Δευτέρα 23.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τσίπρας από Κεφαλονιά: «Αφήσαμε 37 δις € στα ταμεία του κράτους» (video)

Κεφαλονιά
18 Ιουλίου 2020 / 11:34

«Βέλη» κατά της κυβέρνησης και από την Κεφαλονιά από τον πρόεδρο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με αφορμή την οικονομική πολιτική που ακολουθεί

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ (ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ).  Θερμή ήταν η υποδοχή που επεφύλαξαν οι κάτοικοι του Αργοστολίου Κεφαλονιάς στον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έφτασε αργά το βράδυ της Πέμπτης στο νησί, προερχόμενος από τη Ζάκυνθο.

Ο κ. Τσίπρας, συνοδευόμενος από την τομεάρχη Τουρισμού κ. Νοτόπουλου και τον τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Σαντορινιό, τον πρώην περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Γαλιατσάτο και τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, περπάτησε στο γνωστό «Λιθόστρωτο», του Αργοστολίου, όπου συνομίλησε με κατοίκους και επιχειρηματίες της περιοχής και άκουσε προσεκτικά τα προβλήματά τους, ενώ δεν έλειψαν και οι φωτογραφίες με μικρούς και μεγάλους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ.



Ευχάριστη έκπληξη για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν οι καντάδες που άκουσε από παραδοσιακό συγκρότημα της Κεφαλονιάς. Ακολούθησε συνάντηση με τους φορείς του νησιού, στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου, όπου έθεσαν επί τάπητος στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα προβλήματα που έχει επιφέρει ο κορονοϊός στις επιχειρήσεις ζητώντας τη στήριξή του στα θέματα ρευστότητας της αγοράς και φορολογίας ώστε να αντέξουν οι επιχειρήσεις τη βαριά ύφεση της αγοράς.

«Η βαθιά ύφεση που ήδη βρίσκεται η ελληνική οικονομία, βρισκόταν εδώ πριν έρθει ο κορονοϊός. Σε συνομιλία με τους ανθρώπους αγοράς, η εικόνα είναι δυσάρεστη και στενάχωρη: οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες βρίσκονται σε μεγάλο άγχος και αβεβαιότητα διότι βλέπουν, τους τζίρους να έχουν μειωθεί 70%-80% και τις υποχρεώσεις να τρέχουν, τα ενοίκια, οι επιταγές», ήταν τα πρώτα λόγια του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ στους φορείς της Κεφαλονιάς για να συμπληρώσει ότι «οι ανελαστικές υποχρεώσεις σφίγγονται σαν θηλιά γύρω από το λαιμό των μικρομεσαίων επιχειρηματιών ενώ οι τζίροι έχουν εκμηδενιστεί και, αν δεν υπάρξει ουσιαστική στήριξη, από την πλευρά της Πολιτείας, πρόσβαση σε φθηνό δανεισμό αλλά και μη επιστρεπτέα ενίσχυση και στήριξη για τις πληττόμενες επιχειρήσεις του ασφαλιστικού κόστους στο σύνολο και μεγάλου μέρους του μισθολογικού κόστους των εργαζομένων, δεν θα μπορέσουν να αντέξουν.

Για το ίδιο θέμα ο κ. Τσίπρας σχολίασε ακόμα ότι «οι επόμενοι μήνες θα είναι καταστροφικοί εάν δεν βρεθούν τρόποι ρύθμισης των χρεών τους και στήριξής τους […] ο κίνδυνος να βάλουν λουκέτο είναι πάρα πολύ μεγάλος, με αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία». Στο πλαίσιο αυτό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε «έγκαιρη παρέμβαση με βάση τις δυνατότητες της οικονομίας», ενώ τόνισε ότι «η κυβέρνησή μας δεν παρέδωσε χάος ούτε άδεια ταμεία και κατά γενική ομολογία καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια αφήνοντας 37 δισεκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία».

Συμπλήρωσε δε ότι «αυτό ήταν ένα μεγάλο πλεονέκτημα για τη χώρα στην νέα φάση της κρίσης του κορονοϊού, γιατί, αν δεν υπήρχαν αυτά τα χρήματα, θα είχαμε χρεοκοπήσει διότι οι αγορές θα συνυπολόγιζαν στην παρούσα κρίση και το υψηλό χρέος της χώρας. Δεύτερο αυτά τα χρήματα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, ένα μέρος τους, για την εμπροσθοβαρή αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας και τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων χωρίς να επιβαρύνουμε το δημόσιο χρέος ούτε κατά ένα ευρώ - αυτό είναι ένα πλεονέκτημα που δεν το έχουν άλλες χώρες».

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας, ανέφερε ενώπιον των παραγωγικών φορέων της Κεφαλονιάς, ότι «πρώτον ζητήσαμε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στη χρηματοδότηση της εργασίας και όχι στην αναστολή της εργασίας όπως και έκανε, δεύτερον είπαμε η μικρομεσαία επιχείρηση όταν έχει ανασταλεί η λειτουργία της για τρεις μήνες και καλείται να επανεκκινήσει σε ιδιαίτερες συνθήκες μειωμένης ζήτησης, πρέπει να έχει κεφάλαιο κίνησης -και εμείς ζητήσαμε τη μη επιστρεπτέα ενίσχυση με μοναδικό κριτήριο τους εργαζόμενους που απασχολεί. Προβλέψαμε ένα κεφάλαιο περίπου στα 3 δισ. για την ενίσχυση των επιχειρήσεων με επιδότηση από το κράτος.

Τρίτον, στην περίοδο αυτή της κρίσης, δεν μπορείς να έχεις την ίδια φορολογία σε επιχειρήσεις που έχουν μηδενικό τζίρο και δεν μπορείς να ζητάς την προκαταβολή φόρου με βάση το εισόδημα που είχαν το 2019. Ζητάμε […] σε έκτακτη βάση τη μείωση του ΦΠΑ στο 6% στην εστίαση και τον τουρισμό αλλά και την κατάργηση του τέλους διαμονής». Τέλος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πραγματοποίησε δριμεία κριτική στις τράπεζες για το μείζον θέμα της ρευστότητας της αγοράς σχολιάζοντας με επικριτικό ύφος ότι «οι τράπεζες και επί των ημερών μας δεν επιτελούσαν το ρόλο τους στην ελληνική οικονομία».

Για το ίδιο θέμα προσέθεσε ότι «διαφήμιζαν τα ΤΕΠΙΧ και στο τέλος τα χρήματα τα έδωσαν σε προνομιακούς τους πελάτες γιατί εγώ ταξιδεύοντας σε όλη την Ελλάδα, δεν έχω βρει ένα άνθρωπο να μου πει, ότι πήρε αυτά τα χρήματα, αναρωτιέμαι πού πήγαν αυτά τα χρήματα». Επίσης τόνισε ότι «ζητήσαμε να αξιοποιηθεί το εργαλείο της Αναπτυξιακής Τράπεζας και να δημιουργηθεί ένα χαρτοφυλάκιο εγγυοδοτήσεων, 10 δισ. ευρώ, όπως με το πρόγραμμα “Ηρακλής” για να σωθούν οι συστημικές τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια και έτσι να δημιουργηθεί να ισχυρό χαρτοφυλάκιο που θα ενισχύσει την Αναπτυξιακή Τράπεζα και να μπορέσει να χρηματοδοτήσει επιχειρήσεις που το χρειάζονται και που μπορούν να είναι βιώσιμες».