Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Απάντηση στη Φ. Βάκη για την κάλυψη δύο κενών θέσεων

Πρωτοδικείο Κέρκυρας
31 Αυγούστου 2016 / 10:00

Σύμφωνα με απάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε αναφορά της Φωτεινής Βάκη, με θέμα την «Κάλυψη οργανικών θέσεων στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Κέρκυρας, την κάλυψη δύο οργανικών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων του κλάδου Γραμματέων στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Κέρκυρας θα προβλέπει προκήρυξη, που αναμένεται να εκδοθεί μετά τη δημοσίευση σχετικής Υπουργικής Απόφασης».
 
Στην απάντηση του, ο Υπουργός, κ. Νικόλαος Παρασκευόπουλος, ενημερώνει τη βουλευτή Κέρκυρας, ότι κατόπιν σχετικού εγγράφου του Διοικητικού Πρωτοδικείου Κέρκυρας, έχει υποβληθεί ερώτημα στο πενταμελές Υπηρεσιακό Συμβούλιο του Συμβουλίου της Επικρατείας, για την απόσπαση για ένα έτος ενός δικαστικού υπαλλήλου του κλάδου Γραμματέων από τα διοικητικά δικαστήρια της χώρας.
 
Η Φωτεινή Βάκη είχε καταθέσει αναφορά με βάση επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας, στην οποία τονιζόταν η ανάγκη κάλυψης κενών οργανικών θέσεων του Διοικητικού Πρωτοδικείου καθώς σε αυτό υπηρετούν  δύο γραμματείς εκ των οποίων η μία έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
 
Ειδικότερα, στην απάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισημαίνονται τα εξής:
 
Με απόφαση της Επιτροπής της Π.Υ.Σ. 33/2006 (άρθρο 2 παρ. 1) δόθηκε έγκριση για την κίνηση των διαδικασιών πρόσληψης 690 δικαστικών υπαλλήλων, στα δικαστήρια και τις δικαστικές υπηρεσίες της χώρας. Η πλήρωση 680 εκ των άνω κενών οργανικών θέσεων θα γίνει σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 18 του Ν.2190/1994, όπως ισχύει. Η υπηρεσία μας έχει ήδη ζητήσει με το αρ. 14891/19-2-2016 έγγραφο από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης την έκδοση και δημοσίευση της οικείας Υπουργικής Απόφασης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον ν.2643/1998 (Α’ 220). Αφού εκδοθεί και δημοσιευθεί η ως άνω απόφαση θα υποβάλουμε αίτημα στο ΑΣΕΠ για την έκδοση της σχετικής προκήρυξης για συνολικά 680 δικαστικούς υπαλλήλους. Με την ως άνω προκήρυξη θα προβλέπεται η κάλυψη και δύο οργανικών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων του κλάδου Γραμματέων κατηγορίας ΠΕ και ΔΕ στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Κέρκυρας.
Επιπροσθέτως, σας γνωρίζουμε ότι η κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών των δικαστηρίων και των δικαστικών υπηρεσιών βάσει του ισχύοντος νομικού πλαισίου,  γίνεται και με απόσπαση δικαστικού υπαλλήλου μετά από αναφορά των προϊσταμένων των δικαστηρίων. Κατόπιν του με αρ. 837/2-6-2016 εγγράφου του Διοικητικού Πρωτοδικείου Κέρκυρας, η υπηρεσία μας υπέβαλε το με αρ. 43070/8-6-2016 ερώτημα στο Πενταμελές Υπηρεσιακό Συμβούλιο του Συμβουλίου της Επικρατείας, για την απόσπαση για ένα έτος, ενός δικαστικού υπαλλήλου του κλάδου Γραμματέων από τα διοικητικά δικαστήρια της χώρας. Αναμένεται η απόφαση του ανωτέρω υπηρεσιακού συμβουλίου.
Επισημαίνουμε δε, ότι βάσει του ισχύοντος νομικού πλαισίου, ήτοι του ν.2812/2000 «Κώδικας Δικαστικών Υπαλλήλων», οι υπηρεσιακές ανάγκες των δικαστικών δύνανται να καλυφθούν με μετάθεση ή μετάταξη. Εάν υπάρξει σχετική αίτηση ενδιαφερομένου για μετάθεση ή μετάταξη στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Κέρκυρας, θα αποσταλεί σχετικό ερώτημα στο οικείο υπηρεσιακό συμβούλιο προκειμένου να αποφανθεί κατά το νόμο.