ώστε να αντιμετωπίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα και το ίδιο σθένος τις προκλήσεις και τις απειλές του σήμερα.

Φέτος, η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 εορτάζεται υπό πολύ ιδιαίτερες συνθήκες τις οποίες επιβάλει η πανδημία του Covid-19.

Προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού, δεν θα πραγματοποιηθούν στρατιωτικές και μαθητικές παρελάσεις και όλες οι εκδηλώσεις θα γίνουν υπό την αυστηρή τήρηση των περιοριστικών μέτρων. Ωστόσο, αναρτώντας την Ελληνική Σημαία στις οικίες μας, τιμούμε όλοι τους αγωνιστές του 1940 και δηλώνουμε υπερήφανοι για αυτούς.»

Μήνυμα του βουλευτή Κέρκυρας και  Αναπληρωτή  Τομεάρχη  Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Αυλωνίτη για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 :
«Η ιστορική παρακαταθήκη της 28ης Οκτωβρίου 1940 επιτάσσει στις σύγχρονες συνθήκες το ΟΧΙ στο διχασμό, στη μισαλλοδοξία, στο ρατσισμό και τις ακραίες πολιτικές που πλήττουν πανανθρώπινες αρχές και οικουμενικές αξίες.

80 χρόνια μνήμης της στιγμής που η Ελλάδα όρθωσε το ανάστημά της και κοίταξε κατάματα τους εισβολείς του Άξονα, αναγκάζοντας τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, Ουίνστον Τσόρτσιλ να δηλώσει «μέχρι σήμερα λέγαμε οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες, από σήμερα θα λέμε οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες». Δήλωση που έμεινε χαραγμένη στην παγκόσμια ιστορία για να θυμίζει στους λαούς τη θέληση των Ελλήνων για Ανεξαρτησία και Ελευθερία.

Το «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού στις αιτιάσεις της Ιταλίας για παράδοση της εθνικής μας κυριαρχίας είναι ο δρόμος των δημοκρατικών αγώνων που καλούμαστε να βαδίσουμε, κρατώντας επίκαιρο και διδακτικό τον αγώνα κατά του ναζισμού και του φασισμού που τότε συνέθλιβε την Ευρώπη, ενώ σήμερα αποσαθρώνει τα κοινωνικά της θεμέλια.

Σήμερα, τιμάμε τη γενιά που αγωνίστηκε και μάτωσε για τη λευτεριά και την πατρίδα σε έναν αγώνα που συμβολίζει την εθνική ενότητα για την οποία πόνεσαν οι Έλληνες, αλλά και την εθνική ομοψυχία που κανένας και τίποτα δεν πρέπει να θέτουν σε κίνδυνο. Σε έναν αγώνα που ποτέ δεν λησμόνησε την ηθική δικαίωση των θυμάτων και των οικογενειών τους από τις ναζιστικές θηριωδίες, που ποτέ δεν σταμάτησε να διεκδικεί την επιστροφή του κατοχικού δανείου και την εκπλήρωση των γερμανικών επανορθώσεων για την ολοκληρωτική καταστροφή της ναζιστικής παραφροσύνης.

Ο φετινός εορτασμός της εθνικής μας επετείου συμπίπτει χρονικά με την ιστορική καταδίκη των νεοναζί και των νεοφασιστών της Χρυσής Αυγής. Έτσι, η αντίσταση και η νίκη του έπους του 40' αποκτά μια σύγχρονη αντανάκλαση στη βαθιά επιθυμία της ελληνικής κοινωνίας να συνεχίσει με τις προοδευτικές τις δυνάμεις και με συμμάχους τους θεσμούς της Δημοκρατίας μας, να πολεμά την ιστορικά ηττημένη και ηθικά αποκρουστική ναζιστική ιδεολογία.
Ο φασισμός και ο ναζισμός, όμως δεν τελειώνουν μόνο με την απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης. Ξεψυχούν με την καθημερινή μας επαγρύπνηση και την αλληλεγγύη ως πολίτες, πεθαίνουν με την ενεργό συμμετοχή στην υπεράσπιση της δημοκρατίας και στην εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων.
Ποτέ ξανά Φασισμός. Χρόνια πολλά!»

