Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΚΚΕ: «Μήνυμα για ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, δωρεάν & δημόσια»

Πρυτανικές Εκλογές
20 Ιουλίου 2020 / 11:43

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο εκτιμούν στις πρυτανικές εκλογές της 21ης Ιουλίου μόνο η αξιοποίηση του λευκού, του άκυρου ή της αποχής μπορεί να δώσει ένα μήνυμα αντίστασης στις αντιδραστικές αλλαγές που έχουν περάσει μέχρι σήμερα, όπως και σ΄ αυτές που ετοιμάζονται

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Ανακοίνωση εξέδωσε η Τ.Ε. Κέρκυρας του ΚΚΕ με αφορμή τις πρυτανικές εκλογές στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, οι οποίες διεξάγονται την Τρίτη 21 Ιουλίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Κέρκυρας του ΚΚΕ αναφέρει:

«Στις 21 Ιουλίου πραγματοποιούνται οι πρυτανικές εκλογές στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.  Tα πράγματα είναι ξεκάθαρα: το διδακτικό-ερευνητικό προσωπικό, οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, οι φοιτητές δεν έχουν λόγο να προσβλέπουν σε οποιαδήποτε θετική εξέλιξη σε σχέση με την κατάσταση που βιώνουν στο πανεπιστήμιο και τις ζωές τους από την επιλογή μεταξύ των επίδοξων πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων. Τα νέα όργανα διοίκησης θα αναλάβουν να υλοποιήσουν και να εξειδικεύσουν στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο τις αναδιαρθρώσεις που προωθούνται από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης.

Οι εκλογές των διοικητικών οργάνων πραγματοποιούνται σε μια περίοδο που τα ιδρύματα, μεταξύ άλλων και το Ιόνιο πανεπιστήμιο, παράλληλα με την πανδημία και την εξελισσόμενη καπιταλιστική οικονομική κρίση, βιώνουν στην πράξη τις οδυνηρές συνέπειες της πολιτικής που θέλει τα ιδρύματα να λειτουργούν με όρους επιχειρήσεων, όπως αυτή προωθήθηκε και υλοποιήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις και τις διοικήσεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων τα τελευταία χρόνια.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθεί με ευλάβεια τις οδηγίες της ΕΕ, του ΟΟΣΑ, προχωρώντας στην ψήφιση μέτρων με στόχο την καλύτερη προσαρμογή της Ανώτατης Εκπαίδευσης στις ανάγκες του κεφαλαίου και της εξουσίας του. Όλη η λειτουργία -εκπαιδευτική, ερευνητική, διοικητική- των πανεπιστημίων υποτάσσεται πλήρως στις προτεραιότητες της καπιταλιστικής οικονομίας, αγνοώντας συνειδητά και προκλητικά τις ανάγκες της κάθε επιστήμης και τις λαϊκές ανάγκες. Όλα αυτά τα χρόνια αποδείχτηκε περίτρανα ότι οι αλλαγές που προωθήθηκαν και αυτές που δρομολογούνται σε καμιά περίπτωση δεν υπηρετούν την αναβάθμιση των σπουδών.

Παρέμειναν και εντάθηκαν τα οξυμένα προβλήματα της υποχρηματοδότησης, της τραγικής έλλειψης υποδομών και διδακτικού προσωπικού, της εξαφάνισης κυριολεκτικά μαθημάτων, εργαστηρίων και πρακτικών ασκήσεων από τα Προγράμματα Σπουδών. Η πείρα των διδασκόντων, των άλλων εργαζομένων και των φοιτητών του Ι.Π επιβεβαιώνει το συμπέρασμα αυτό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κατάργηση του υποχρεωτικού εξαμήνου εξωτερικού στο Τ.Ξ.Μ.Δ. η οποία υποβαθμίζει το πρόγραμμα σπουδών και δημιουργεί αποφοίτους δυο ταχυτήτων. Τα μεταπτυχιακά με δίδακτρα γενικεύονται ακόμη και σε τμήματα (π.χ. ΤΑΒΜ) που μέχρι τώρα παρείχαν όλα τα μεταπτυχιακά τους δωρεάν, ενώ οι ελλείψεις σε διδάσκοντες γίνονται όλο και πιο έντονες με αποτέλεσμα να αναζητούνται προσωρινές λύσεις μεσω της πρόσληψης διδασκόντων με ελαστικές μορφές εργασίας (π.χ. προσλήψεις μέσω του προγράμματος «Απόκτηση Ακαδημαϊκής διδακτικής εμπειρίας σε νέους επιστήμονες κατόχους διδακτορικού») για τη διδασκαλία ακόμη και βασικών μαθημάτων των προγραμμάτων σπουδών των τμημάτων του Ι.Π.

