Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αδιέξοδο με την καθαριότητα στα σχολεία της Κέρκυρας

Σχολεία
17 Σεπτεμβρίου 2020 / 17:41

Δεν επαρκούν οι καθαρίστριες για να εφαρμοστεί το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ - Σχεδόν σε κανένα σχολείο δεν μοιάζει εφικτό να λειτουργήσει το ολοήμερο

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Πολλά είναι τα προβλήματα, τα οποία καταγράφονται στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς, στα σχολικά συγκροτήματα της Κέρκυρας σε ότι αφορά τον επαρκή και ενδεδειγμένο καθαρισμό των χώρων εν μέσω της πανδημίας του Covid19 και πάντα στο πλαίσιο όσων επιτάσσει ο ΕΟΔΥ μέσω των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Είναι γεγονός ότι ο αριθμός των σχολικών καθαριστριών δεν επαρκεί και εξαιτίας αυτού, είναι έντονη αφενός η ανησυχία και ο προβληματισμός των εκπαιδευτικών, αφετέρου οι οχλήσεις των διευθυντών των σχολείων της Κέρκυρας προς τις Δ/νσεις Εκπαίδευσης, καθώς δεν είναι εφικτό να τηρηθεί το πλάνο καθαρισμού των σχολείων.

Η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων, Μερόπη Υδραίου, δεσμεύτηκε την περασμένη Δευτέρα στο προεδρείο του Σ.Ε.Π.Ε. (Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης), αλλά και στην αντιπροσωπεία της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων, ότι θα προχωρήσει σε τροποποίηση των συμβάσεων των καθαριστριών -από μερική σε πλήρη απασχόληση- προκειμένου να καταστεί δυνατό να καθαρίζονται τα σχολεία και κατά την διάρκεια των μαθημάτων, αλλά και μετά το τέλος του ολοήμερου, ώστε την επομένη το πρωί, οι αίθουσες, οι τουαλέτες, αλλά και οι κοινόχρηστοι χώροι να είναι έτοιμοι να υποδεχθούν μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Η μετατροπή των συμβάσεων από μερικής σε πλήρους απασχόλησης επί της ουσίας σημαίνει ότι αντί μια καθαρίστρια να εργάζεται για μόλις 3 ώρες, θα το κάνει για 6,5. Και μάλιστα, ως εργαζόμενη πλήρους απασχόλησης θα έχει το δικαίωμα στην υπερωριακή εργασία, για την οποία -όπως τόνισε η Μερόπη Υδραίου- θα πληρώνεται από ιδίους πόρους του Δήμου.

Ίδια τακτική, άλλωστε, ακολουθούν κι άλλοι Δήμοι της χώρας, όπως για παράδειγμα ο Δήμαρχος Πατρέων, Κωνσταντίνος Πελετίδης καθώς ο αριθμός των συμβασιούχων καθαριστριών δεν επαρκεί.

Ακόμα κι αν προχωρήσει ωστόσο, αυτή η μετατροπή των συμβάσεων, δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι τα προβλήματα θα λυθούν ολοκληρωτικά, καθώς όπως λένε οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί και οι διευθυντές των σχολείων, για να μπορούν να εφαρμοστούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, θα έπρεπε να διαθέτει κάθε σχολικό συγκρότημα εκτός από μια πλήρους απασχόλησης καθαρίστρια και μια ακόμα μερικής απασχόλησης.

Το βασικότερο πρόβλημα έχει να κάνει με τη λειτουργία των ολοήμερων σχολείων, καθώς αυτά τελειώνουν στις 16:00, κάτι που σημαίνει ότι για να καθαριστούν θα πρέπει να υπάρχει διαθέσιμη καθαρίστρια τουλάχιστον για 1-1,5 ώρα μετά το τελευταίο κουδούνι. Άρα, ακόμα και με full time ωράριο, αν υποθέσει κανείς ότι θα σχολάει στις 17:30 (ώστε να προλάβει να καθαρίσει και το ολοήμερο), μια καθαρίστρια θα έπρεπε να ξεκινάει τη βάρδιά της στις 11:00 (σ.σ. η απασχόληση πλήρους ωραρίου αφορά εργασία 6,5 ωρών).

