Δευτέρα 20.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Νεκρική σιγή»από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Κερκύρας

Νοσοκομείο
06 Σεπτεμβρίου 2016 / 16:01

ΑΘΗΝΑ. Ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Νικόλαο Παρασκευόπουλο, υπέβαλε η Βουλευτής Επικρατείας, Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της ΝΔ και Υπεύθυνη Κοινοβουλευτικής Εκπροσώπησης των Νομών Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Κερκύρας, κα. Νίκη Κ. Κεραμέως (φωτο), σε συνεργασία με τον τ. Βουλευτή ΝΔ Κέρκυρας, κ. Στέφανο Γκίκα, σχετικά με την απαξίωση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, η εν λόγω Υπηρεσία παραμένει ακέφαλη από το Σεπτέμβριο του 2015, καθώς ο τότε προϊστάμενος παραιτήθηκε και εξελέγη Βουλευτής. Ωστόσο, και ενώ τις ανάγκες της θα μπορούσε να εξυπηρετήσει προσωρινά ιατροδικαστής που έχει προσφάτως τοποθετηθεί στο Γενικό Νοσοκομείο, πρακτική διαχρονική και πάγια σε όλη τη χώρα που μάλιστα προβλέπεται ρητά από το Ν 3772/2009, με επιστολή του ο ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής το Νοέμβριο του 2015 αποκλείει τέτοιες συνέργειες.
Η κα. Κεραμέως ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό γιατί έχει απαξιωθεί η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Κέρκυρας, γιατί το Υπουργείο Δικαιοσύνης ουσιαστικά απαγορεύει στους υπαλλήλους της Υπηρεσίας να συνεργασθούν με την ιατρό - ιατροδικαστή του Γ.Ν. Κέρκυρας και τι προτίθεται εν τέλει να πράξει ο κ. Υπουργός προκειμένου η Ιατροδικαστική Υπηρεσία να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της.
Σημειώνεται ότι ο Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Δημήτριος Παπαγγελόπουλος, απαντώντας σε επιστολή του προέδρου της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού (Φεβρ. 2016), που αφορά στο αίτημα για επίλυση του χρόνιου προβλήματος στελέχωσης των Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών:
Πρώτον, διευκρινίζει ότι στην άσκηση του ιατροδικαστικού έργου στην Ελλάδα το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν είναι ο μοναδικός φορέας μέσω των Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών (Κεντρική, Περιφερειακές, Τοπικές), καθώς οι τελευταίες συνυπάρχουν με τα Εργαστήρια Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Ιατρικές Σχολές Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Ηρακλείου) του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και με τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα του Ε.Σ.Υ. (Υπουργείο Υγείας) που διαθέτουν κατάλληλη υποδομή και ειδίκευση,
Δεύτερον, αναγνωρίζει την αναγκαιότητα για τη θεσμοθέτηση ενός πλαισίου που θα απλοποιήσει και θα συμπληρώσει το έργο όλων των Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών της χώρας, δηλαδή και εκείνων που δεν εποπτεύονται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και
Τρίτον, ειδικά για την Κέρκυρα, «Σημειώνεται ότι, [….] προσωρινά έχει μείνει κενή άλλη μία (1) [Σημ.: θέση], διότι ο κάτοχος της εξελέγη βουλευτής στις πρόσφατες εκλογές  της 20ης Σεπτεμβρίου 2015».