Σάββατο 02.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γαλιατσάτος: «Θλιβερό το τέλος της τουριστικής σεζόν στη Ζάκυνθο»

«ΑΝ.Α.Σ.Α.»
27 Σεπτεμβρίου 2020 / 17:33

Για «κατάρρευση του υγειονομικού κι τουριστικού αφηγήματος στη Ζάκυνθο», κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η «ΑΝ.Α.Σ.Α.» προσθέτοντας πως «κυβέρνηση και περιφερειακή Αρχή είναι συνυπεύθυνες»

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ «ΑΝ.Α.Σ.Α.»).  Ανακοίνωση της παράταξης «ΑΝ.Α.Σ.Α.», με επικεφαλής τον πρώην Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Θεόδωρο Γαλιατσάτο, με την οποία επιρρίπτονται ευθύνες, αφενός στην περιφερειακή Αρχή Κράτσα, αφετέρου στην κυβέρνηση, αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη Ζάκυνθο και τις επιπτώσεις που αυτή είχε στην τουριστική και οικονομική πραγματικότητα του νησιού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της παράταξης Γαλιατσάτου:

«Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι πανελλαδικά είναι πολύ δυσμενείς οι εξελίξεις στον τουρισμό. Προφανώς αποδομήθηκε το αφήγημα της κυβέρνησης που έλεγε ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν οφείλεται στο άνοιγμα των συνόρων.

Πληρώνουμε σήμερα το ότι δεν ζητήσαμε, όπως έκανε η Κύπρος, να υποβάλλονται σε τεστ  οι τουρίστες από τις "κόκκινες" χώρες πριν επισκεφθούν την Ελλάδα.

Εφαρμόστηκαν  μόνο τα δειγματοληπτικά τεστ, χωρίς να έχουμε πάρει ποτέ την απάντηση στο ερώτημα, πόσα τεστ γίνονται καθημερινά -ημερήσιο δελτίο- στα αεροδρόμια και κατά συνέπεια στο αεροδρόμιο Ζακύνθου.

Από την στιγμή που η Περιφέρεια αρνείται τη ενημέρωση ή δεν γνωρίζει, αβίαστα βγαίνει  το συμπέρασμα πως πραγματοποιείται ανεπαρκής αριθμός τεστ. Είναι διακριτό δια γυμνού οφθαλμού  ότι δεν εντοπίζουμε εδώ τα κρούσματα και τα εντοπίζουν στο εξωτερικό, όταν επιστρέφουν στις πατρίδες τους οι τουρίστες.

Έτσι μέσα σε ελάχιστες μέρες, από τις 25 Αυγούστου μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου είχαμε στη Ζάκυνθο 47 επιβεβαιωμένα κρούσματα Βρετανών, που εντοπίστηκαν στις χώρες τους μετά την πτήση τους και δεν ξέρουμε καν αν έγινε ιχνηλάτηση αυτών των 47 κρουσμάτων, ώστε να εξεταστούν οι άνθρωποι με τους οποίους ήρθαν σε επαφή κατά την διάρκεια των διακοπών τους στη Ζάκυνθο. Ο ΕΟΔΥ όφειλε να ζητήσει  τα στοιχεία αυτών των τουριστών που βρέθηκαν θετικοί κατά την επιστροφή τους στη χώρα τους.

Στον Λαγανά Ζακύνθου χρειαζόταν αστυνομική παρουσία, όχι αστυνομική βία. Η πολιτεία δεν μπόρεσε να ελέγξει την κατάσταση στον Λαγανά. Η κυβέρνηση όφειλε να ενισχύσει την αστυνομία Ζακύνθου με προσωπικό. Και όχι να δηλώνεται ραδιοφωνικώς (κ. Στασινόπουλος) ότι ΘΑ ενισχυθεί τον Σεπτέμβριο. Κατόπιν εορτής βέβαια.

Μας έβαλαν σε "καραντίνα" Βρετανία και Ολλανδία, όπως μας είχε βάλει και η Κύπρος (από 2 Αυγούστου μόνο με αρνητικό τεστ οι Έλληνες στην Κύπρο). Όλοι αυτοί αξιολόγησαν προφανώς την χαοτική κατάσταση στην Ελλάδα. Μάλιστα, σε σχετική επιστολή της με ημερομηνία 16/09/2020, η ίδια η πρέσβειρα της Ολλανδίας στην Ελλάδα δηλώνει ευθαρσώς ότι «οι ελληνικές αρχές διενεργούν ελάχιστα τεστ covid στα νησιά»!

Όσο για το Ιόνιο, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων δήλωνε ότι από την Κυβέρνηση την ενημέρωναν ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα του κορωνοϊού για τη Ζάκυνθο είναι στο κόκκινο, όταν ο Βουλευτής Ζακύνθου, την ίδια ώρα, δήλωνε πως δεν βλέπει κάποιον κίνδυνο για την Ζάκυνθο και ότι είναι υπερβολικά τα μέτρα.

Και σαν να μην έφτανε  το αλαλούμ των αντικρουόμενων δηλώσεων των κ.κ. Περιφερειάρχη, Βουλευτή, Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου, στο τέλος ενεπλάκη και ο κ. Χαρδαλιάς.

Έτσι ο κ. Χαρδαλιάς δήλωνε στις 8/9 ότι: στη Ζάκυνθο έχουμε κάνει εκατοντάδες τεστ στον πληθυσμό, είτε αφορά σε εργαζόμενους σε χώρους εστίασης, είτε οπουδήποτε αλλού και τα αποτελέσματα είναι πολύ μικρά. Και ο ίδιος ο κ. Χαρδαλιάς μετά από 3 μέρες ανακοίνωσε ότι: για τη Ζάκυνθο το καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων παρατείνεται. Διαλέγετε και παίρνετε.

Ο κ. Χαρδαλιάς μάλιστα ενημέρωσε το πανελλήνιο ότι : "ανά τριήμερο θα αξιολογούμε την πορεία κάθε περιοχής...". Παλαιότερα μας έλεγαν ότι χρειάζονται 14 μέρες για να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα των μέτρων, τώρα επαρκεί και ένα 3ήμερο.

Ε, ναι κ. Χαρδαλιά. Αφού μπορείτε "κάθε 3ήμερο να αξιολογείτε" και να αλλάζετε άποψη, μπορείτε να παίρνετε ανάλογα και τις όποιες αποφάσεις σας: Βάλε εσύ την μάσκα , βγάλε την εσύ. Πάντα με επιστημονική μεθοδολογία βέβαια.

Είναι θλιβερό το τέλος της τουριστικής περιόδου για τη Ζάκυνθο και γενικότερα για το Ιόνιο.

Ελπίζουμε να μην είναι στην ίδια έκταση θλιβερό και από υγειονομική άποψη».