Οι φοιτητές δε, χρόνια τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με τη λιγοστή και ολοένα πιο δύσκολη κατάσταση της φοιτητικής μέριμνας τη στιγμή που η εύρεση στέγης στα νησιά έχει καταστεί σχεδόν αδύνατη λόγω της  βραχυχρόνιας μίσθωσης. Κανένα πρυτανικό σχήμα έως τώρα δεν βοήθησε στο να φτιαχτούν νέες σύγχρονες εστίες που θα στεγάσουν αξιοπρεπώς όλους τους φοιτητές, αντιθέτως οι λύσεις που προκρίνονται είναι να στοιβάζονται όλο και περισσότεροι φοιτητές στις υπάρχουσες  υποβαθμισμένες δομές. Στην πράξη οι φοιτητές αναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη ή να στεγαστούν σε άθλιες συνθήκες σε συμβεβλημένα ξενοδοχεία, ενώ η σίτισή τους λειτουργεί με επιχειρηματικά κριτήρια.

Διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης, με τη σύμφωνη γνώμη και ουσιαστικά -πέρα από φραστικές κορώνες και ανούσιες διαφοροποιήσεις- του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, των παραφυάδων τους και στα πανεπιστήμια ΑΕΙ, είναι να προχωρήσει πιο αποφασιστικά το επόμενο διάστημα η μεγαλύτερη διάσπαση και κατηγοριοποίηση πτυχίων και αποφοίτων, η διάλυση των επιστημονικών αντικειμένων, οι πιστοποιήσεις των προγραμμάτων σπουδών, η αξιολόγηση και κατηγοριοποίηση τμημάτων, η βαθύτερη σύνδεση των πανεπιστημίων με τους προσανατολισμούς των μονοπωλίων και της εξουσίας τους.

Για όλα τα παραπάνω, χρειάζονται διοικήσεις και όργανα που είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν την προώθηση των αντιεκπαιδευτικών μέτρων. Καμία πρυτανική αρχή, ανεξαρτήτως σύνθεσης, δεν μπορεί στα σημερινά πλαίσια να λύσει τα προβλήματα που σχετίζονται με την υποχρηματοδότηση, τις ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, την ανύπαρκτη φοιτητική μέριμνα, τις αντιεκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις, τις κατευθύνσεις της Μπολόνια, τον κατακερματισμό και την κατηγοριοποίηση τίτλων σπουδών και των αποφοίτων. Το έργο που αναλαμβάνουν οι πρυτανικές αρχές, όποιες κι αν είναι οι πολιτικές αφετηρίες, αναφορές και καταβολές όσων τις απαρτίζουν, είναι να εξειδικεύσουν και να προωθήσουν την στρατηγική της ΕΕ, την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, των προηγούμενων κυβερνήσεων,

Αυτό που επιδιώκουν οι υποψήφιοι που συμμετέχουν στις πρυτανικές εκλογές είναι να διαχειριστούν την υπάρχουσα κατάσταση και όχι να συγκρουστούν με αυτή. Τα όσα αναφέρουν διακηρυκτικά όσοι κατεβαίνουν στις φετινές πρυτανικές εκλογές στο Ι.Π, επιβεβαιώνουν την εκτίμηση αυτή. Δεν αμφισβητούν ούτε μια πλευρά από τις βασικές στοχεύσεις του κεφαλαίου για την ανώτατη εκπαίδευση, όσο κι αν προσπαθούν να πασπαλίσουν τις προεκλογικές τους τοποθετήσεις με χρυσόσκονη «εκσυγχρονισμού», «ακαδημαϊκότητας», «διαφάνειας», «δημοκρατίας» , «εξωστρέφειας» κ.ο.κ. για να θολώσουν τα νερά. Πίνουν νερό στο όνομα της «αυτονομίας» και «αυτοτέλειας» των ιδρυμάτων, της αναζήτησης πόρων από πηγές πέραν της κρατικής χρηματοδότησης τους από τον τακτικό προϋπολογισμό, φορτώνοντας ακόμα μεγαλύτερα βάρη στις πλάτες των φοιτητών και ελαστικοποιώντας περαιτέρω τις μορφές εργασίας των εργαζόμενων. Αποζητούν τη δημιουργία νέων «εκπαιδευτικών προϊόντων» προς πώληση, όπως ξενόγλωσσα, εξ αποστάσεως, διά βίου μάθησης ή μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.

