Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Μύλος» με τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στη Βόρεια Κέρκυρα

Δήμος Βόρειας Κέρκυρας
03 Σεπτεμβρίου 2020 / 12:06

Δεν συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας το απόγευμα της Τετάρτης λόγω μη απαρτίας - «Βέλη» κατά πάντων από την «ΛΑ.ΣΥ.» - Τι λένε Βάρελης και Ασπιώτης - Νέα πρόσκληση για τη Δευτέρα (7/9, 19:00)

ΑΧΑΡΑΒΗ.  Σε αναβολή οδηγήθηκε η -προγραμματισμένη για το απόγευμα της Τετάρτης 2 Σεπτεμβρίου- συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας λόγω έλλειψης απαρτίας.

Στη συνεδρίαση το σημαντικότερο θέμα που επρόκειτο να συζητηθεί ήταν αυτό που εισηγήθηκε η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» και αφορούσε τη δημόσια εκπαίδευση. Ένα θέμα, το οποίο οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης είχαν αιτηθεί να συζητηθεί μόνο του σε μια ειδική συνεδρίαση λόγω της σοβαρότητάς του και μάλιστα, με την παρουσία εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Η συνεδρίαση της 2ας Σεπτεμβρίου δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς απουσίαζαν οι παρατάξεις «Βορράς Επανίδρυση» του Σπύρου Βάρελη και «Δημοτική Ενωτική Κίνηση» του Σπύρου Ασπιώτη, όπως και ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι, με αποτέλεσμα να δώσουν το «παρών» εννέα από τους είκοσι επτά συμβούλους. Παρόντες ήταν, τόσο οι σύμβουλοι της (εισηγήτριας του θέματος) «ΛΑ.ΣΥ.», όσο και ο Σωκράτης Τρύφωνας («Τραβέρσο ανάποδο - Πορεία προς το βοριά»).


Επιστολή της «ΛΑ.ΣΥ.»


Για την απουσία των παρατάξεων από τη συνεδρίαση, η «Λαϊκή Συσπείρωση» απέστειλε σήμερα (3/9) επιστολή προς το προεδρείο του δ.σ., με την οποία «κατακεραυνώνει» όλους όσοι οδήγησαν σε αναβολή της, λίγες μέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Μεταξύ άλλων, στην επιστολή της παράταξης με επικεφαλής τον Κώστα Ρούσσινο αναφέρονται τα εξής:

«Οι ευθύνες για τη μη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και τη μη συζήτηση του πολύ σοβαρού θέματος της παιδείας βαραίνουν τόσο εσάς (σ.σ. τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου) και τον Δήμαρχο, όσο και τις παρατάξεις του κ. Ασπιώτη, του κ. Βάρελη, καθώς και τους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους.

Εσείς και ο κ. Δήμαρχος έχετε ευθύνη  γιατί παραβιάσατε κάθε έννοια δημοκρατίας αρνούμενοι να συγκαλέσετε το ΔΣ μέσα στο πλαίσιο που σας ζητήθηκε (συνεδρίαση με αποκλειστικό θέμα την παιδεία σε ανοικτό χώρο και με προσκεκλημένους τους φορείς της εκπαίδευσης) από το 70% των Δημοτικών Συμβούλων. Έτσι επιλέξατε να πάτε σε μία συνεδρίαση «κεκλεισμένων των θυρών» για ένα θέμα όπου οι πόρτες έπρεπε να ανοίξουν διάπλατα στην εκπαιδευτική κοινότητα!

Από την άλλη πλευρά οι παρατάξεις του κ. Ασπιώτη, του κ. Βάρελη, καθώς και οι ανεξάρτητοι έχουν τη δική τους ευθύνη. Ευθύνη γιατί δεν εμφανίστηκαν καν στο δημοτικό συμβούλιο βάζοντας έτσι πάνω από την παιδεία και τα παιδιά τους τακτικισμούς απέναντι στη δημοτική αρχή.

Σχετικά με τον σχεδιασμό της νέας συνεδρίασης του ΔΣ, οφείλετε να φροντίσετε ώστε να ικανοποιηθεί το πλαίσιο συνεδρίασης που σας έχει τεθεί από το αίτημα των 19 δημοτικών συμβούλων (συνεδρίαση σε ανοιχτό χώρο, αποκλειστικό θέμα την παιδεία, πρόσκληση στους φορείς της παιδείας)». 