Ενδεικτικά αναφέρονται παρακάτω κάποια από τα προβλήματα με την καθαριότητα, όπως αυτά προκύπτουν από πηγές της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και των Δ/νσεων των σχολείων (σ.σ. παρόμοια είναι η κατάσταση και στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης).

- Στο 9ο Δημοτικό Κέρκυρας, με καθαρίστρια μειωμένου ωραρίου, το σχολείο θα λειτουργεί μόνο μέχρι τις 11:30.

- Στο Δημοτικό Λιαπάδων, σ' ένα σχολικό συγκρότημα 245τ.μ. χωρίς να υπολογίζεται η αυλή, αντιστοιχεί μια καθαρίστρια για τρεις ώρες, η οποία θα πρέπει να καθαρίζει και το Νηπιαγωγείο Λιαπάδων, το οποίο δεν συστεγάζεται με το Δημοτικό.

- Στο 6ο Δημοτικό εμφανίστηκε μια καθαρίστρια από τους πίνακες μειωμένου ωραρίου, η οποία μάλιστα, δεν είχε υπογράψει σύμβαση και ουσιαστικά καθάρισε εθελοντικά τις τουαλέτες και κάποιες αίθουσες πριν την πρώτη μέρα λειτουργίας του σχολείου.

- Στο 13ο Δημοτικό δεν είναι εφικτή η λειτουργία του ολοημέρου, παρά το ότι η καθαρίστρια είναι πλήρους απασχόλησης, καθώς πρέπει να καθαρίζει παράλληλα και το Νηπιαγωγείο.

- Στο 14ο Δημοτικό και στο 14ο Νηπιαγωγείο επίσης δεν είναι δυνατή η λειτουργία του ολοημέρου.

- Στην ίδια κατάσταση βρίσκεται και το Νηπιαγωγείο του Κοντοκαλίου.

- Για το 12ο Νηπιαγωγείο της Κέρκυρας, και συγκεκριμένα για το παράρτημά του, το οποίο θα λειτουργήσει στην οδό Ακαδημίας, στο ΚΑΠΗ, δεν υπάρχει ενημέρωση για καθαρίστρια, καθώς η εργαζόμενη που αντιστοιχεί στο εν λόγω σχολείο καθαρίζει την αίθουσα στο συγκρότημα της οδού Μαρασλή.

- Στο Νηπιαγωγείο Καστελλάνων Μέσης δεν υπάρχει καθαρίστρια, με αποτέλεσμα το σχολείο να έχει καθαριστεί με εθελοντική εργασία γονέων και νηπιαγωγών, ενώ στο Νηπιαγωγείο Βάτου η καθαρίστρια που τοποθετήθηκε έχει ήδη ενημερώσει ότι θ' απουσιάζει για λόγους υγείας.

- Στο Νότο, πρόβλημα με τη λειτουργία του ολοημέρου, παρά το ότι υπάρχει διαθέσιμη καθαρίστρια πλήρους απασχόλησης, έχουν τόσο το 3ο Δημοτικό Πετριτή, όσο και στο 1ο Αργυράδων.

- Επίσης, στο Νηπιαγωγείο Στρογγυλής, η καθαρίστρια μερικής απασχόλησης προτίθεται να παραιτηθεί γιατί το σχολείο αφενός είναι μεγάλης έκτασης, αφετέρου είναι σε μακρινή απόσταση από την κατοικία της.

- Στο Βορρά, στο Νηπιαγωγείο Σινιών, δεν υπάρχει ενημέρωση για καθαρίστρια, ενώ στο Νηπιαγωγείο Κασσιόπης δεν είναι εφικτή η λειτουργία του ολοημέρου.