Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Με διάλεξη του Κ. Λυκέτσου για το Αλτσχάιμερ, ολοκληρώθηκε το 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο GeNeDis (video)

Ιόνιο Πανεπιστήμιο
13 Οκτωβρίου 2020 / 14:56

ΚΕΡΚΥΡΑ (Ιόνιο Πανεπιστήμιο). Με δημόσια διάλεξη με τίτλο «Σύγχρονες προσεγγίσεις για τη νόσο Αλτσχάιμερ», με βασικό κεντρικό ομιλητή τον διεθνούς φήμης καθηγητή Κωνσταντίνο Λυκέτσο, ολοκληρώθηκε το 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο GeNeDis 2020.

Με μία εκδήλωση της Ελληνικής Πρωτοβουλίας ενάντια στην νόσο Αλτσχάιμερ και συγκεκριμένα  με τη δημόσια διάλεξη, με τίτλο «Σύγχρονες προσεγγίσεις για τη νόσο Αλτσχάιμερ» στην οποία κεντρικός ομιλητής ήταν ο διεθνούς φήμης Καθηγητής Κωνσταντίνος Λυκέτσος,  έπεσε η αυλαία του 4ου Παγκοσμίου Συνεδρίου GeNeDis 2020.

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Λυκέτσος, Πρόεδρος της Ελληνικής Πρωτοβουλίας ενάντια στην Αλτσχάιμερ (ΗΙΑΑD), στην ομιλία του με θέμα για τη "Διατήρηση της Γνωστικής Λειτουργίας κατά́ την γήρανση: Σύγχρονες προσεγγίσεις για τη νόσο Αλτσχάιμερ και την άνοια", αναφέρθηκε περιληπτικά για το όραμα και τους στόχους της HIAAD,  εστιάζοντας στην αύξηση των διαθέσιμων υπηρεσιών για τους ασθενείς με άνοια, τις οικογένειες τους, αλλά και τους φροντιστές τους, στη βελτίωση της ποιότητας της φροντίδας που λαμβάνουν οι πάσχοντες, αλλά και στην αποτελεσματική ελληνική συμβολή στις παγκόσμιες ερευνητικές προσπάθειες.

Ο Καθηγητής σημείωσε πως  «παρόλο υπάρχει πρόοδος στην κατανόηση της άνοιας και της Αλτσχάιμερ, οι πιθανότητες αποθεραπείας σε σύντομο διάστημα είναι ελάχιστες. Οι μεγαλύτερες ελπίδες όμως έρχονται από την Ιατρική Ακριβείας» όπως είπε, ενώ στην ομιλία του επεξήγησε γιατί η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες, αυτή την στιγμή δεν είναι έτοιμη για την αντιμετώπιση της άνοιας.

«Βασικός σκοπός της Πρωτοβουλίας είναι να αναπτυχθούν οι δομές και η γνώση για να υπάρχει ευρεία χρήση των δυνατοτήτων πρόληψης και αντιμετώπισης της Αλτσχάιμερ στην Ελλάδα» τόνισε ο κ. Λυκέτσος, ενώ επεσήμανε την ανάγκη να βρεθεί μια εθνική λύση στην πανδημία της Αλτσχάιμερ και να προωθηθεί η συνεισφορά της εξειδικευμένης εκπαίδευσης.

«Ο σχηματισμός και η συνεργασία μεταξύ εξειδικευμένων υπηρεσιών ευρείας εμβέλειας όπως ιατρείων μνήμης, κέντρων ημέρας αλλά και τηλεφωνικών κέντρων και η ανάπτυξη καινοτόμου προγράμματος κατάρτισης φροντιστών αποτελούν κάποιους από τους στόχους της Πρωτοβουλίας» τόνισε.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Λυκέτσος, που είναι κάτοχος της ονοματικής έδρας Elizabeth Plank Althouse στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στις ΗΠΑ, Πρόεδρος στο Τμήμα Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικών Επιστημών, Johns Hopkins Bayview και Διευθυντής Richman Family του Κέντρου Αριστείας Ιατρικής Ακριβείας για τη νόσο Άλτσχάιμερ, Johns Hopkins Medicine στο Πανεπιστήμιο της Βαλτιμόρης, απάντησε σε ερωτήσεις  συμμετεχόντων του συνεδρίου, ενώ εξέφρασε το όραμα του για τη χρήση του εθνικού μητρώου, την  ανάπτυξη υποστηρικτών προγραμμάτων για φροντιστές και τη μείωση του στίγματος γύρω από την άνοια που υπάρχει στην Ελλάδα.

«Είναι στόχοι που μπορούν να υλοποιηθούν» κατέληξε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Λυκέτσος.