Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τη Δευτέρα η απόφαση για λήψη νέων μέτρων ενόψει Δεκαπενταύγουστου (video)

Πέτσας Στέλιος
06 Αυγούστου 2020 / 13:38

Σε τρία επίπεδα εδράζεται η ανησυχία της κυβέρνησης για τη διασπορά του κορωνοϊού - Διελεύσεις από τα Βαλκάνια, συναθροίσεις & κοινωνικές εκδηλώσεις και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προβληματίζουν τους ειδικούς

ΑΘΗΝΑ (Γ.Γ. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ).  Για τρεις εστίες ανησυχίας σε σχέση με τον κορωνοϊό έκανε λόγο κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, το μεσημέρι της Πέμπτης 6 Αυγούστου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Πρόκειται συγκεκριμένα για τις συχνές διελεύσεις Ελλήνων, ομογενών και όσων έχουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα από τις χώρες της Βαλκανικής, καθώς, όπως είπε, «κάποιοι εξακολουθούν να πηγαινοέρχονται σαν να μην συμβαίνει τίποτα και αγνοούν την έξαρση της πανδημίας στις χώρες αυτές, όπως αποδεικνύεται από τα καθημερινά επιδημιολογικά δεδομένα».

Η δεύτερη εστία ανησυχίας αφορά τις συναθροίσεις ορθίων, κυρίως στα μπαρ, αλλά και σε γάμους, βαπτίσεις και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις και η τρίτη εντοπίζεται στα μέσα μαζικής μεταφοράς.



«Κάποιοι συμπολίτες μας αγνοούν τις συστάσεις των ειδικών και τις προειδοποιήσεις μας. Δεν εννοούν να καταλάβουν ότι φέτος είναι αλλιώς και στις κοινωνικές μας εκδηλώσεις και στη διασκέδαση. Και θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους, τους ανθρώπους που αγαπούν, την κοινωνία στην οποία ζούμε», ανέφερε ο κ. Πέτσας επισημαίνοντας ότι και για τις τρεις εστίες λαμβάνονται μέτρα.

«Αναφορικά με τα χερσαία σύνορα, από χθες Τετάρτη έχει τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση διέλευσης από την Κακαβιά, από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί καθημερινά. Και αυτό για να εξασφαλιστούν στοχευμένοι έλεγχοι στη διάρκεια της ημέρας, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει έλεγχοι από μόνιμο κλιμάκιο δειγματοληπτικών ελέγχων που έχει εγκατασταθεί στο συνοριακό σταθμό.

Η απαγόρευση διέλευσης, από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί, επεκτείνεται από αύριο το βράδυ στις χερσαίες πύλες εισόδου που παραμένουν ανοιχτές για συγκεκριμένες κατηγορίες διακινουμένων, πλην του Προμαχώνα.

Αναφορικά με τις συναθροίσεις σε κοινωνικές εκδηλώσεις και σε χώρους διασκέδασης, θεσπίστηκε όριο 100 ατόμων σε τελετές γάμων, βαπτίσεων και κηδειών, με τήρηση όλων των υφιστάμενων υγειονομικών κανόνων. Και προειδοποιούμε, ιδίως τους επαγγελματίες που διαθέτουν τέτοιους χώρους εκδηλώσεων, να μην καταστρατηγούν το μέτρο αυτό, με διάφορα τεχνάσματα.
Παράλληλα, εντείνεται ο έλεγχος για τη συμμόρφωση στο μέτρο της απαγόρευσης των  ορθίων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα που ισχύει μέχρι την Κυριακή 9 Αυγούστου», είπε ο κ. Πέτσας.

Σχετικά με τα μέσα μεταφοράς, υπενθύμισε ότι «έχει καταστεί από την Τρίτη που μας πέρασε υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων. Επιπλέον, έχουν ανακληθεί άδειες εργαζομένων στις αστικές μεταφορές, προκειμένου να πυκνώσουν τα δρομολόγια και να περιοριστεί ο συνωστισμός».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων ενόψει του Δεκαπενταύγουστου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «θα πάρουμε όσα μέτρα χρειάζεται σε συνεννόηση με τους ειδικούς. Αν χρειαστεί να πάρουμε πρόσθετα μέτρα, θα το δούμε μετά τη σύσκεψη της Δευτέρας».

Ανακοίνωσε επίσης ότι αύριο, στη μία το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών όπου θα έχει συνάντηση με την ηγεσία του, προκειμένου να αποφασιστούν μέτρα για την αύξηση της πυκνότητας των δρομολογίων, που θα συμβάλλει στη μείωση του χρόνου αναμονής, αλλά και που θα περιορίσει τον συνωστισμό, στην προσπάθεια μείωσης της πιθανότητας διασποράς του κορωνοϊού».

«Έχουμε επισημάνει, πολλές φορές, ότι δεν πρέπει, παρά την κόπωση της κοινωνίας μετά από τόσους μήνες μάχης, να αφήσουμε το εαυτό μας να χαλαρώσει. Γιατί, αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε», τόνισε.

Ο κ. Πέτσας ανέφερε ακόμη ότι «το σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας θα μετριέται, θα αξιολογείται και θα αναπροσαρμόζεται διαρκώς με βάση τα πραγματικά δεδομένα».

Η μάχη για τον κορωνοϊό θα κριθεί οριστικά όταν βρεθεί εμβόλιο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε επίσης ότι «η κυβέρνηση νοιάζεται για την καθημερινότητα των πολιτών. Η μάχη για τον κορωνοϊό θα συνεχιστεί για μήνες. Είναι μια μάχη η οποία δεν θα κριθεί οριστικά παρά μόνον όταν βρεθεί εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Οι εξελίξεις φαίνεται να είναι ενθαρρυντικές σε επιστημονικό επίπεδο. Αλλά θα πάρει καιρό μέχρι το εμβόλιο να γίνει παγκόσμιο δημόσιο αγαθό».