Ο Βουλευτής Κέρκυρας του Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Μπιάγκης 

Το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής γράφει ιστορία

Η 28η Οκτωβρίου του 1940 είναι μια ένδοξη ημέρα που γράφτηκε ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Η σημερινή επέτειεος μάς υπενθυμίζει το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής και το πάθος των Ελλήνων για αξιοπρέπεια, εθνική ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα, αλλά και την αστείρευτη θέληση του λαού μας για ελευθερία. Η μέρα έμεινε στη μνήμη μας, ως η μέρα της μεγάλης άρνησης, του μεγαλύτερου «ΟΧΙ» της ιστορίας, θυμίζοντάς μας τα επιτεύγματα του Ελληνισμού

Η μέρα της αντίστασης στα ολοκληρωτικά τυραννικά καθεστώτα του Ιταλικού φασισμού και του Γερμανικού Ναζισμού που κυριαρχούσαν εκείνες τις μελανές εποχές στην Ευρώπη.

Αντίσταση στη βία και στην προσβολή πανανθρώπινων αξιών και αρχών του Ευρωπαϊκού πολιτισμού. Παρά τις αντίξοες συνθήκες και τη δυσανάλογη ισχύ του κατακτητή, ο ελληνικός λαός δεν πτοήθηκε. Αψηφώντας κάθε δυσκολία, οι Έλληνες αποφάσισαν να υψώσουν το ανάστημά τους και να αντιταχθούν στις δυνάμεις του μίσους και της βίας, υπερασπιζόμενοι την ελευθερία μας, τη δημοκρατία και τον ανθρωπισμό. Ο Ελληνικός Λαός ήταν εκείνος που αρνήθηκε να υπακούσει στις αυθαίρετες επιταγές των ισχυρών και συναίνεσε στην εθελούσια θυσία για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας, τη δημοκρατία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Από τούτη τη λαμπρή σελίδα της Ελλάδας δεν θα μπορούσε να λείπει και η Κέρκυρα. Πλήθος Κερκυραίων αξιωματικών και οπλιτών βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, στις απέναντι ηπειρωτικές ακτές. Δεν είναι τυχαίο, πως το 1941, μετά τη λιτανεία του ιερού σκηνώματος του πολιούχου αγίου Σπυρίδωνα το “Πρωτοκύριακο” του Νοεμβρίου, οι μαθητές που μόλις είχαν συμμετάσχει στη λιτανεία, ανηφόρισαν στο Γυμνάσιο Κερκύρας, όπου πραγματοποιήθηκε το πρώτο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στην Ευρώπη. 

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η άγνωστη σε πολλούς υπόθεση του «Λόχου Λαντζίδη» του «Λοχου του Θανάτου». Ενός εθελοντικού Λόχου ηρώων του 10ου Συντάγματος Πεζικού, με έδρα το Παλαιό Φρούριο Κερκύρας, που απαρτιζόταν από διακοσίους περίπου Κερκυραίους αξιωματικούς και οπλίτες, με επικεφαλής τον Λοχαγό Γ. Λαντζίδη που θυσιάστηκαν μετά από σκληρή μάχη, πραγματοποιώντας αποστολή αυτοκτονίας στις απέναντι θεσπρωτικές ακτές, καθυστερώντας την προέλαση των φασιστικών δυνάμεων του Μουσολίνι στις 24 Νοεμβρίου του 1940.

Η σημερινή μέρα διατρανώνει τη σημασία της ενότητας και της εθνικής ομοψυχίας που πηγάζει από την ικανότητά μας να συσπειρωνόμαστε γύρω από έναν κοινό στόχο, όταν οι θεμελιώδεις αξίες μας κινδυνεύουν, αλλά κι από την έμφυτη τάση του λαού μας να αντιμετωπίζει θαρραλέα τις δυνάμεις που τον απειλούν, ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο στην μακραίωνη ιστορία μας.

Από αυτήν την ηρωική πράξη, ας αντλήσουμε όλοι μας δύναμη, αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία για το μέλλον. Ας ξεπεράσουμε ενωμένοι τα εμπόδια και τις δυσκολίες σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την πατρίδα μας. Το έπος του ΄40, δείχνει τι μπορεί να πετύχει ο Ελληνισμός όταν είναι ενωμένος, μας θυμίζει ποιοί είμαστε, ώστε να αγωνιστούμε με ισχυρή βούληση και με πείσμα για ένα καλύτερο μέλλον.

