Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μικάλεφ: «Ζητάμε ενιαία τίμη για όλη την τουριστική σεζόν»

Σ.Ε.Ε.Μ.Ο.
11 Οκτωβρίου 2020 / 10:20

Ο πρόεδρος του νεοσύστατου Σωματείου Εκμίσθωσης Οχημάτων με Οδηγό (Σ.Ε.Ε.Μ.Ο.) μιλά στο enimerosi.com για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος του και τη νομοθεσία που χρειάζεται επανεξέταση και διαβούλευση

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Ένα νέο σωματείο ιδρύθηκε πριν από περίπου ένα μήνα στην Κέρκυρα εκπροσωπώντας τους εργαζόμενους σ' έναν ακόμα κλάδο και που συνδέεται με την τουριστική «βιομηχανία».

Πρόκειται για το Σωματείο Εκμίσθωσης Οχημάτων με Οδηγό (Σ.Ε.Ε.Μ.Ο.), στο διοικητικό συμβούλιο του οποίου, μετά τις αρχαιρεσίες, πρόεδρος αναδείχθηκε ο Μαρίνος Μικάλεφ.

Ο Μαρίνος Μικάλεφ μίλησε στο enimerosi.com για το νεοσύστατο σωματείο, ποιες επιχειρήσεις συμμετέχουν σ' αυτό, ποια η επαγγελματική δραστηριότητά τους και βεβαίως ποια τα προβλήματα του κλάδου και ποια τα αιτήματα που έχουν από την πολιτεία.



«Οι επιχειρήσεις που απαρτίζουν αυτό το σωματείο είναι τουριστικές επιχειρήσεις, που έχουν την δυνατότητα εκμίσθωσης Ε.Ι.Χ. με οδηγό. Βάσει του σημερινού  νομοθετικού πλαισίου, αυτή την δραστηριότητα έχουν την δυνατότητα να την εντάξουν στις υπηρεσίες τους τα Ταξιδιωτικά Τουριστικά Γραφεία και οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τις Ενοικιάσεις αυτοκινήτων, όπως επίσης και οι συνεταιρισμοί των ΕΔΧ.

Πρόκειται, δηλαδή, για μια επιλογή, που παρέχουν οι τουριστικές επιχειρήσεις στους πελάτες τους με σκοπό τις μεταφορές τους. Φυσικά δεν μπορεί ο οποιασδήποτε έχει ένα Ι.Χ. στην κατοχή του να κάνει αυτή την δουλειά. Οι επιχειρήσεις που προσφέρουν αυτή την υπηρεσία, λαμβάνουν σχετική άδεια λειτουργίας από τον Ε.Ο.Τ. με μοναδικό αριθμό ΜΗΤΕ, εφόσον πληρούν όλες τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος».

Ποια είναι, όμως, η διαφορά αυτής της υπηρεσίας από τα ταξί;

«Κακώς υπάρχει αυτή η σύγκριση με τα ταξί. Οι πελάτες μας, που απευθύνονται στις επιχειρήσεις μας, συνάπτουν μια συμφωνία - σύμβαση, γνωρίζοντας εκ των προτέρων τη χρονική διάρκεια που θα μισθώσουν τα οχήματά μας σε συγκεκριμένη προσυμφωνημένη τιμή. Στην συγκεκριμένη υπηρεσία δεν υπάρχει κόμιστρο, όπως υπάρχει στα ταξί, στα οποία μια διαδρομή υπολογίζεται βάσει χιλιομετρικής απόστασης. Σε εμάς αυτό δεν υπάρχει και μάλιστα, απαγορεύεται ρητά από τον νόμο. Στην δική μα υπηρεσία υπάρχει ενοικίαση και η χρέωση έχει να κάνει με την διάρκεια της μίσθωσης, τον τύπο του αυτοκινήτου και πάνω απ' όλα είναι προσυμφωνημένη και δεν μπορεί να αλλάξει. Η συμφωνία, λοιπόν, δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ στο δρόμο, κάτι που, άλλωστε, είναι παράνομο».