Δευτέρα η συνεδρίαση και με εκπροσώπους φορέων, αλλά σε κλειστό χώρο, λέει ο πρόεδρος του δ.σ. 


Σύμφωνα με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτη Παπαδάτο, το όργανο θα συγκληθεί να συνεδριάσει τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, με (περίπου) την ίδια ημερήσια διάταξη, σίγουρα όχι όμως, μ' ένα θέμα, όπως ζήτησαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Ο Παναγιώτης Παπαδάτος ξεκαθάρισε μιλώντας στο enimerosi.com ότι θα υπάρξει πρόσκληση στους φορείς της εκπαίδευσης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα μετατραπεί η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου σε λαϊκή συνέλευση, όπως τόνισε χαρακτηριστικά. «Θα προσκληθούν εκπρόσωποι από τους φορείς της εκπαίδευσης, με δεδομένο ότι υπάρχουν υγειονομικοί κανόνες και ιδιαίτερες συνθήκες, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να παραβρεθεί στη συνεδρίαση ανεξέλεγκτος αριθμός ατόμων», είπε ο πρόεδρος του δ.σ.

Παράλληλα, ο κος Παπαδάτος επισήμανε τη δυσκολία τήρησης του «κεκλεισμένων των θυρών» χαρακτήρα της συνεδρίασης, εφόσον αυτή πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο του σχολικού συγκροτήματος Θιναλίων -όπως προτείνουν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης- στηρίζοντας την απόφαση η συνεδρίαση να γίνει στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολικού συγκροτήματος.

Βάρελης: «Εξακολουθούμε να διαφωνούμε, αλλά πρέπει να πάμε...»

Από τη δική του πλευρά, ο επικεφαλής της παράταξης «Βορράς Επανίδρυση», Σπύρος Βάρελης, τόνισε στο enimerosi.com πως ο λόγος που η παράταξή του δεν παραβρέθηκε στη συνεδρίαση της Τετάρτης είναι, αφενός το ότι δεν υπήρξε πρόσκληση των εκπροσώπων των φορέων της εκπαίδευσης, αφετέρου ότι η ημερήσια διάταξη περιελάμβανε κι άλλα θέματα, τη στιγμή που 19 δημοτικοί σύμβυολοι της αντιπολίτευσης είχαν αιτηθεί να γίνει συνεδρίαση με μόνο ένα θέμα, αυτό των προβλημάτων της εκπαίδευσης. 

Σύμφωνα με όσα είπε ο Σπύρος Βάρελης στο enimerosi.com, «Τη Δευτέρα θα δώσουμε το «παρών» στη συνεδρίαση, καθώς εκτιμούμε πως η κρισιμότητα της κατάστασης, με μια εβδομάδα ν' απομένει για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, δεν μας επιτρέπει να πράξουμε διαφορετικά. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν εξακολουθούμε να διαφωνούμε με τη δημοτική Αρχή και με τον τρόπο, με τον οποίο αντιμετωπίζει το κρίσιμο θέμα της εκπαίδευσης».


Ασπιώτης: «Τι άλλαξε και ξαφνικά δεν μπορούμε να συνεδριάσουμε σε ανοιχτό χώρο...;»


Ο Σπύρος Ασπιώτης, από την άλλη, δείχνει να εμμένει στην απόφασή του να μη συμμετάσχει στη συνεδρίαση εφόσον αυτή δεν γίνει σε ανοιχτό χώρο (σ.σ. στο προαύλιο του σχολικού συγκροτήματος) και με την παρουσία όσο το δυνατόν περισσότερων εκπροσώπων απ' όλους τους φορείς της εκπαίδευσης στη Βόρεια Κέρκυρα.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Δημοτική Ενωτική Κίνηση» τόνισε στο enimerosi.com: «Δεν μπορώ να καταλάβω τι έχει αλλάξει σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις και ξαφνικά τώρα δεν μπορεί να γίνει σε ανοιχτό χώρο... Δεν μπορούμε με τόσο υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία να μπούμε σε μια κλειστή αίθουσα, χαμηλοτάβανη, είναι απαράδεκτες οι συνθήκες. Εκτός αυτού, περιορίζεται και ο αριθμός εκείνων που θα προσκληθούν ως εκπρόσωποι φορέων για να παραβρεθούν στη συνεδρίαση».