Μήνυμα Δημάρχου Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης

Οι αγώνες για την εθνική μας κυριαρχία συνεχίζονται
Σήμερα, 80 χρόνια μετά, η Ελλάδα εορτάζει την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 με έναν διαφορετικό αλλά αναγκαίο τρόπο, δίνοντας μάχη με δυο σύγχρονες προκλήσεις. Η πρώτη αφορά στις απειλές στα σύνορα μας και η άλλη έναν άλλο εχθρό ύπουλο κι αόρατο με τη μορφή πανδημίας που απειλεί την ανθρωπότητα.

Η 28η Οκτωβρίου 1940 συμβολίζει όχι μόνο την αντίσταση ενός λαού απέναντι σε ξένες κατακτητικές δυνάμεις, αλλά αποτελεί την πεμπτουσία του αγώνα για την επικράτηση της δημοκρατίας και της προάσπισης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. 

Το «ΟΧΙ» που φώναξε ολόκληρος ο ελληνικός λαός, το 1940, θα πρέπει να αποτελεί έμπνευση για όλους μας και να ορθώνουμε με τον ίδιο αδιάλλακτο τρόπο την απόλυτη άρνηση μας απέναντι σε κάθε φαινόμενο φασισμού και ρατσισμού που διαρρηγνύει τους κοινωνικούς δεσμούς με απρόβλεπτα αποτελέσματα.
Δίνοντας καθημερινά τη δική μας μάχη στην υγειονομική κρίση  που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία, το έπος του ’40 μας καλεί να ενισχύσουμε το αίσθημα της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και ευημερίας. Με όπλα μας την ομοψυχία, την αγάπη για τον συνάνθρωπο, την ψυχραιμία και το υψηλό αίσθημα της ατομικής αλλά και εθνικής μας ευθύνης να βγούμε νικητές.

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές δοκιμασίας για τον κόσμο και την πατρίδα μας, ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ την Εθνική μας επέτειο ,υψώνοντας στο σπίτι μας σε ευκρινές σημείο το σύμβολο της Πατρίδας μας, το σύμβολο των ιδανικών, των αξιών, της ενότητας του λαού και της διατήρησης της ιστορίας μας, τη ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΗ, στέλνοντας το μήνυμα της εθνικής ομοψυχίας, της υπερηφάνειας και της αισιοδοξίας.
Χρόνια πολλά με υγεία.

Αλέξανδρος Αλεξάκης, αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας  Ιονίων Νήσων

Ο εορτασμός της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 πέρα από την ξεχωριστή σημασία που έχει για όλους τους Έλληνες, ειδικά φέτος, με τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τη μέρα εκείνη της κήρυξης του πολέμου, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα γιατί συμπίπτει με των ημερών μας νικηφόρο αγώνα του λαού απέναντι στις φασιστικές δυνάμεις που δρούσαν εγκληματικά, καπηλευόμενες αισθήματα που ουδέποτε τους διακατείχαν πραγματικά. Όπως τότε, έτσι και σήμερα ο λαός αντιστάθηκε με παραδειγματικό τρόπο στις εγκληματικές πρακτικές του φασισμού και βάλθηκε να αποκαταστήσει το Δίκαιο. Η μέρα αυτή είναι μια αφορμή να τιμούμε τις θυσίες όλων εκείνων που προσέφεραν την ίδια τους τη ζωή για ένα κόσμο ελεύθερο, δίκαιο και ειρηνικό.

Το 1940 οι επικρατούσες συνθήκες δεν ήταν διόλου ευνοϊκές για ένα τέτοιο εγχείρημα. Τουναντίον η ελληνική κοινωνία διήγε υπό το βάρος του φασιστικού καθεστώτος του Ιωάννη Μεταξά στον οποίο έχει αποδοθεί το περίφημο «ΟΧΙ», αντί να χρεωθεί στις συγκυρίες που του επέβαλαν την αντίδραση αυτή. Το γεγονός αυτό δεν εμπόδισε τον καταπιεσμένο λαό να δώσει όλη του την ψυχή στον αγώνα, όντας εις γνώσιν του ότι είναι άνισος κι αυτό ακριβώς εντείνει και τη σημασία του.

