Τετάρτη 08.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δίχρονη Προσχολική Αγωγή -έστω με καθυστέρηση- στην Κέρκυρα

Αίθουσες
24 Αυγούστου 2020 / 13:09

Καθυστερήσεις του Υπουργείου Παιδείας έχουν ως αποτέλεσμα να μην έχουν έρθει στην Κέρκυρα οι 9 προκάτ αίθουσες για τη Δίχρονη Προσχολική Αγωγή - Αναμένονται τέλος Σεπτεμβρίου, τουλάχιστον για ένα μήνα μένουν στον «αέρα» περίπου 130 παιδιά

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Μια ακόμα δύσκολη συνθήκη καλείται να διαχειριστεί ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας σε ότι αφορά στη σχολική στέγαση, λίγες μέρες πλέον πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Ο νέος «πονοκέφαλος» για τη δημοτική Αρχή αφορά στη Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και τη στέγαση περίπου 130 παιδιών (προνήπια), τα οποία επί του παρόντος βρίσκονται «στον αέρα», καθώς δεν υπάρχουν οι χώροι για να στεγαστούν με το ξεκίνημα της σχολικής σεζόν 2020-21.

Σήμερα (24/8) το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μαράσλειο υπό τη Δήμαρχο, Μερόπη Υδραίου, προκειμένου να γίνει αποτίμηση της κατάστασης και με δεδομένο ότι ο Δήμος βρίσκεται εν αναμονή των 9 προκάτ αιθουσών, που έχει ζητήσει για την κάλυψη των αναγκών της Δίχρονης Αγωγής.

Στη αύσκεψη. εκτός από τη Μερόπη Υδραίου, συμμετείχαν η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για θέματα Παιδείας, Μαρία Ζερβού, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Νίκος Καλόγερος, ο περιφερειακός Δ/ντης Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, Πέτρος Αγγελόπουλος, ο Δ/ντης Α' Βάθμιας Εκπαίδευσης, Χρήστος Άνθης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Αντώνης Κουρσάρης, η προϊσταμένη του τμήματος Παιδείας του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων, Παρασκευή Βλάχου και ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου, Σπύρος Σουρτζίνος. 

Όπως ειπώθηκε, οι 9 προκάτ αίθουσες που έχει παραγγείλει ο Δήμος αναμένονται στο νησί περί τα τέλη Σεπτεμβρίου (σ.σ. απαιτείται εν συνεχεία και ένα διάστημα περίπου δέκα ημερών για την τοποθέτησή τους και την παράδοσή τους προς χρήση), καθώς το Υπουργείο καθυστέρησε σημαντικά να ενεργοποιήσει τη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου οι Δήμοι υπέβαλαν τις αιτήσεις τους, ενώ και η χρηματοδότηση στους Δήμους έφτασε στο τέλος Μαΐου.

Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων έχει ακολουθήσει τις οδηγίες και το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου, έχει προετοιμαστεί κατάλληλα για την υποδοχή, τοποθέτηση και λειτουργία των εν λόγω αιθουσών, η -φυσιολογική και λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών ελέω Covid19- καθυστέρηση ωστόσο, στην άφιξή τους στην Κέρκυρα δημιουργεί πρόβλημα στη στέγαση των περίπου 130 παιδιά ηλικίας τεσσάρων και πέντε ετών.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Δήμου, τέσσερις αίθουσες θα τοποθετηθούν στον προαύλιο χώρο των Λυκείων, ενώ δύο ακόμα θα εξυπηρετήσουν τα Κανάλια δίνοντας με τον τρόπο αυτό «ανάσα» στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη της Κέρκυρας.

Η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων, Μερόπη Υδραίου, ξεκαθάρισε ότι είναι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας και παρά την καθυστέρηση, δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την εφαρμογή στο Δήμο της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής, κάτι που θα γίνει για πρώτη φορά στην Κέρκυρα, παρά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν.

Σημειώνεται ότι σε αρκετούς Δήμους της χώρας δεν έχει καταστεί δυνατό να εφαρμοστεί η Δίχρονη Προσχολική Αγωγή, παρά το ότι αποτελεί νόμο του Κράτους.

Υπενθυμίζεται ότι παρά τα το... μαχαίρι στο λαιμό από το Υπουργείο Παιδείας σε ότι αφορά τις προθεσμίες, η πρόταση της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου για τη Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή, είχε περάσει από το δημοτικό συμβούλιο στις 29 Ιουνίου, με τη Μαρία Ζερβού να φέρνει με τη μορφή του κατ' επείγοντος το θέμα προς ψήφιση.

Το θέμα είναι πρέπει να βρεθεί μια λύση μέχρι να φτάσουν και να τοποθετηθούν οι προκάτ αίθουσες στην Κέρκυρα, με τη Μερόπη Υδραίου να τονίζει πως αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι το γεγονός πως η Κέρκυρα εντάχθηκε -σε αντίθεση με αρκετούς άλλους Δήμους της χώρας- στο πρόγραμμα της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής, ακόμα κι αν αυτό θα γίνει, όπως όλα δείχνουν, με κάποια καθυστέρηση.

Η Μερόπη Υδραίου, εξάλλου, συμφώνησε με τους εκπροσώπους της Εκπαίδευσης και στο άλλο θέμα, που συζητήθηκε στη σημερινή σύσκεψη -αυτό της πρόσληψης σχολικών καθαριστριών.

Όπως έγινε γνωστό στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων θα προσληφθούν 69 καθαρίστριες (πλήρυς, αλλά και μερικής απασχόλησης), αριθμός που δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των σχολείων, ιδια'ιτερα εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Η Δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι και σ' αυτή την περίπτωση θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της επικοινωνώντας με τον Υπουργό Εσωτερικών, ώστε να βρεθεί λύση εφόσον κάτι τέτοιο είναι εφικτό.