Μιλώντας για παρανομίες, ο Μαρίνος Μικάλεφ αναφέρθηκε και στο φαινόμενο της «πειρατείας» σε λιμάνια, αεροδρόμια κτλ  

«Είναι αλήθεια ότι το φαινόμενο της πειρατείας υφίσταται. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι τα μέλη μας έχουν λάβει νόμιμα άδεια λειτουργίας και είμαστε ένας κλάδος που δέχεται ασφυκτικούς και επίμονους ελέγχους από τα ελεγκτικά όργανα σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα στην Ελλάδα θεσπίστηκε το 2012 με τον νόμο 4093, παρ όλο που στην υπόλοιπη Ευρώπη η υπηρεσία αυτή υπήρχε πολλά χρόνια πριν. Από τότε έχουν γίνει πολλές τροποποιήσεις με νόμους και εγκυκλίους. Με τις τόσες τροποποιήσεις που υπάρχουν δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να κάνουμε το στρατηγικό πλάνο για τις επιχειρήσεις μας, το λεγόμενο Business Plan.

Για παράδειγμα, θα σας αναφέρω ένα από τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις μας. Βάσει νόμου έχει οριστεί κατώτατη τιμή για τις υπηρεσίες μας, όχι όμως και ανώτατη τιμή, ώστε να προστατευτεί ο καταναλωτής.  Κι έρχεται ο νομοθέτης και συμπληρώνει ότι άλλη τιμή θα ισχύει για τους μήνες Μάιος-Αύγουστος και άλλη τιμή από Σεπτέμβριο μέχρι Απρίλιο.

Είμαστε η μοναδική τουριστική δραστηριότητα που το κράτος μάς αναγκάζει επί της ουσίας να δραστηριοποιούμαστε τη μισή τουριστική σεζόν και να χάνουμε την υπόλοιπη μισή. Αλήθεια τι πιστεύετε ότι λέει ο πελάτης; «καταλαβαίνω τον νόμο» ή  ή πιστεύει ότι η επιχείρηση θέλει να τον κλέψει; 

Αποτελεί νομοθετικό απολίθωμα της προηγούμενης κυβέρνησης, με την παρούσα κυβέρνηση να έχει μεν προχωρήσει σε μια εν μέρει διόρθωση (μειώνοντας το ελάχιστο τίμημα), όμως κι αυτή αποδεικνύεται δυστυχώς άτολμη, φοβική και όμηρος διαχρονικών συνδρόμων πολιτικής δειλίας.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, μια πολλά υποσχόμενη και αναπτυσσόμενη δραστηριότητα που ήδη προσφέρει σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας, που συμβάλει στο ΑΕΠ, αλλά και προσφέρει τουριστικά στη χώρα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, να είναι καταδικασμένη σε «θάνατο». Η πολυπόθητη ανάπτυξη στη χώρα δεν έρχεται με ευχολόγια, έρχεται με πραγματικές μεταρρυθμίσεις».



Ποιο είναι, εν κατακλείδι, το βασικό αίτημα του κλάδου προς τα αρμόδια Υπουργεία;

«Χρειάζεται διαβούλευση και επανεξέταση της -σχετικά πρόσφατης- νομοθεσίας. Με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ωστόσο, ζητάμε την άμεση επέκταση της ελάχιστης διάρκειας μίσθωσης των 30’ από τον μήνα Απρίλιο μέχρι και τον μήνα Οκτώβριο (στην ουσία τους μήνες ολόκληρης της καλοκαιρινής περιόδου) με μια ενιαία τιμή, αν επιμένει η κυβέρνηση να ορίζει κατώτατο τίμημα. Το κομμάτι αυτό αποτελεί αδιαπραγμάτευτη και ανυποχώρητη θέση για εμάς».