Έχει γίνει πολύς λόγος για το ότι σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, γιορτάζουμε την πρώτη μέρα της κήρυξης του πολέμου κι όχι τη μέρα της απελευθέρωσης. Όμως και πάλι οι ιστορικές συγκυρίες ήταν αυτές που ουσιαστικά λειτούργησαν απαγορευτικά ως προς τούτο.

Η Ελλάδα μπήκε στον πόλεμο κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες. Οι μισοί Έλληνες διώκονταν για τα πολιτικά τους φρονήματα από τους άλλους μισούς. Ας μην ξεχνάμε ότι ξένα οικονομικά συμφέροντα, λυμαίνονταν τον εθνικό πλούτο. Tο καθεστώς ενώ ιδεολογικά επρόσκειτο στον Άξονα, πολιτικά ήταν υποχρεωμένο να ταχθεί με τους Συμμάχους. Οι συνθήκες αυτές καθιστούσαν αδύνατη την αποφυγή του πολέμου αφού αν δεν είχαμε αρνηθεί στους μεν, θα έβαλλαν εναντίον μας οι δε.

Έτσι ήταν η κατάλληλη ευκαιρία οι Έλληνες να συρθούν στο μέτωπο υπέρ Πίστεως και Πατρίδος και να γράψουν τις λαμπρότερες σελίδες της νεότερης ιστορίας. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και ως προς τα μέσα και ως προς τη διάρκεια, αντιστάθηκαν ένα χρόνο, ουσιαστικά ανοχύρωτοι, νικητές και γενναίοι. Με το τέλος του πόλεμου κι ενώ είχε μεσολαβήσει το επίσης τεράστιο κεφάλαιο της Εθνικής μας Αντίστασης, τα υφιστάμενα προβλήματα δεν είχαν εκλείψει και εκδηλώθηκαν αμέσως με τα γεγονότα του εμφυλίου, αναμενόμενο για κάθε ρημαγμένο λαό, μετά από τέτοιου μεγέθους καταστροφή.

Συνεπώς ορθά γιορτάζουμε τον αγώνα απέναντι σε κάθε είδους κατακτητή, τον αγώνα για ελευθερία και ανεξαρτησία, τον αγώνα για ειρηνική συνύπαρξη. Γιορτάζουμε το μέγεθος της δύναμης του ανθρώπου να προστατεύει αυτήν ακριβώς την ιδιότητά του, το να λέγεται Άνθρωπος.

Μήνυμα Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας Μερόπης Υδραίου για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα μνήμης και φόρου τιμής στους ήρωες του έπους του 1940. Η τόλμη, το σθένος ψυχής, η γενναιότητα, η φιλοπατρία που οδήγησαν αυτούς τους ήρωες στο πρώτο μεγάλο ΟΧΙ ενάντια στο φασισμό αποτελούν και σήμερα παράδειγμα.
Παράδειγμα προς μίμηση για όλους εμάς και για τη νέα γενιά. Σεβασμός και ευγνωμοσύνη αρμόζουν στους πρωταγωνιστές και αποτελεί χρέος μας να διατηρούμε  ζωντανή τη μνήμη. Με τις λιγοστές της δυνάμεις μια φτωχή και μικρή χώρα, η Ελλάδα, έγραψε λαμπρές σελίδες δόξας στο μεγάλο βιβλίο της ιστορίας της.
Μπορεί, λόγω των συνθηκών, φέτος οι εορτασμοί να έχουν λιτό χαρακτήρα, αλλά τιμούμε το έπος του ’40 και διατηρούμε υψηλό το πατριωτικό μας φρόνημα.
Εκτιμούμε το αγαθό της ελευθερίας που κατακτήθηκε με θυσίες και αγώνες και παραμένουμε προσηλωμένοι στις αξίες και τις αρχές που διαχρονικά αποτελούν παρακαταθήκη του λαού μας, αξίες που αποτελούν οδηγό μας για το παρόν και το μέλλον.
Έτσι θα αντιμετωπίσουμε ενωμένοι με αισιοδοξία τις σύγχρονες προκλήσεις και μάχες που καλούμαστε να δώσουμε.

Χρόνια πολλά σε όλες και όλους.