Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μπιάγκης: «Δώστε πνοή στα μικρά νησιά ενισχύοντας τον θαλάσσιο τουρισμό»

Μπιάγκης Δημήτρης
22 Σεπτεμβρίου 2020 / 11:19

Ερώτηση τεσσάρων Βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής, με πρωτοβουλία του Βουλυετή Κέρκυρας, προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Τουρισμού και Ναυτιλίας, αναφορικά με προγράμματα επιδότησης θαλάσσιου τουρισμού για τα μικρά νησιά της χώρας

ΑΘΗΝΑ (ΓΡΑΦΕΙΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ).  Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Τουρισμού και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής για «Προγράμματα επιδότησης για θαλάσσιο τουρισμό σε μικρά νησιά» κατέθεσαν Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής με πρωτοβουλία του Βουλευτή Κέρκυρας, Δημήτρη Μπιάγκη, την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου.

Οι Βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛ., Δημήτρης Μπιάγκης, Μιχάλης Κατρίνης, Κώστας Σκανδαλίδης και Γιώργος Φραγγίδης, ερωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς αν υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός από πλευράς Κυβέρνησης για την εφαρμογή ενός καινοτόμου προγράμματος θαλάσσιου τουρισμού, αλλά και αν υπάρχει στα σχέδια των Υπουργείων κάποιο πλάνο για την εφαρμογή ειδικών διατάξεων για τα προγράμματα ΕΣΠΑ που να αφορά τα μικρά νησιά της χώρας, ώστε να δώσουν πραγματική ώθηση στην νησιωτική ζωή και τον θαλάσσιο τουρισμό.

Η Ελλάδα, με συγκριτικά πλεονεκτήματα τις καταγάλανες θάλασσες, το μεγάλο μήκος ακτών (16.000 χλμ ακτογραμμή), τα πολυάριθμα νησιά (6.000 νησιά και νησίδες) και τις ομαλές καιρικές συνθήκες, αποτελεί ιδανικό τόπο για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, έχοντας παράλληλα αρκετά περιθώρια ανάπτυξης.

Στη χώρα μας λειτουργούν 60 μαρίνες με 13.000 οργανωμένες θέσεις ελλιμενισμού και δραστηριοποιούνται 17.428 ιδιωτικά και 6.109 επαγγελματικά σκάφη. Τα σκάφη και οι μαρίνες συμβάλλουν στο 1,41% του ΑΕΠ παρέχοντας 43.626 θέσεις εργασίας στο θαλάσσιο τουρισμό. O κλάδος του θαλάσσιου τουρισμού περιλαμβάνει 5.280 σκάφη με ελληνική επαγγελματική άδεια, απασχολεί περισσότερους από 4.500 Έλληνες ναυτικούς (αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και πληρώματα) και επηρεάζει περισσότερα από 120 επαγγέλματα.

Δυστυχώς, με την οικονομική και υγειονομική κρίση, αλλά και με την έλλειψη κατάλληλων υποδομών, τη βαριά φορολογία και τα απαγορευτικά τέλη ελλιμενισμού, τις ελάχιστες μαρίνες όπου μπορούν να δέσουν τα πλοία, αλλά και τα προβλήματα σχεδιασμού στο δίκτυο διασύνδεσης λιμανιών, ο τομέας οδηγήθηκε όπως ήταν φυσικό σε μείωση θέσεων εργασίας, απώλεια εσόδων και αποστέρηση ανάπτυξης μιας σύγχρονης οικονομικής δραστηριότητας.

«Ο θαλάσσιος τουρισμός αποτελεί μια εναλλακτική μορφή τουρισμού, με ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, και με αρκετά περιθώρια ανάπτυξης. Η ανάπτυξή του θα αυξήσει σημαντικά τις θέσεις εργασίας ειδικά στις νησιωτικές περιοχές, δίνοντας ζωή κυρίως στα μικρά νησιά που μπορούν να γίνουν βάσεις για ενοικίαση σκαφών», δήλωσε ο Βουλευτής Κέρκυρας, Δημήτρης Μπιάγκης προσθέτοντας:

«Παράλληλα, θα αυξηθεί  κατά πολύ η δραστηριότητα ναυπηγήσεων, αγορών και αντικαταστάσεων σκαφών, με συνέπεια ο υπό ελληνική σημαία στόλος να αυξηθεί και να γίνει πιο ανταγωνιστικός στην διεθνή αγορά, θα ενισχυθούν οι δραστηριότητες των ναυπηγο-επισκευαστικών βάσεων και θα επηρεαστούν θετικά  περίπου 120 παραπλήσια επαγγέλματα που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους, ενώ θα αυξηθούν σημαντικά οι ασφαλιστικές εισφορές».