Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Υπάλληλοι Πολιτικής Αεροπορίας: Ύποπτη η «πρεμούρα» για μετατροπή σε ΝΠΔΔ

ΥΠΑ
25 Σεπτεμβρίου 2020 / 16:29

ΚΕΡΚΥΡΑ. Προχειρότητα και βιασύνη χαρακτηρίζουν τη «σφήνα» σε νομοσχέδιο περί αλλαγής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) σε ΝΠΔΔ, αναφέρει ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΑ Κέρκυρας.

Ερωτηθείς από συνδικαλιστικούς φορείς ο Γεν. Γραμ. του Υπουργείου Μεταφορών, απάντησε ότι «οι μεταρρυθμίσεις γίνονται σε περίοδο κρίσης». Σε ανακοίνωση που υπογράφουν ο πρόεδρος του συλλόγου Δημήτρης Ρούσσος και ο Γ. Γραμματέας Αθ. Σαρδέλας, επισημαίνεται ότι η προτεινόμενη δομή  είναι υπόπτη αφού δεν προβλέπεται η παρουσία της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας στα παραχωρηθέντα αεροδρόμια, ενώ αυτό προβλέπεται και από τη σύμβαση παραχώρησης στη Fraport. «Προφανώς η εταιρεία δεν θέλει να έχει κανέναν να την εποπτεύει» τονίζει χαρακτηριστικά ο Σύλλογος. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου:
«Με μεγάλη έκπληξη είδαμε να ξεδιπλώνονται οι προθέσεις της κυβέρνησης με την δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου που θα φέρει σύντομα στη Βουλή για ψήφιση και αφορά κυρίως την ΑΠΑ. Ενώ οι εξηγήσεις από πλευράς Υπουργείου ήταν ότι προχωράει η ρύθμιση της ΑΠΑ και έπεται κατά τον Οκτώβρη η ρύθμιση της ΥΠΑ, είδαμε να προστίθεται «ξεκάρφωτο», ένα άρθρο περί ΥΠΑ , που αλλάζει τη νομική της μορφή, μια προσθήκη που «έρχεται με εντολές άνωθεν». Από μόνη της, αυτή η αιφνιδιαστική ενέργεια είναι ύποπτη.

Χωρίς καμία ιδιαίτερη προεργασία, συνεννόηση, επεξεργασία για να υπάρξει ένα σοβαρό αποτέλεσμα, που θα λύσει τα χρόνια προβλήματα στη λειτουργία μιας τόσο κρίσιμης υπηρεσίας. Με ένα πολύ σημαντικό ρόλο για την εθνική ασφάλεια, για τη διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων, την ασφάλεια των πτήσεων στον ελληνικό εναέριο χώρο, με ένα προσωπικό μεγάλης εξειδίκευσης. Αποτελεί έναν κρίσιμο πυλώνα της χώρας μας, αφού διαχειρίζεται τον Εθνικό Εναέριο χώρο και την ασφάλεια των πτήσεων
 
Τα πάγια προβλήματα στη λειτουργία της ΥΠΑ είναι η χρηματοδότηση νέων συστημάτων, η εναρμόνιση με νέες τεχνολογίες που έχουν ήδη εισαχθεί παγκοσμίως, η συντήρηση των επιχειρησιακών υποδομών - εξοπλισμού και η ενίσχυση του προσωπικού.

Η δικαιολογία ότι με την μορφή του ΝΠΔΔ, θα βελτιωθεί η αποδοτικότητά της, αυτό αποτελεί παράδοξο, γιατί ήδη η ΥΠΑ προσφάτως είχε μετατραπεί σε αυτοτελή δημόσια υπηρεσία με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, (βλ. αρθ. 26, ν. 4427/2016). Οπότε γιατί να καταργηθεί ως φορέας και να αλλάξει θεσμικά εκ νέου η ΥΠΑ σε ΝΠΔΔ για πρακτικά τον ίδιο λόγο; Το μόνο που ουσιαστικά χρειάζεται να θεσμοθετηθεί είναι οι ρυθμίσεις εκείνες που διασφαλίζουν την οικονομική ευρωστία της και περιγράφουν και υλοποιούν το βαθμό διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας.

Η προχειρότητα και η βιασύνη να γίνει αυτή η αλλαγή σε ΝΠΔΔ, φαίνεται από τα παρακάτω:

- Σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς για να γίνει μια αλλαγή τέτοιου μεγέθους στο Νομικό καθεστώς και την οργάνωση που διέπει τον Πάροχο αεροναυτιλίας , θα έπρεπε να προηγηθεί Αξιολόγηση Ασφαλείας (Safety Assessment) και μετά να επακολουθήσει Νέα Αρχική πιστοποίηση του Παρόχου, η οποία περιλαμβάνει απαίτηση της διαβεβαίωσης της οικονομικής βιωσιμότητας του παρόχου. Δεν έγινε

- Σύμφωνα με τον ICAO (DOC 9082,9961,9980) για να γίνει αλλαγή του νομικού καθεστώτος του παρόχου από Αμιγή δημόσια υπηρεσία σε Νομικό πρόσωπο που ανήκει στο κράτος, θα πρέπει να προηγηθεί IMPACT Assessment και να γίνει μελέτη βιωσιμότητας με λειτουργικά και επενδυτικά έξοδα και έσοδα , συμπεριλαμβανομένου και του Worst case scenario όπως τώρα με τον COVID παλαιότερα με τον SARS κλπ. Δεν έγινε.
 
Η Αεροναυτιλία, ο Έλεγχος Εναέριας Κυκλοφορίας, το άρτια εκπαιδευμένο επιστημονικό προσωπικό της και τα συστήματά της, Ραντάρ, Ραδιοβοηθήματα, συστήματα Επικοινωνίας και άλλα, είναι και πρέπει να παραμείνουν περιουσία του Δημοσίου και του Ελληνικού κράτους. Η ΥΠΑ, τα Αεροδρόμια και τα συστήματα Αεροναυτιλίας αποτελούν σημαντικό κομμάτι της Εθνικής Άμυνας της χώρας σε περίπτωση ανάγκης. Η συνεργασία της ΥΠΑ με την Πολεμική αεροπορία είναι καθημερινή. Είναι επιτακτική ανάγκη λοιπόν η ΥΠΑ να παραμείνει στο στενό πυρήνα του Δημοσίου.

Είναι ύποπτη η προτεινόμενη δομή της ΑΠΑ αφού δεν προβλέπεται η παρουσία της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας στα παραχωρηθέντα αεροδρόμια, ενώ αυτό προβλέπεται και από τη σύμβαση παραχώρησης στη Fraport.

Προφανώς η εταιρεία δεν θέλει να έχει κανέναν να την εποπτεύει.

Όπως δεν νοείται Ελληνικό λιμάνι χωρίς την παρουσία του Λιμενικού Σώματος και ελληνικός δρόμος χωρίς Τροχαία, έτσι και δεν νοείται αεροδρόμιο χωρίς παρουσία της Κρατικής Αεροπορικής Αρχής.

Ζητάμε συνάντηση με τους βουλευτές του νομού μας, για να ενημερωθούν για το θέμα αυτό, ώστε να γίνουν γνώστες των επιχειρημάτων μας, ελπίζοντας να αποφευχθεί μια ακόμα επιζήμια εξέλιξη σε μια τόσο κρίσιμη για τη χώρα μας Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας».