Δευτέρα 20.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η παγκόσμια στατιστική του κορονοϊού

πανδημία
22 Ιουλίου 2020 / 18:00

Σε παγκόσμιο επίπεδο, 14,9 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με κορονοϊό, σχεδόν 8,5 εκατομμύρια έχουν αναρρώσει και σχεδόν 616.000 έχουν πεθάνει, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

• Κορυφαίοι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα ζήσει με τον κορονοϊό για πολλά ακόμη χρόνια και ακόμη και όταν θα είναι διαθέσιμο ένα εμβόλιο, είναι απίθανο να το εξαλείψει για πάντα. "Τα πράγματα δεν θα τελειώσουν μέχρι τα Χριστούγεννα", δήλωσε ένα μέλος της κυβερνητικής συμβουλευτικής ομάδας επιστημόνων.
• Οι αεροπορικές εταιρείες ζητούν ένα κοινό πρόγραμμα τεστ ιών στις Η.Π.Α. και στην Ευρώπη, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν τα ταξίδια. Η British Airways και η United Airlines είναι δύο από τις εταιρείες που έστειλαν επιστολή στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Mike Pence και Ylva Johansson, τον Ευρωπαίο επίτροπο εσωτερικών υποθέσεων. Η ΕΕ δεν επιτρέπει επί του παρόντος επισκέψεις από κατοίκους των ΗΠΑ ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο απαιτεί από άτομα που φτάνουν από τις ΗΠΑ να περάσουν 14 ημέρες σε καραντίνα.
• Μια Αυστριακή δικάζεται επειδή αγνόησε τους κανόνες καραντίνας. Η γυναίκα από το Κλάγκενφουρτ κατηγορήθηκε ότι πήγε στο ταχυδρομείο με το COVID-19 και δεν φορούσε μάσκα. Αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης τριών ετών.
• Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας έχει χαλαρώσει τους κανόνες καραντίνας για τα ταξίδια από και προς 15 ευρωπαϊκές χώρες, αλλά λέει ότι είναι ασφαλέστερη απόφαση να μην ταξιδέψει κανείς. Ο "πράσινος κατάλογος" περιλαμβάνει τη Μάλτα, τη Φινλανδία, τη Νορβηγία, την Ιταλία και τη Σλοβακία. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ισπανία εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στη λίστα καραντίνας.
• Η αρχή δημόσιας υγείας της Γαλλίας αναφέρει ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να δοθεί ακριβής αριθμός θανάτων από κοροναϊό, όμως 29.186 θάνατοι σε νοσοκομεία και κέντρα φροντίδας συνδέθηκαν άμεσα με τον ιό μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου. Το ποσοστό θνησιμότητας στο τέλος Μαρτίου ήταν 60% υψηλότερο από το σύνηθες άλλων ετών.
• Ο δήμαρχος της Κορούνια στην περιοχή της Γαλικίας της βορειοδυτικής Ισπανίας επέκρινε τον ποδοσφαιρικό σύλλογο της δεύτερης κατηγορίας Fuenlabrada για το ταξίδι του στην πόλη για έναν αγώνα κρίσιμης σημασίας παρά το κρούσμα COVID-19 στην ομάδα. Ο σύλλογος λέει ότι όλοι όσοι πήραν το αεροπλάνο είχαν αρνητικό τεστ αλλά ο αγώνας της Δευτέρας αναβλήθηκε και θα επαναληφθεί στις 30 Ιουλίου.
• Στη Σκωτία, αισθητικοί, σαλόνια νυχιών και αίθουσες τατουάζ μπορούν να ανοίξουν ξανά.
• Η Ουκρανία έχει ακυρώσει τις προϋποθέσεις βίζας για την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και ορισμένα αραβικά κράτη από την 1η Αυγούστου, σύμφωνα με διάταγμα που υπέγραψε ο Πρόεδρος Βόλντυμιρ Ζελένσκι που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό του.
• Μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα υποδηλώνει ότι το COVID-19 μπορεί να εξαπλωθεί μέσω φυσιολογικής ομιλίας και αναπνοής και μπορεί να ταξιδέψει περισσότερο από δύο μέτρα, σύμφωνα με έκθεση του AFP. Τα ευρήματα δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί.
• Βέλγοι αξιωματούχοι προτρέπουν δράση για την πρόληψη της «χιονοστιβάδας του ιού» μετά από αύξηση των περιπτώσεων κατόπιν της χαλάρωσης των μέτρων στη Χώρα.