Αναζητούν τρόπους να «συνδεθούν καλύτερα με την κοινωνία και να προβάλλουν τη συμβολή του Ιονίου Πανεπιστημίου», εννοώντας την περαιτέρω προώθηση της εμπορευματοποίησης της έρευνας, την πρόσδεση της εκπαιδευτικής και ερευνητικής δραστηριότητας στα εκάστοτε επιχειρηματικά συμφέροντα (π.χ. στον τουρισμό).

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, ήδη από το Νόμο Διαμαντοπούλου, είχε εύστοχα και έγκαιρα εκτιμήσει ότι η στάση μας στις πρυτανικές εκλογές πρέπει να στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα απόρριψης αυτής της πολιτικής, η οποία εφαρμόζεται ενιαία μέχρι σήμερα, ενάντια στις αλλαγές που υλοποιούνται και όσες δρομολογούνται από την κυβέρνηση της ΝΔ, σε όσα προώθησε και άνοιξε δρόμους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Καλέσαμε όσους είχαν δικαίωμα ψήφου να δείξουν με το άκυρο, το λευκό ή την αποχή τους ότι δεν συναινούμε στην ανάδειξη οργάνων που θα υπηρετούν και θα διοικούν το πανεπιστήμιο-επιχείρηση. Η εκτίμηση αυτή παραμένει επίκαιρη.

Με βάση τα παραπάνω, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο εκτιμούμε ότι και σε αυτές τις εκλογές ανάδειξης των νέων πρυτανικών αρχών μόνο η αξιοποίηση του λευκού ή του άκυρου ή της αποχής μπορεί να δώσει ένα μήνυμα αντίστασης στις αντιδραστικές αλλαγές που έχουν περάσει μέχρι σήμερα και σε αυτές που ετοιμάζονται και για τις οποίες οι νέες πρυτανικές αρχές θα διαδραματίσουν κομβικό ρόλο.

Η ψήφος αυτή πρέπει να σηματοδοτήσει το αίτημα για μια πραγματικά Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, χωρίς διαχωρισμούς και κατηγοριοποιήσεις πτυχίων και αποφοίτων, με ένα πτυχίο πανεπιστημιακού επιπέδου ανά επιστημονικό αντικείμενο, με πλήρη πρόσβαση στο αντίστοιχο επάγγελμα.

Καλούμε όλα τα μέλη ΔΕΠ, τους υπόλοιπους διδάσκοντες και ερευνητές, όλους τους εργαζομένους και τους φοιτητές, να στείλουμε και με την αφορμή των πρυτανικών εκλογών ένα ηχηρό μήνυμα απόρριψης της πολιτικής του κεφαλαίου, της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων στα πανεπιστήμια.

Να στείλουμε ηχηρό μήνυμα απόρριψης των αντιλαϊκών και αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που έχουν προωθηθεί και όσων δρομολογούνται, αφήνοντας ήδη το στίγμα τους και προδιαγράφοντας την επόμενη μέρα για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, τους εργαζόμενους και τους φοιτητές του.

Κόντρα στις προσπάθειες της κυβέρνησης να βάλει το κίνημα στο γύψο να δυναμώσουμε τους αγώνες μας μέσα από τα Σωματεία, τους Συλλόγους Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού, μέσα από τους Φοιτητικούς Συλλόγους σε σύγκρουση με τους σχεδιασμούς κυβέρνησης, ΕΕ, επιχειρηματικών ομίλων για να μην πληρώσουμε πάλι εμείς το λογαριασμό, για να ανοίξουμε το δρόμο για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας».